Pozor na obchod s mincemi, posílá neobjednané zboží

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 10. 2012 12:45
Český mincovní obchod schovává obchodní podmínky a má v nich nekorektní ustanovení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Časopis dTest varuje před praktikami Českého mincovního obchodu. Firma zasílá nevyžádané zboží, schovává obchodní podmínky a má v nich podle právníka dTestu nekorektní ustanovení.

„Po objednání první zásilky automaticky zařazují zákazníky do odběru dalších mincí v rámci takzvaného sběratelského servisu. Avšak informace o sběratelském servisu se ukrývají na vnitřní straně obálky, kde by je průměrný spotřebitel nehledal," říká vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený.

"Až právě v ukrytých podmínkách lze dočíst, že automatický odběr je nutné výslovně zastavit," dodává.

"Postup společnosti často připomíná podstatu klamavé praktiky, neboť vytváří dojem, že výrobek bude nabízen pouze po omezenou dobu s cílem přimět spotřebitele k okamžitému rozhodnutí," pokračuje Zelený.

Mezi další nešvary, které společnost provázejí, patří nedostatečné informování o odpovědnosti za vady.

Foto: Jiří Hovorka
Čtěte také:
Dostanete dovolenou zdarma. Zjistili jsme, co vás čeká
Podvodníci mají nový trik. Z prodejců jsou opraváři
Test: V dětských snídaních je příliš cukru. Kde nejvíc?

Český mincovní obchod je švýcarská společnost, která ve svých obchodních podmínkách odkazuje na německý právní řád i tamější soudy a vytváří tak dojem, že v případě sporu vynaloží zklamaný zákazník nemalé peníze za soudní spory v zahraničí.

„Spotřebitelé se nemusí bát, že by se soudili mimo území České republiky. I případná dohoda o změně příslušnosti soudu by byla v tomto případě považována za neplatnou," říká Zelený.

Pro spotřebitele, kteří se chtějí vyvázat ze sběratelského servisu společnosti, připravil časopis dTest vzorové formuláře pro zrušení objednávek.

Jak konkrétně firma oslovuje lidi, se lze dočíst třeba na webu nepoctivci.cz. "Dnes jsem dostal poštou od nich potvrzení o výběru mezi horních 9999, kterým bude zaslána nějaká pamětní ražba Svatováclavská koruna za pouhých 199 Kč a k tomu ještě zdarma náramkové hodinky," píše jeden z diskutujících.

 

Právě se děje

Další zprávy