Průšvih. Europoslanci vyzradili tajný plán pomoci euru

Karel Toman
4. 9. 2012 14:30
Plán na odkup dluhopisů zemí z periférie eurozóny má šéf ECB představit ve čtvrtek
Euro krize. Ilustrační foto
Euro krize. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brusel - Několik poslanců Evropského parlamentu má průšvih. Dali totiž v sázku křehkou důvěru EU s Evropskou centrální bankou, když vyzradili tajné detaily z pondělního bruselského jednání s jejím prezidentem Mario Draghim.

Členové parlamentního výboru pro ekonomické a měnové záležitosti už za to dostali vyčiněno od předsedkyně výboru Sharon Bowlesové. Právě tento výbor totiž zorganizoval Draghiho slyšení ve věci budoucnosti jednotné měny a plánů na takzvanou bankovní unii.

Plán ECB na odkup dluhopisů zemí z periférie eurozóny, kterým tak chce ulehčit od nákladů na obsluhu dluhu, má Draghi  oficiálně představit ve čtvrtek.

Těmto zemím sice úroky na dluhopisech klesly poté, co Draghi koncem července prohlásil, že "udělá vše", aby euro zachránil. Na trzích ale zároveň vládnou obavy, že na čtvrtek ohlášený plán bude vágní, úroky zejména Španělska a Itálie následně opět zamíří vzhůru a dočasně zdánlivě spící krize eura se opět probudí.

"Totální porušení důvěry"

Současný skandál způsobil francouzský člen výboru Jean-Paul Gauzes, když po Draghiho neveřejném slyšení prohlásil, že šéf ECB chystá výkup dluhopisů s dobou splatnosti do tří let. Německý zelený poslanec Sven Giegold zase novinářům řekl, že setkání s Draghim v něm zanechalo dojem, že ECB obnoví své intervence na dluhopisových trzích.

Podle Bowlesové byly ale tyto úniky "totálním porušením důvěry". "Myslím, že toto shromáždění si tím získalo špatnou pověst," řekla Bowlesová podle agentury Bloomberg. Úniky podle ní pravděpodobně znemožní zaznamenávat podobná slyšení na kameru.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Euro má zachránit injekce, Bundesbanka skřípe zuby
Euru svitla naděje. Merkelová podpořila Draghiho plánu
Euro je čmelák, řekl Supermario. A vrátil Evropě naději

Vypadá to jako malicherná třenice, ECB má ale k diskrétnosti své důvody. Ustálená konvence ECB totiž říká, že její vysocí představitelé veřejně nekomentují svou politiku v týdnu, kdy bankovní rada ECB zasedá. A to je právě tento týden, kdy se 6. září sejde vrcholný orgán ECB k jednání, které kromě programu na odkup dluhopisů bude věnováno rozhodnutí o případném dalším snížení úrokové sazby v eurozóně.

To, že podobné nečekané úniky v tak důležitý týden dělají investorům čáry přes jejich plány, potvrdil v pondělí fakt, že euro proti dolaru posílilo o čtvrt centu. "Víme, komu to klást za vinu, protože vaše jména jsou v tisku," dodala zostra europoslankyně už na veřené části slyšení.

Slyšení původně mělo být veřejné, na jednání za zavřenými dveřmi se změnilo právě proto, aby se takovým výkyvům na citlivých trzích zamezilo.

Kandidáti na pomoc o ni odmítají požádat

Draghi na slyšení zákonodárce mimo jiné ujistil, že jeho plán neporuší unijní dohody. Svými krátkodobými půjčkami totiž podle něj ECB jen stabilizuje cenovou hladinu, což je v jejím mandátu, a neposkytne tak vládám přímé dlouhodobé financování, což jí unijní smlouvy zakazují.

Bez ohledu na únik informací ale stále není jasné, zda a jak případný Draghiho plán zaúčinkuje. Draghi se totiž shoduje s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v tom, že než ECB začne dluhopisy postižené země nakupovat, musí k tomu od její vlády dostat oficiální žádost. A té pak ECB vyhoví, jen pokud se země zaváže k úsporám předepsaným Bruselem.

Španělsko a Itálie -  hlavní kandidáti na pomoc, kvůli kterým vlastně celý plán vznikl -, se však k podání žádosti výměnou za nepopulární, z Bruselu „diktované" úspory příliš nehrnou.

Euro krize. Ilustrační foto
Euro krize. Ilustrační foto | Foto: Reuters
Čtěte také:
Řecko může z eurozóny odejít, přežijeme to, říká ECB
Barcelona nezvládá dluhy, po Madridu chce pět miliard

Podle expertů oslovených agenturou Bloomberg si ale Draghi nemusí příliš dělat vrásky, pokud nejasná budoucnost jeho plánu opět vyžene dočasně uklidněné úroky těchto zemí vzhůru. Připomene jim tak aspoň, že nejprve musejí předložit skutečné reformy. A v těch zejména Španělsko zaostává.

Úroky na španělské dvouleté dluhopisy klesly od Draghiho červencového projevu z 6,65 procenta na 3,66 procenta. Ty desetileté ale minulý týden vzrostly na 7,39 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy