Konec falešných exekutorů. Vymahačům hrozí pokuta

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
16. 10. 2012 5:30
Nový zákon zakazuje komerčním subjektům používat odvozeniny slova exekuce
Foto: Thinkstock

Praha - Když se někdo bude od příštího roku prokazovat jako exekutor, nemělo by jít o "obyčejného" vymahače, který se za soudního exekutora pouze vydává, aby z dlužníka dostal peníze všemi možnými cestami.

Novela občanského soudního řádu a exekučního řádu, kterou v minulém týdnu podepsal prezident, od roku 2013 zakazuje komerčním subjektům jakkoli spojovat svou činnost se slovy odvozenými od slova exekuce.

Komukoliv, kdo zneužije pojmy "soudní exekutor", "exekutorský úřad", "exekuce" nebo "exekuční činnost" a pojmy odvozené, nově hrozí pokuta až do výše 200 tisíc korun.

"Nové ustanovení bude mít v praxi zásadní význam. Komerční subjekty, firmy podivného charakteru zabývající se neinstitucionalizovaným vymáháním dluhů, inkasní agentury a další vymahači tak už nebudou moci bez skrupulí nazývat své podniky jako exekuční kanceláře," říká mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Novela zákona jasně stanovuje, že exekuce je konkrétní způsob vymáhání pohledávky prostřednictvím soudního exekutora. Výše zmíněné organizace už nebudou moci vyvolávat falešný dojem o tom, že mají s exekucí cokoliv společného.

Exekutor s.r.o.

Zástupci Exekutorské komory volali po změně několik let, "nekalá konkurence" jim vadila. Například na začátku roku 2010 online deník Aktuálně.cz popsal, že na trhu působí hned několik firem zabývajících se mimosoudním vymáháním pohledávek, které ve svém názvu používají některou z variací na slovo exekuce.

Mezi firmami byla například firma s názvem Exekutor s.r.o. Ta nabízí služby mimosoudního vymáhání pohledávek, což na svém webu také přiznává, ale svým názvem jednoznačně vyvolává mylnou představu o oboru svého podnikání. Jde o typický příklad společnosti, která se podle nového znění zákona bude muset přejmenovat.

"Naše společnost postupovala, postupuje a bude postupovat tak jak nám uloží zákon," reagoval na otázku Aktuálně.cz, zda plánuje firma přejmenování, její šéf Vladimír Josífek.

Chudoba. Ilustrační foto
Chudoba. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock
Čtěte také:
V Česku řádí falešní exekutoři, státu to nevadí
Přísnější pravidla pro exekuce. Podrobný přehled změn
Exekutor není zloděj, přešlapy jsou všude, říká expert

Pokud se společnosti s podobným názvem nepřejmenují samy, bude je k tomu tlačit Exekutorská komora ČR. "Připravujeme seznam subjektů, kterých se nové ustanovení o přejmenování bude týkat. V souvislosti s blížící se účinností novely je na tuto změnu upozorníme a vyzveme je k nápravě situace," potvrdila online deníku Aktuálně.cz mluvčí komory Petra Báčová.

Exekutorská komora v minulých letech podala na podobné subjekty několik trestních oznámení, ale vždy s neúspěchem. Orgány činné v trestním řízení je totiž pokaždé odložily, protože až doteď podle nich chyběla dostatečná právní úprava.

Důležitý rozdíl

Jednání skutečných soudních exekutorů je regulované státem. Upravuje jej zákon (exekuční řád), který poskytuje exekutorům ochranu (postavení veřejného činitele), současně však stanoví i práva dlužníků (dodržování procesního postupu, možnost odvolání či námitek).

Oproti tomu "falešní exekutoři" jsou ve skutečnosti většinou inkasní společnosti, lidově řečeno vymahači. Na rozdíl od soudních exekutorů tedy nesmí bez svolení vstupovat do bytu ani zabavovat majetek.

Skutečný soudní exekutor přichází ke slovu až poté, co existenci dluhu potvrdí soud. Exekutor či jeho zaměstnanec se navíc musí dlužníkovi prokázat průkazem. Aktuální seznam soudních exekutorů je k dispozici na webu Exekutorské komory.

"Je to obdobné, jako kdyby existovala společnost Policie s.r.o., která by vzbuzovala - například oblečením - dojem skutečné Policie a neoprávněně omezovala třeba vstup občanů do veřejných prostor. Je pochopitelné, že řada lidí by uposlechla," říká prezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Připomněl také, že skutečná soudní exekuce je fakticky výkon státní moci prostřednictvím exekutora, a to způsobem státem stanoveným. Užitím výrazu exekuce či exekutor chtějí podle Proška vlastníci některých soukromých společností v dlužníkovi vzbudit falešný dojem, že se jedná právě o výkon státní moci prostřednictvím exekutora, kterému je dlužník povinen se podrobit.

Některé tyto společnosti navíc činí úkony, které by nemohl provést ani pravý soudní exekutor. "Jde například o jednání hraničící s vydíráním, osobní prohlídky osobou opačného pohlaví či zabavení věcí zákonem stanovených jako nepostižitelné," upřesňuje Prošek.

 

Právě se děje

Další zprávy