Kalouskův úspěch: Lidé půjčí státu přes 30 miliard

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 11. 2012 14:40
V pořadí třetí emise spořicích dluhopisů je překvapivě nejúspěšnější

Praha - Dluhopisy v celkové výši 31 miliard korun si objednaly domácnosti a neziskové právnické osoby u ministerstva financí.

V pořadí třetí emise státních spořicích dluhopisů je tak zatím zdaleka nejúspěšnější. Před rokem se prodaly podobné cenné papíry za zhruba 20 miliard korun, letos na jaře pak ministerstvo financí získalo 15 miliard.

Zájem tak výrazně předčil očekávání. Ministr financí Miroslav Kalousek při ohlášení "vánoční emise" hovořil o tom, že bude spokojen, když se prodá deset miliard. Překročení dvacetimiliardové hranice mělo původně vést k předčasnému zastavení upisovacího období.

Příjem objednávek však pokračoval ještě dalším dnem i v momentě, kdy ministerstvo oznámilo, že v pátek v poledne evidovalo objednávky za 22,3 miliardy. Během pátečního odpoledne a celého pondělí pak tedy investoři objednali v poslední možný termín dluhopisy za dalších devět miliard.

Proč to zabralo?

Vánoční emise přitom nenabídla zásadnější novinku oproti předchozím dvěma nabídkám. Marketingovým lákadlem byly jen dárkové vánoční certifikáty, výrazně se rozšířil také počet distribučních míst (o téměř 1000 poboček České pošty). Úroková sazba je "jen" srovnatelná s nejlepšími nabídkami od bank.

„Ministerstvo financí vybralo správný čas. V současné době lidé nenalézají příliš kvalitních příležitostí pro investování jako ochranu proti inflaci. Lidé mají prozatím důvěru v český stát, a proto jsou mu ochotni půjčovat, aby ochránili své peníze před inflací," hledá důvody úspěchu Jiří Cihlář, analytik finančních trhů společnosti Next Finance.

Cihlář vidí i pochmurnější důvod - vzhledem k ekonomické situaci lidé nenacházejí vhodnější způsob, jak své peníze zhodnotit.

„Dluhopisy nepřináší dostatečné zhodnocení. Průměrné zhodnocení „Kalouskových dluhopisů" se pohybuje od 2,05 do 3,28 procenta ročně, což je jen o málo více než průměrné zhodnocení termínovaných vkladů. To znamená, že při nákupu dluhopisů lidé i z důvodu obav ze ztráty svých peněz akceptují i nižší výnos," dodává Cihlář.

Necelý měsíc bez zhodnocení

Po předčasném konci upisovacího období budou muset investoři poslat peníze za dluhopisy dříve, než možná sami předpokládali. Objednávky je nutné uhradit do pěti pracovních dnů od konce upisovacího období, peníze na účtech distributorů tak musejí být nejpozději v pondělí 19. listopadu.

Zároveň se ale nemění termín, kdy ministerstvo financí dluhopisy vydá, ten byl stanoven na 12. prosince. Peníze se tak investorům začnou zhodnocovat až se zpožděním necelého měsíce.

Ministerstvo zatím nezveřejnilo podrobné statistiky - s nimi přijde až poté, co budou zaplacené objednávky. Zatím tak není jasné, zda i tentokrát dluhopisy z 90 procent nakupovaly tuzemské fyzické osoby, jako tomu bylo při poslední emisi z letošního jara.

 

Právě se děje

Další zprávy