Sto korun za minutu hovoru? Teď už se to dozvíte včas

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 9. 2012 20:44
Od října platí nová povinnost, porušování potrestají přímo operátoři
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Praha - Od začátku října by cena za telefonní hovory na takzvaná prémiová čísla neměla volajícího překvapit. Tuto informaci totiž musí lidé dostat předem - tedy alespoň pokud budou volat o půjčku nebo reagovat na nabídku zaměstnání.

Asociace provozovatelů mobilních sítí, která sdružuje všechny tři tuzemské operátory, a Sdružení pro informační technologie a telekomunikace totiž právě u zmíněných služeb zavádí povinnost uvádět u volání na placené linky hlášku informující volajícího o ceně daného hovoru.

"V poslední době jsme bohužel zaznamenali zvýšený výskyt podvodníků, kteří v inzerci svých služeb odkazují zákazníky na volání na takzvané placené (audiotexové) linky," zdůvodňuje krok prezidentka asociace Michaela Vrbová Renčínová.

"Podvodníci přitom záměrně neuvádějí cenu volání, přičemž se snaží volajícího udržet co nejdéle na telefonní lince, a tím jej doslova "oškubat". Jedná se především o poskytovatele nejrůznějších nabídek zaměstnání a nebankovních finančních půjček," dodává Renčínová.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Půjčka od Providentu? Jsou i horší firmy, říká žebříček
Dostanete dovolenou zdarma. Zjistili jsme, co vás čeká
Triky splátkových firem a podvodníků zakáže další zákon

Nová povinnost uvádět před začátkem hovoru informaci o jeho ceně se týká všech, kteří prostřednictvím audiotexových služeb nabízejí nebo poskytují informace o nabídce zaměstnání a nebankovních finančních službách.

Takzvaná audiotexová služba patří mezi telekomunikační služby se zvýšeným tarifem pro volání na speciální devítimístná čísla začínající číslicemi 90. Cena hovoru v korunách je vyjádřena čtvrtou a pátou číslicí audiotexového čísla. Například volání na číslo 900991234 by tak, pokud by existovalo, vyšlo na 99 korun za minutu.

Nová povinnost pro všechny poskytovatele placených linek bude doplněna do Kodexu audiotexových služeb. Jeho dodržování hlídají jednotliví operátoři, kteří také rozhodují o výši pokut za jeho porušení.

U nabídek úvěrů by pak využívání těchto telefonních čísel měl zakázat přímo zákon, když je na příští rok připravena novela zákona o spotřebitelském úvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy