Bezkontaktní karty má už půlka bank, nově také mBank

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 10. 2012 10:55
Sedmá banka v Česku začíná nabízet platební karty s bezkontaktní funkcí

Praha - Už sedmá banka v Česku nabízí platební karty s bezkontaktní funkcí. mBank nyní oznámila, že nové debetní karty k osobním účtům již vydává standardně i s funkcí pro bezkontaktní placení.

Vydání i vedení takové karty je nadále bez poplatku. Banka se nakonec rozhodla, že nebude chtít žádný příplatek za vydání nové karty ani od stávajících klientů, kteří by chtěli novou kartu ihned a nečekat až na konec platnosti jejich současné karty.

Složitější situaci mají klienti mBank, kterým končí platnost karty do konce roku. Těm banka bude posílat obnovené karty ještě bez nové funkce. I oni však budou mít následně možnost kartu bezplatně vyměnit za bezkontaktní.

O nové karty budou moci stávající klienti žádat v průběhu října, kdy banka přidá do internetového bankovnictví speciální funkci na plnění takového požadavku.

První byla Citibank

Jako první zavedla bezkontaktní karty v Česku v červnu loňského roku Citibank, která takto nabízí své kreditní karty. Jako druhá přišla s novinkou Česká spořitelna - od podzimu 2011 ji nabízí naopak jen pro debetní karty. Třetí pak byla Fio banka, která před letošními prázdninami nabídla také bezkontaktní debetní kartu.

Od začátku letošního září spustily bezkontaktní karty také GE Money Bank (pro kreditní i debetní karty), Zuno Bank a Komerční banka (obě jen kreditní karty. Tuto technologii tak nyní nabízí už polovina retailových bank v Česku. Známo je dále, že druhá největší banka, ČSOB, rozšíří svou nabídku o bezkontaktní karty zhruba na přelomu roku.

Do 500 korun bez PIN

Bezkontaktní placení přišlo do Česka zhruba před rokem. Jako první jej mohli využít obchodníci používající terminály od České spořitelny, z větších řetězců je nejdříve spustil Interspar.

Po počátečním váhání zájem obchodníků rychle roste. Nyní lze platit například v řetězcích Billa, Penny Market, Globus, Obi, Baumax, C&A, IKEA, Žabka a v některých kavárnách, lékárnách či knihkupectvích. Postupně se má rozšířit také počet těchto terminálů u pokladen a automatů Českých drah.

Foto: Česká spořitelna
Čtěte také:
Revoluce v placení: Bezkontaktní karty má už půlka bank
Plaťte iPhonem, láká první banka. Za 1500 korun
Peněženka v mobilu startuje. Vyřeší i dluh mezi přáteli

V současné době je v českých obchodech již více jak 6000 platebních terminálů, které přijímají bezkontaktní platby.

Pro zákazníky má být bezkontaktní placení rychlejší a má je motivovat k platbě kartou i za drobné nákupy. Stejně jako u standardních plateb kartou neúčtují řetězce lidem v zásadě žádný příplatek - za transakce si banka vybere poplatky přímo od obchodníka, ne od nakupujících.

Bezkontaktní kartu stačí jen přiložit k terminálu, není ji tedy nutné zasouvat, ani zadávat PIN. Jednoduché použití však bude omezeno jen na platby do 500 korun při každém nákupu, u dražších plateb zůstane povinné zadání PIN. Omezen má být také počet transakcí, které půjde uskutečnit bez tohoto ověření. Pokud je klient vyčerpá, stačí mu jen zadat PIN a limit poběží znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy