Faktury zaplatíte rychleji. První banky spouští QR kódy

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 11. 2012 11:40
V mobilním bankovnictví jde nově platit účty načtením QR kódu do chytrého telefonu

Praha - Komerční banka umožňuje jako první banka v Česku přes své přímé bankovnictví v chytrém mobilu platit faktury a další účty načtením QR kódu.

O jediný den tak předběhla konkurenta - Raiffeisenbank totiž už dříve oznámila, že podobnou aplikaci představí v úterý 27. listopadu.

Faktury stačí jen přiložit k chytrému telefonu, který do platebního příkazu načte všechny údaje, uživatel pak jen potvrdí transakci. Příkaz k úhradě lze touto cestou realizovat za několik vteřin.

Masovějšímu rozšíření kódu na fakturách má výrazně pomoci jednotný standard, který před pár týdny schválila Česká bankovní asociace.

Komerční banka zatím neuvedla, kolik společností (a jaké konkrétně) tuto možnost už využívají. Zřejmě jich zatím není moc - jako příklad totiž zmínila jen e-shop smarty.cz.

"Jednáme s významnými internetovými obchody, telekomunikačními firmami a dalšími poskytovateli služeb," uvádí bez bližších podrobností Mojmír Prokop, vedoucí oddělení přímého bankovnictví Komerční banky.

Komerční banka svou aplikaci mobilního bankovnictví pro operační systémy Android, iOS a nově i Windows 8 doplnila také o službu, která pomocí fotoaparátu zabudovaného v mobilním telefonu umožňuje načíst složenky. Stejnou službu již několik měsíců nabízí Česká spořitelna.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Televizní banka skončila. Vítězí iPadizace, říká bankéř
Ušetřete přes tisícovku ročně. Neplaťte za účet v bance
Peněženka v mobilu startuje. Vyřeší i dluh mezi přáteli
 

Právě se děje

Další zprávy