Dnes je poslední den na penzijní připojištění s garancí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 11. 2012 10:00
Nový systém připojištění nabídne od ledna 2013 vyšší výnos, ale i riziko
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Dnes je poslední den, kdy je možné získat penzijní připojištění podle současných podmínek. Od prosince se celý systém uzavře a opět se otevře až od roku 2013, ovšem s novými podmínkami.

Penzijní reforma přejmenuje tento produkt na doplňkové důchodové spoření, udělá z něj takzvaný třetí pilíř důchodového systému a hlavně by měla zatraktivnit jeho výnosnost.

Skončí totiž omezující garance nezáporného zhodnocení. Právě ta se v posledních dnech stala hlavním prodejním argumentem finančních poradců, kteří slaví úspěchy a penzijní fondy tak například za tento týden hlásí stejně nových smluv jako mají jindy za celý měsíc.

Výhodnější dědění

Vedle garance, že fond nebude pro spořitele ztrátový, umožňují současné podmínky penzijního připojištění výsluhovou penzi, tedy možnost po 15 letech spoření polovinu naspořené částky jednorázově vybrat.

U smluv uzavřených nejpozději dnes tedy půjde získat naspořené peníze dříve než u těch uzavřených po 1. lednu 2013. Nové smlouvy umožní přístup k penězům až s dosažením důchodového věku, staré pak už od 60 let.

Výhodnější jsou pak u stávajícího systému i podmínky dědění v případě úmrtí v době spoření. Nyní se dědí úspory včetně státních příspěvků, na smlouvy od roku 2013 se bude dědit jen takzvané odbytné, čili vlastní uložené prostředky.

Vyšší výnos, ale i riziko

Naopak největší výhodou nových penzijních fondů od roku 2013 bude jejich rozšířená nabídka "investičních strategií". Zvláště mladí lidé tak budou moci zvolit rizikovější investice, které by jim mohly přinést vyšší zhodnocení, než jaké fondy nabízejí dnes.

U obou typů smluv se pak od ledna mění pravidla pro čerpání státního příspěvku. Vláda chce lidi motivovat spořit více, proto jim dá větší příspěvek, když zvednou své měsíční úložky. I toto se nyní podle zpráv z penzijních fondů masově děje.

U starých smluv nepůjde od roku 2013 měnit penzijní fond, aniž by zůstaly zachovány dosavadní podmínky. Jedinou možností, jak změnu v takovém případě učinit, bude přes přestup na nové podmínky.

Rozhoduje podpis na smlouvě

Fondy počítají s prodloužením pracovní doby na svých pobočkách, další možností je uzavření smlouvy po internetu. Rozhodující je datum podpisu smlouvy, peníze mohou do fondů začít posílat až v dalších dnech či týdnech.

Smlouvu uzavřenou po internetu je potřeba vyplnit a podepsat nejpozději 30. listopadu, doručit ji však stačí až v dalších dnech. .

 

Právě se děje

Další zprávy