Banka zvýhodnila prezidentské kandidáty. Podmínky tají

Petr Kučera Petr Kučera
29. 10. 2012 5:30
Místo výběru ze standardních nabídek na trhu šli zájemci tam, kam jsou zvyklí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Česká spořitelna

Praha - Česká spořitelna zvýhodnila tři prezidentské kandidáty před ostatními klienty. Umožnila jim založit takzvaný transparentní účet, ačkoliv tento produkt jiným zájemcům z řad fyzických i právnických osob nenabízí.

Banka navíc tají, zda Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka musí za tento účet platit stejné poplatky jako běžní zákazníci. Nechce zveřejnit ani sazbu pro úročení uložených peněz.

Transparentní účet standardně nabízejí jen tři tuzemské banky - Raiffeisenbank (od roku 1998), Fio banka (2008) a GE Money Bank (2010). Jediná Fio banka přitom neúčtuje žádné poplatky ani za vedení účtu, ani za základní služby, jako jsou příchozí a odchozí platby.

Nebudeme to rozkrývat

Největší tuzemská banka Česká spořitelna dosud transparentní účet ve standardní nabídce neměla a s výjimkou prezidentských kandidátů jej neplánuje nabízet ani v blízké budoucnosti. "Drobní klienti zájem o otevření transparentního účtu neprojevují," vysvětluje to Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Proč tedy banka učinila výjimku? "Vzhledem k tomu, že prezidentským kandidátům zákon ukládá povinnost otevřít transparentní účet, rozhodli jsme se v tomto konkrétním případě nabídnout našim klientům řešení této jejich povinnosti," říká Pačesová.

Musí trojice prominentních klientů platit stejné poplatky jako běžní zákazníci a nabízí jim banka stejně nízké úročení?

"Konkrétní parametry transparentních účtů jsou předmětem obchodního vztahu mezi námi a naším klientem, proto je nebudeme rozkrývat," odmítá Pačesová prozradit podrobnosti.

Prostě ze zvyku. Bez výhod

Trojice kandidátů odmítá, že by jim banka poskytla výhodnější podmínky než běžným klientům. Z jejich odpovědí nicméně vyplývá, že podmínky na trhu podrobněji nezkoumali. Ani neřešili, zda za účet u spořitelny nezaplatí zbytečně víc, než na kolik by je stejný produkt vyšel u konkurence.

"Česká spořitelna je banka, ve které má pan Schwarzenberg dlouhodobě zřízen soukromý účet. Na základě této zkušenosti a také proto, že její pobočka je v blízkosti sídla volebního štábu, jsme se na banku obrátili. Česká spořitelna nám vyšla vstříc," vysvětluje Marek Pražák, mluvčí Schwarzenbergova volebního týmu.

"Jedná se o standardní běžný účet fyzické osoby, k němuž je dodatkem smlouvy zřízena služba transparentní účet. Poplatky a úročení jsou stejné jako u běžného účtu," upřesňuje Pražák.

Také Miloš Zeman měl s Českou spořitelnou zkušenosti díky kontu, které u této banky vede Strana práv občanů - Zemanovci. Pak si tam založil i transparentní účet jako prezidentský kandidát.

"Jde o běžný účet zřízený za podmínek, které dostane každý občan," říká Hana Burianová ze Zemanova volebního týmu.

Na otázku, proč Zeman nedal přednost bezplatnému účtu u konkurence, odpovídá Burianová jednoduše: "Protože se po zhodnocení možností rozhodl pro Českou spořitelnu."

Také třetí kandidát - Přemysl Sobotka - dal České spořitelně přednost proto, že jde o primární banku Hlavní kanceláře ODS. Úročení je podle něj stejné jako u ostatních klientů, vedení transparentního účtu je zdarma.

Z výpisů všech tří účtů nicméně vyplývá, že zdarma je nejen transparentnost jako doplňková služba, ale také vedení samotného běžného účtu, který je takto zveřejněn. Banka podle dostupných informací neúčtuje kandidátům ani poplatky za odchozí platby. Standardní konto u České spořitelny se přitom cenově pohybuje nad průměrem trhu. 

Zákon to přímo nenařizuje

Navzdory tvrzení banky i některých kandidátů neukládá zákon o přímé volbě povinnost používat transparentní účet.

Stanoví jen, že (nejpozději) po registraci kandidátní listiny musí kandidát na svém webu zveřejnit údaje o penězích, které dosud na kampaň obdržel. Současně musí vždy uvést jejich původ. Stejné informace musí poslat také ministerstvu vnitra, které je zveřejní na speciální volební stránce.

Zřízení transparentního účtu je tedy nepovinnou, ale v praxi nejjednodušší a mediálně dobře vypadající možností, jak tuto zákonnou podmínku splnit.

Jde v zásadě o běžný bankovní účet pro fyzickou nebo právnickou osobu, který se ale od standardních účtů liší svou otevřeností. Informace o pohybech a dostupném zůstatku si může zjistit kdokoliv na webu banky, tedy i bez znalosti hesla nebo nějakého svolení. Majitel účtu už předem souhlasí s tím, že online výpisy jsou dostupné komukoliv.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Fischer má nejdražší účet v bance. Nemusel platit nic
Konec tajností, veřejný účet ukáže i sponzory politiků
 

Právě se děje

Další zprávy