Spoření na důchod nabídne první nebankovní společnost

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
24. 10. 2012 15:35
Licenci od České národní banky získala firma Conseq Investment Management

Praha - Penzijní připojištění bude od roku 2013 nabízet také první nebankovní společnost. Licenci od České národní banky získala společnost Conseq Investment Management.

"Díky změnám, které začnou v rámci důchodové reformy platit od počátku roku, jsme připraveni klientům nabídnout nová a atraktivnější řešení spoření na penzi," říká Richard Siuda, ředitel prodeje společnosti Conseq.

Conseq svůj záměr účastnit se přebudovaného třetího pilíře zdůvodňoval již od letošního února tím, že se po změnách penzijní připojištění výrazně přiblíží klasickému pravidelnému investování do otevřených podílových fondů, jemuž se firma věnuje již více než deset let.

Conseq plánuje uvést na trh několik fondů s odlišnými investičními strategiemi, z nichž potom bude na základě profilu klienta vytvářet individualizované penzijní plány. Právě to mu umožní nová pravidla pro fungování penzijního připojištění.

Dosud penzijním fondům svazuje ruce zákonná garance nominálního neznehodnocení úspor v rámci každého jednotlivého roku. Proto také penzijní fondy v posledních letech připisují zhodnocení maximálně do výše tří procent.

Zmatky kolem důchodové reformy, které svým nedávným vetem prováděcího zákona způsobil prezident republiky Václav Klaus, se třetího pilíře nedotýkají.

Zákon, kterým se nové doplňkové penzijní spoření (nový název pro penzijní připojištění od roku 2013) bude řídit, byl již dříve schválen s účinností od příštího roku a prezident ho stejně jako původně celou důchodovou reformu nevetoval.

Nová pravidla pro státní příspěvek

Kromě zmíněného konce alespoň nulové garance zhodnocení se od příštího roku mění také třeba pravidla u výše pro čerpání státního příspěvku.

Kdo si nebude měsíčně spořit alespoň 300 korun, nedostane ji. Při měsíčním příspěvku účastníka v rozmezí od 300 do 999 korun bude státní podpora nově činit 90 korun plus 20 procent z částky přesahující 300 korun.

Jestliže bude účastník spořit alespoň 1000 korun měsíčně, má státní podpora činit pevných 230 korun. Na novém systému tak vydělají všichni, kdo si budou spořit více než 600 korun měsíčně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Změny v penzijním připojištění: Spořte víc, chce vláda
Nestihli jste změnit penzijní fond? Známe tajný trik
Chcete jít dříve do důchodu? Připravte si statisíce
 

Právě se děje

Další zprávy