Kalouskův tip na vánoční dárek: Další spořicí dluhopisy

Petr Kučera Petr Kučera
22. 10. 2012 11:15
Ministerstvo financí představilo podrobnosti k vánoční emisi spořicích dluhopisů
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Potřetí za sebou uvede ministerstvo financí emisi státních spořicích dluhopisů pro domácnosti a neziskové právnické osoby.

Ministr financí Miroslav Kalousek tentokrát láká na "vánoční emisi", novinkou je i dárkový certifikát. Dluhopisy budou oficiálně vydány 12. prosince, kdy dojde k připsání na majetkové účty.

Upisovací období začne 5. listopadu a skončí nejpozději 30. listopadu. "Cokoliv nad 10 miliard korun budeme považovat za úspěch," říká Kalousek k očekávanému objemu dluhopisů. Ministerstvo si vyhrazuje právo ukončit upisovací období dříve, pokud zájem překročí 20 miliard korun.

Ministerstvo vydá podobné čtyři typy dluhopisů jako při letošní jarní emisi: diskontovaný na 1,5 roku, pětiletý kupónový, pětiletý reinvestiční a 6,5letý protiinflační dluhopis (ten byl na jaře sedmiletý). Novinkou je tříletý prémiový dluhopis.

Diskontovaný dluhopis nabídne průměrný roční výnos 2,05 procenta, pětiletý kuponový 3,22 procenta, pětiletý reinvestiční 3,41 procenta.

Nový tříletý prémiový dluhopis vydělá v průměru 2,77 procenta ročně. Po prvním roce se však připíše úrok jen 0,5 procenta, stejně jako po druhém. Teprve po třetím roce se vedle dalších 0,5 procenta připíše také sedmiprocentní prémie.

Vedle klasického dárkového certifikátu chystá ministerstvo také certifikát pro majitele, tedy osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů. Ten bude především symbolický a využijí ho všichni, kterým dosud vadí, že jsou jejich dluhopisy takzvaně zaknihované - tedy že nemají žádnou fyzickou podobu a lidé si je například nemohou nikde vystavit.

Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list
Spořicí státní dluhopisy - dárkový certifikát a pamětní list | Foto: Ministerstvo financí ČR

Jak ministerstvo připomíná, doposud se obdarovaná osoba musela převodu dluhopisů osobně zúčastnit, případně s ním předem souhlasit. Tím se však snižoval moment překvapení. Nyní půjde doplnit potřebné údaje až dodatečně.

Nově i na pobočkách České pošty

Stejně jako na jaře budou i vánoční emisi nabízet Česká spořitelna, ČSOB (nově včetně finančních center Poštovní spořitelny), Komerční banka a J&T Banka. Novinkou je zapojení 975 poboček České pošty, čímž se celkový počet distribučních míst zvýší na téměř 1400.

Foto: Aktuálně.cz
Komu se můžete podívat na účet:
Končí daňový trik, který používá Zuno Bank i Kalousek
Kalouskovy dluhopisy kupovali hlavně lidé nad 50 let
Kam uložit peníze? Spořicí účty mají novou jedničku

Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, avšak minimální objem jedné objednávky je 1000 korun - tedy stejně jako v předchozích dvou případech.

Podmínky pro předčasné splacení se oproti předchozím emisím zásadně nemění.

V předchozích dvou emisích si celkem 51 tisíc zájemců koupilo spořicí dluhopisy za zhruba 35 miliard korun. "Střední medián - tedy nejčastější případ - je 1000 korun na jednoho držitele," upřesňuje Kalousek. Největší zájem mají lidé mezi 50 a 60 lety.

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Podrobné statistiky předchozích emisí:
Kalouskovy dluhopisy kupovali hlavně lidé nad 50 let
O Kalouskovy dluhopisy byl menší zájem než na podzim
Jediný člověk už má dluhopisy za víc než čtvrt miliardy

 

Právě se děje

Další zprávy