sKarta bude dobrovolná, říká Nečas. Převzít ji nemusíte

Petr Kučera Petr Kučera
20. 11. 2012 16:35
Premiér se dohodl s Českou spořitelnou, dosud přitom hlasoval pro povinné používání karet
Foto: ČS

Praha - Používání sociálních karet bude podle premiéra Petra Nečase (ODS) dobrovolné. Uvedl to po jednání s Českou spořitelnou, která nový systém vyplácení dávek provozuje.

sKarta by podle něj měla sloužit jako identifikační průkaz, povinně by se měla používat jen při podezření na zneužívání dávek. Nový model by se měl představit do dvou týdnů.

V dalších jednáních bude pokračovat ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). "Otevírá se prostor, abychom to uspokojivě vyřešili," říká nyní. Ještě ráno přitom uvedla, že "první kola jednání proběhnou v následujících dvou týdnech". Nečas jednal s šéfem spořitelny už v pondělí, informoval o tom ale až v úterý odpoledne.

Nečas ocenil vstřícný přístup České spořitelny. "Mají zájem na funkčním systému, který nebude budit negativní emoce u veřejnosti," vysvětlil. Spořitelna je podle něj připravena otevřít systém pro případného dalšího provozovatele, který by zajišťoval hotovostní platby nebo platby složenkou.

Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský upozorňuje, že převzetí sKarty není povinné ani podle dosavadních pravidel. Zákon nestanoví žádnou sankci, říká ombudsman s odkazem na platnou legislativu i vyjádření předchozího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09.

Nová ministryně Ludmila Müllerová z TOP 09 ještě v pondělí večer trvala na tom, že sKarta je pro příjemce dávek povinná a kdo si ji nepřevezme, tomu bude jejich výplata pozastavena. Konkrétní podrobnosti o postupu úřadů ale nedokázala sdělit.

Müllerová navíc v pondělí začala mírnit svá dřívější prohlášení o tom, že by sKarta neměla být povinná, ale jen dobrovolná. Podle smlouvy s Českou spořitelnou nesmí ministerstvo činit žádné kroky k omezení karet. Nedohodne-li se přímo s bankou na změně smlouvy, mohla by povinné používání sKaret zrušit sněmovna nebo soud.

Trestní oznámení na Drábka a jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku v úterý podala Národní rada osob se zdravotním postižením, vadí jí údajně neoprávněné poskytnutí osobních údajů příjemců dávek.

Je povinná...

Vládní koalice vloni prosadila zákony, podle nichž se nepojistné sociální dávky (rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné, dávky pěstounské péče, pohřebné), dávky v hmotné nouzi a podpora zdravotně postiženým vyplácejí prostřednictvím "karty sociálních systémů". Pouze v odůvodněných případech mohou úředníci rozhodnout o jiném způsobu.

Na začátku letošního listopadu pak koalice schválila takzvaný přílepek, který povinné využívání sKaret rozšiřuje od ledna 2013 i pro podporu v nezaměstnanosti. S tím sice ministerstvo počítalo od začátku, zapomnělo ale včas změnit zákon, takže podle dosavadního znění měli nezaměstnaní na výběr.

Sám premiér Nečas i poslanci jím vedené ODS pro všechny zákony, které omezovaly možnost volby a stanovily sKartu jako jediný způsob výplaty dávek, hlasoval.

Zákony však neřeší samotné převzetí karty. Právě na tuto "povinnost" si nyní stěžují stovky příjemců dávek. Navzdory opakovanému ujišťování exministra Drábka totiž karta nevede ke "zvýšení klientského komfortu". Například matky čerpající rodičovský příspěvek se musí dostavit osobně na úřad a mnohdy tam vystát frontu i s malými dětmi.

Ačkoliv šéf Úřadu práce Jiří Kubeša ujišťoval, že ke zdržením na úřadech nebude docházet, skutečnost je jiná. Pro příjemce takzvaných neúčelových dávek má přitom karta v zásadě jen identifikační funkci - naprostá většina lidí si totiž stejně nechává posílat dávky na svůj účet v bance (kvůli "mezistupni" v podobě virtuálního účtu v České spořitelně jim ale peníze dorazí později než dosud) a platební funkce karty tak nevyužívá.

... ale převzít ji nemusíte

Ombudsman a bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský upozorňuje, že zákon nestanoví povinnost příjemce jakékoli sociální dávky převzít sKartu, natož osobně. "Rovněž není zákonem stanovena ani sankce zastavení výplaty dávky pro případ, že si kartu nepřevezme," upřesňuje.

Foto: Jaroslav Jiřička
Čtěte také:
Tajný přílepek pomohl. Přes sKartu půjde i podpora
Stát nemůže omezit sKartu? Jak je to doopravdy
Drábkův nesplněný slib. Složenkou už dávky nedostanete

Přechodná ustanovení zákona stanoví, že do dne vydání karty se dávky vyplácejí dosavadním způsobem, tedy převodem na platební účet určený příjemcem nebo v hotovosti (poštovní poukázkou). "Vydáním karty se rozumí její převzetí, což písemně potvrdil i dřívější ministr Drábek. Do dne převzetí karty má tedy příjemce nárok na to, aby mu úřad vyplácel dávky dosavadním způsobem. Takovýto postup stanoví, alespoň pro dříve přiznané dávky, i aktuální metodika Generálního ředitelství Úřadu práce ČR," dodává ombudsman.

Úřad práce nejdříve posílá výzvu k převzetí karty jako obyčejný dopis. Pokud příjemce na dávky nereaguje, pošle mu pak doporučený dopis. A zjednodušeně řečeno pokud by nereagoval ani na tento dopis a současně byl pro úřad nedohledatelný, hrozí mu podle metodického pokynu ministerstva pozastavení výplaty dávek. O peníze sice nepřijde, ale nebude se k nim moci dostat - v nejhorším případě až do změny vlády. Opoziční ČSSD totiž avizuje, že povinné sKarty zruší.

Zkušenosti čtenářů Aktuálně.cz ukazují, že účinně "oddalovat" převzetí karty může příjemce i v případě, že s úřadem komunikuje. Nemá totiž povinnost dostavit se v termínu, který úřad určí, může se samozřejmě omlouvat z důvodu nemoci, péče o nezaopatřené dítě a podobně. Pak nejde o odmítnutí převzetí karty a úřad tedy nemá důvod dávky pozastavit.

Nová ministryně tápe

Podle nové ministryně Ludmily Müllerové z TOP 09 hrozí lidem, kteří si kartu nepřevezmou, pozastavení dávek. Konkrétní podrobnosti ale zatím nedokáže sdělit.

Před svým jmenováním do funkce se přitom Müllerová přikláněla k tomu, aby sKarta byla pro výplatu dávek jen dobrovolná, zatímco povinná by byla jen její identifikační funkce. Dvacet minut Radiožurnálu už ale Müllerová obhajovala, proč projekt musí zůstat povinný. Odkazuje se na smlouvu s Českou spořitelnou, pokusí se však jednat o její změně. "První kola jednání proběhnou v následujících dvou týdnech," říká.

Jak už dříve upozornil online deník Aktuálně.cz, samo ministerstvo přitom podle smlouvy nesmí podnikat žádné kroky k omezení projektu. Smlouva nicméně připouští, že jej může omezit změna zákona nebo rozhodnutí soudu.

Výdej nabírá další zpoždění

Úřady práce měly letos původně vydat karty pro všechny příjemce nepojistných sociálních dávek, podpory v nezaměstnanosti a pro zdravotně postižené - celkem zhruba 900 tisíc lidí. V září už ministerstvo zmírnilo plán na 600 tisíc lidí, když na příští rok "odložilo" nezaměstnané a lidi v hmotné nouzi.

Ani tento harmonogram ale nakonec nestíhá. Zatím totiž úředníci předali jen 132 tisíc karet. Podle informací ČTK například jen v pondělí lidé převzali 3957 karet, v 52 případech převzetí odmítli. Reálné tak je, že do konce roku předají úřady maximálně 300 tisíc karet.

Chcete znát i další novinky? Přidejte si nás na Facebook!

 

Právě se děje

Další zprávy