Nová banka v mobilu: QR platby, slevy a srovnání cen

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 11. 2012 15:18
Nová mobilní banka od Raiffeisenbank umožňuje QR platbu v tisícovce e-shopů

Praha - Další možnost placení nákupů v e-shopech dorazila do Česka. Přes načtení QR kódu již nyní mohou ve zhruba tisícovce internetových obchodů platit majitelé eKonta od Raiffeisenbank. Mezi zmíněnými e-shopy jsou například Alza.cz, Aukro.cz nebo 123shop.cz.

Banka připravila aplikaci pro chytré telefony s operačními systémy iOS a Android, které kromě jiného umožňují novou platební metodu. Platba přes QR kód je možná v těch obchodech, které nabízejí ePlatbu pro majitele eKont.

Již o den dříve stejnou službu ve své „mobilní bance" oznámila Komerční banka, ta však zatím hledá partnery a její klienti mohou zatím přes QR kód nakupovat jen v jediném e-shopu (smarty.cz).

Standard pro QR platbu, což je jednotný název, který by se pro tento způsob placení měl ujmout, vyvinula právě Raiffeisenbank a za svou ji přijala Česká bankovní asociace. Výdejci faktur a obchodníci tak budou mít usnadněnou práci, pokud QR platbu budou chtít nabídnout, když nebudou muset QR kód upravovat pro jednotlivé banky.

Nejblíže dohody jsou banky momentálně s mobilními operátory T-Mobile a Vodafone, kteří by QR kód pro QR platbu na své faktury měli přidat již v prvním čtvrtletí roku 2013. Další na řadě by pak měli být třeba velcí dodavatelé energií.

Samotná platba funguje tak, že majitel příslušné aplikace, která QR platbu umožní, naskenuje kód a telefon sám na základě informací v něm obsažených vyplní platební příkaz - číslo účtu, částku, variabilní symbol a datum splatnosti. Majitel chytrého telefonu pak platbu zkontroluje a potvrdí.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Faktury zaplatíte rychleji. První banky spouští QR kódy
Televizní banka skončila. Vítězí iPadizace, říká bankéř
Peněženka v mobilu startuje. Vyřeší i dluh mezi přáteli

Podle Aleše Dyndy, projektového manažera Mobilního eKonta, je systém stoprocentní, a právě to, že nedělá chyby, by postupně mělo přesvědčit firmy k tomu, aby QR kódy na své faktury daly.

QR kód aplikace vytvoří také každému majiteli eKonta, který si ji do chytrého mobilu stáhne. Budou-li si tak dva majitelé takového QR kódu chtít poslat peníze z účtu na účet, mohou si platební příkaz vytvořit právě i načtením QR kódu z telefonu svého kolegy.

A protože QR platba je standardizovaná, funguje to i mezi různými bankami, zatím si tak peníze přes platební příkaz vytvořený QR kódem mohou poslat jen klienti Komerční banky a Raiffeisenbank. Další banky ale mají podle zatím nepotvrzených zpráv brzy následovat a QR platbu také nabídnout.

Porovnání cen přímo z obchodu

Kromě placení přes QR kódy nová aplikace od Raiffeisenbank nabízí také službu porovnání cen. Ta umožňuje telefonu s fotoaparátem naskenovat čárový kód jakéhokoli výrobku přímo v obchodě a ihned porovnat jeho cenu s internetovými obchody. Banka k tomu využívá databázi zavedeného agregátoru. Na dotaz, zdali jde o někoho podobného, jako jsou lídři trhu Heuréka.cz či Zboží.cz, přišla ze strany zástupců banky kladná, nicméně dále nekonkretizující odpověď.

A protože banka je tu jako další akciové společnosti hlavně od toho, aby svým akcionářům vydělávala, umožňuje aplikace rychlou cestu třeba k předschváleným půjčkám. Aplikace tak dále ukazuje například partnery slevového programu Sphere, kteří jsou v blízkosti majitele chytrého telefonu a ihned na nákupy u nich nabízí úvěr, který je přes aplikaci možný získat během čtvrt hodiny.

Služba porovnání cen i zobrazování slev od Sphere je přitom v aplikaci dostupná i lidem, kteří nejsou klienty Raiffeisenbank. Banka si od toho samozřejmě slibuje akvizici nových lidí, kterým ve stejném menu nabízí zřízení eKonta.

 

Právě se děje

Další zprávy