Milionářů v Česku navzdory krizi přibývá víc než jinde

Tereza Holanová Tereza Holanová
18. 10. 2012 12:28
Více než polovina všech dolarových milionářů žije v USA, Japonsku a Německu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Dolaroví milionáři ve světě v roce 2011 zchudli, alespoň v průměrném vyjádření. Hodnota jejich majetku ve srovnání s rokem 2010 klesla o 1,7 procenta na 42 bilionů dolarů, což je první pokles od vypuknutí krize v roce 2008.

Vyplývá to ze studie World Wealth Report, kterou vypracovaly Capgemini a RBC Wealth Management.

Jedinou větší oblastí, kde milionáři zaznamenali nárůst majetku, byl Blízký východ. V Latinské Americe jejich celkový majetek klesl o 2,9 procenta, v Severní Americe o 2,3 procenta, v Africe o dvě procenta a v Evropě o 1,1 procenta.

Na snížení celosvětového bohatství má vliv především politický a ekonomický vývoj jednotlivých oblastí, zvláště evropská dluhová krize, která posiluje nedůvěru investorů.

Česko má 17 100 dolarových milionářů

V České republice se počet dolarových milionářů meziročně zvýšil o 900 na 17 100 osob. Napomohl tomu především nárůst úspor o 21,9 procenta, ale také třeba relativně nízká inflace. Negativní vliv měly pak zlevňující nemovitosti či propad akciového trhu.

Jde o lidi, jejichž investovatelná aktiva mají vyšší cenu než milion amerických dolarů (18,9 milionu korun). Do tohoto majetku se nezapočítávají nemovitosti určené k bydlení, prostředky dlouhodobé spotřeby, ale ani sbírky.

Jaký majetek průměrný český dolarový milionář drží, není podle zástupců Capgemini ČR přesně známé. Většinou však jde o lidi s investovatelným majetkem mezi jedním a pěti miliony dolarů, nejčastěji ve formě různých spořicích produktů.

Co do počtu milionářů jsme zaznamenali podobný nárůst jako Brazílie, a to o 5,4 procenta. "Z nuly se ale dobře roste," podotýká Zdeněk Přibyl z Capgemini ČR.

Severní Amerika už není první

Celosvětově se počet dolarových milionářů zvýšil oproti předchozímu roku o 0,8 procenta, celkem jich je kolem 11 milionů.

Na prvním místě se poprvé neumístila Severní Amerika (s 3,35 milionu milionářů). Předběhl ji region Asie a Tichomoří s 3,37 milionu.

Zároveň ale Spojené státy americké a Kanada zůstaly oblastí s největší koncentrací světového bohatství -  tamní investoři drží 11,4 bilionu dolarů. V Asii a Tichomoří se jedná "pouze" o 10,7 bilionu dolarů.

Tak létají milionáři. Podívejte se na soukromá letadla:

V USA, Japonsku a Německu žije 53 procent všech milionářů. Největší počet milionářů (3,1 milionu) mají USA, následují Japonsko a Německo. Čína skončila až čtvrtá.

Podle Zdenka Přibyla z Capgemini v ČR to může být dané tím, že Číňané často investují právě do uměleckých předmětů. "Hodně se orientují na šperky či diamanty," tvrdí Přibyl. Kromě toho připomíná, že tamější oficiální statistiky nemusí vypovídat o skutečném stavu trhu.

Okolo 90 procent dolarových milionářů vlastní jeden až pět milionů. U této skupiny přitom došlo k nárůstu počtu osob o 1,1 procenta. Boháči, kteří vlastní nad 30 milionů dolarů, se na celkovém počtu milionářů podílí pouze jedním procentem.

 

Právě se děje

Další zprávy