Odmítnete sKartu? Dávky zatím nikomu nepozastavili

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
3. 12. 2012 11:00
Přímo na svůj účet v bance si nechává posílat dávky 89 procent majitelů sKaret
Foto: ČS

Praha - Pouze osmdesát lidí zatím výslovně odmítlo převzetí takzvané sociální karty. Nikomu z nich ale úřady ještě nepozastavily výplatu sociálních dávek.

Úřady práce zatím předaly lidem zhruba 155 tisíc sKaret, z toho 2281 má sloužit zároveň jako průkaz osoby se zdravotním postižením.

Česká spořitelna přitom již vyrobila zhruba 220 tisíc sKaret. Kolem 65 tisíc jich tedy zatím čeká na převzetí.

Přímo na svůj účet v bance - tedy prakticky bez využití funkcí sociální karty - si stále nechává posílat dávky 89 procent majitelů sKaret. Jejich podíl se tak od září nemění.

Vyplývá to z informací, které online deník Aktuálně.cz získal od ministerstva práce a sociálních věcí, některých úřadů práce nebo České spořitelny, která systém sKaret pro stát zajišťuje.

Pouze desetina majitelů využila buď možnosti vybrat si hotovost z bankomatu, nebo platit kartou za nákup u obchodníků, případně obojí. Systém dosud zaznamenal jen 22 tisíc výběrů z bankomatů a osm tisíc plateb u obchodníků. Právě platby u pokladen měly být přitom jednou z funkcí, na nichž spořitelna plánovala vydělávat díky provizím od obchodníků.

Jen 80 lidí výslovně odmítlo

„Lidé zatím odmítli osmdesát karet," říká Táňa Kozelková z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Do statistiky se však počítá jen výslovné odmítnutí, nikoliv například "zdržovací taktika", kterou podle informací od čtenářů i přímo od úřadů volí čím dál více lidí. Na převzetí nyní čeká zhruba 65 tisíc dalších karet.

Data o pozastavení dávek se podle Kozelkové "průběžně nesledují", ministerstvo prý nemá tuto zásadní statistiku k dispozici. Podle neoficiálních informací však zatím stát k tomuto kroku - pozastavení dávek kvůli odmítnutí sKarty - ještě ani v jednom případě nepřistoupil.

Ombudsman a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský upozorňuje, že zákon nestanoví povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu, natož osobně. "Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že si kartu nepřevezme," upřesňuje. Zákon nyní pouze stanoví, že dávky se vyplácejí prostřednictvím karty sociálních systémů.

Přechodná ustanovení zákona stanoví, že do dne vydání karty se dávky vyplácejí dosavadním způsobem, tedy převodem na platební účet určený příjemcem nebo v hotovosti (poštovní poukázkou). "Vydáním karty se rozumí její převzetí, což písemně potvrdil i dřívější ministr Drábek. Do dne převzetí karty má tedy příjemce nárok na to, aby mu úřad vyplácel dávky dosavadním způsobem. Takovýto postup stanoví, alespoň pro dříve přiznané dávky, i aktuální metodika Generálního ředitelství Úřadu práce ČR," dodává ombudsman.

Podle neoficiálních informací se ministerstvo nyní teprve pokusí prosadit zpřísnění zákona tak, aby sankci pozastavení dávek mohlo - v případech nepřevzetí karty - použít.

Převzetí karty lze zatím "oddalovat" díky tomu, že příjemce nemá povinnost dostavit se v termínu, který úřad určí. Může se samozřejmě omlouvat z důvodu nemoci, péče o nezaopatřené dítě a podobně. Pak nejde o odmítnutí převzetí karty, a úřad tedy nemá důvod dávky pozastavit. Výjimkou mohou být případy, kdy příjemce dávek vůbec nekomunikuje a nereaguje ani na doporučený dopis.

PIN v obyčejné poště, ale pro kartu si přijeďte

Oficiálním cílem projektu na straně státu je ušetřit provozní výdaje při výplatě dávek (hlavně za složenky, poštovné a práci s hotovostí na úřadech) a omezit zneužívání dávek.

Za běžné (ne)používání karty sice budoucí majitel neplatí v zásadě žádné poplatky, nemusí využívat ani její platební funkce. Hned po převzetí karty na úřadu práce může nahlásit číslo běžného účtu ve své bance, kam chce dávky nadále přeposílat.

Navzdory opakovanému ujišťování exministra Drábka však karta nevede ke "zvýšení klientského komfortu".

Lidé si mají kartu vyzvednout pouze osobně na úřadu práce (přitom třeba pobočky České spořitelny mají obvykle blíže). Například matky čerpající rodičovský příspěvek tak musí vystát frontu i s malými dětmi. Přitom bezpečnostní PIN kód ke kartě dostanou poštou, a to jako obyčejnou zásilku - to je v bankovnictví standardní řešení, ovšem podobně jednoduše obvykle funguje i předávání bankovní karty.

Přestože si lidé zvolí posílání dávek na svůj účet v dosavadní bance, dávky jdou nově přes "mezistupeň" v podobě virtuálního účtu v České spořitelně, což vede ke zpoždění oproti dřívějšku.

Česká spořitelna také získá přinejmenším seznam příjemců dávek, ačkoliv s nárokem občana vůči státu nemá v zásadě nic společného. Banka ujišťuje, že ale nemá k dispozici "citlivé údaje týkající se životní situace".

Za případnou ztrátu karty, kterou prakticky nebudou potřebovat, by navíc lidé měli platit 240 korun.

Rozhodne soud?

Opoziční ČSSD avizuje, že povinné sKarty po změně vlády zruší. K tomu by mohlo dojít i dříve, pokud tak rozhodne soud. Na něj se vedle ČSSD chce obrátit také ombudsman, který připravuje vzor žaloby pro nespokojené lidi.

Svá předchozí prohlášení, podle nichž by sKarta měla být dobrovolná, mírnila v předchozích dnech i nová ministryně Ludmila Müllerová. Kdo si kartu nepřevezme, tomu prý stát pozastaví výplatu dávek (nepřijde o ně úplně, ale nebude si je mít jak vybrat).

V tomto týdnu má Müllerová oznámit podrobnosti ohledně úpravy systému, na nichž se dohodla s Českou spořitelnou. Podle dostupných informací však půjde jen o kosmetické změny - hlavním posunem má být zejména opožděné splnění Drábkova slibu, že lidé trvající na výplatě složenkou si budou moci tuto službu za příplatek objednat.

Jaké máte osobní zkušenosti s sKartou, ať už jako příjemce, nebo jako úředník? Napište nám vaše názory!

Zajímají vás další novinky? Přidejte si nás na Facebook!

 

Právě se děje

Další zprávy