Ušetříme vám čtvrtinu splátek, slibuje nová banka

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 10. 2012 5:00
Equa bank kritizuje konkurenci za vysoké marže, sama si je ale také zcela neodpustí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Pokud splní, co slibuje, mohla by Equa bank udělat pořádný průvan v úvěrových portfoliích konkurenčních bank a úvěrových společností. Spustila novou nabídku pod názvem RePůjčka, která má konkurenci odlákat klienty se spotřebitelskými úvěry.

Čím je chce k sobě přetáhnout? Nulovými poplatky za poskytnutí úvěru, za jeho vedení i předčasné splacení a samozřejmě také nižší úrokovou sazbou. Právě na kritice její výše u konkurence Equa bank založila svou prezentaci nového produktu.

České banky podle studie, kterou si Equa bank nechala zpracovat od společnosti Adwise, mají na spotřebitelských úvěrech dvojnásobnou marži oproti tomu, jaký je běžný stav v eurozóně. Právě kvůli nafouklým maržím u konkurence si Equa bank podle svých slov může dovolit nabízet úvěry až o čtvrtinu levnější.

RePůjčka není klasická konsolidace založená na tom, že se spojí více úvěrů do jednoho a tím se sníží počet poplatků za měsíční vedení úvěrových účtů a případně natáhne doba splácení. RePůjčka je určena vždy na jeden konkrétní úvěr. Kdo by ale k Equa bank chtěl převést více svých úvěrů, může. Banka počet RePůjček nikterak neomezuje.

Bez poplatků a levněji, ale...

Do slíbené výše maximální úspory přitom banka počítá kromě poplatku za vedení úvěrového účtu i s poplatkem za vedení běžného účtu. Ke své nové RePůjčce totiž klientům automaticky dává i osobní účet, který je bez poplatku za vedení, jsou s ním zdarma všechny výběry ze všech českých bankomatů a zdarma jsou také odchozí platby.

Všichni zájemci si mohou svou případnou úsporu spočítat na kalkulačce na webu banky. Do té se zadává celková výše původního úvěru, měsíční splátka, počet měsíčních splátek, poplatek za vedení úvěrového a také běžného účtu.

Její letmé vyzkoušení ukazuje, že Equa sice ví, že konkurence má velké marže a v marketingu toho také využívá, zásadově ale na nižších „evropských" sazbách nelpí. Platí, že kalkulačka dokáže vždy nabídnout lepší cenu úvěru, zároveň ji ale vždy nesráží pod úroveň obvyklou u konkurence.

Když totiž do výpočtu zadáte drahý úvěr, vypočítá vám sice kalkulačka úsporu a banka vám ji také dá, ale nový úvěr bude stále drahý. Equa si tak sama vezme marži mnohem větší, než je podle ní v západní Evropě obvyklé (například s RPSN kolem 25 %).

Potvrzení o příjmech netřeba

Oklikou jsme se dostali k tomu, že Equa bank negarantuje jednu sazbu všem. Garantuje ale to, že v kalkulačce vypočítanou nabídku dostanete, pokud projdete prověřováním v úvěrových registrech. Což je férové.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Nová půjčka odmění dlužníky, když splácejí včas
Jde to! Sporný poplatek vrací i stavební spořitelna
Účet zdarma nabídne další banka, konkurenční boj sílí

Právě prověření, které si banka sama provede v registrech, je jediným klíčem ke schválení úvěru. Pokud nejste dlužník delikvent, úvěr dostanete, aniž byste do banky znovu museli nosit potvrzení o příjmech. I proto Equa slibuje, že půjčky schválí do minuty.

RePůjčka přitom může být úvěr ve výši 30 až 600 tisíc korun a je jedno, zdali byl ten původní účelový, či nikoli. Naopak novinka není určena majitelům kreditních karet či nesplacených kontokorentů.

Bonus na sankci

Banka do odvolání motivuje k získání RePůjčky také bonusem ve výši 1000 korun. Ten může být použit například jako kompenzace za sankci, kterou si vezme původní banka za předčasné splacení úvěru. Právě tento poplatek nezapomeňte vždy započítat do případné kalkulace výhodnosti nového úvěru. Zmíněná kalkulačka s ním nepočítá.

Jeho výše se přitom pohybuje třeba od pěti procent z předčasně splácené půjčky u úvěrů od GE Money Bank uzavřených před rokem 2011 až po nulu třeba u novějších úvěrů od Komerční banky. V zákoně je sice napsáno, že maximální výše tohoto poplatku nesmí překročit jedno procento, ale to platí právě až od roku 2011. Proto je k převodu půjčky do nové banky potřeba dobře znát podmínky stávajícího úvěru.

S převodem půjčky, respektive s ukončením úvěru u stávající banky, Equa bank pomáhá. Lépe řečeno ho celý vyřizuje za klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy