Raiffeisenbank zdraží upomínky, poštovné i starší účty

Petr Kučera Petr Kučera
5. 9. 2012 5:00
Nový sazebník začne platit 1. listopadu. Tady je přehled změn
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Především uživatelů starých, tedy nyní již nenabízených účtů a balíčků, se dotkne nový sazebník Raiffeisenbank, který začne platit 1. listopadu letošního roku.

Aby banka "motivovala" uživatele těchto starších produktů k přechodu na eKonto, tedy aktuálně nabízený běžný účet, zdraží jim poplatky, které dosud platili. Změna se dotkne domácností, podnikatelů i firem.

Měsíční paušál za vedení starších účtů a balíčků stoupne o 10 korun, o dalších 10 až 20 korun se zvýší také paušál za vedení přímého bankovnictví.

Mezi starší cenové balíčky patří Základ, Plus, eLinka, Alfa, Beta, Gema, Kompletkonto, Profikonto, Dualkonto, Pluskonto, Benefitkonto a jejich varianty.

Listopadovému zdražení se však nevyhnou ani někteří uživatelé eKonta. Banka zvýší některé sankce dlužníkům, zdraží poštovné, zvedne i poplatky za podání příkazu na pobočce nebo prostřednictvím telefonního bankovnictví. Zdraží také některé dodatkové platební karty a výběr kreditní kartou z bankomatu. Podnikatelé si připlatí za vedení e-komunikátoru pro přímé bankovnictví.

"V průběhu podzimu představíme celou řadu novinek, které klientům přinesou nové výhody a ojedinělé služby," slibuje zatím bez bližších podrobností Jiří Čapek, výkonný ředitel zodpovědný za retail. Mimo jiné půjde o aplikaci pro chytré telefony a nové kreditní karty.

Porušení podmínek se prodraží, změna také

Raiffeisenbank od listopadu zvýší smluvní pokutu za vznik nepovoleného záporného zůstatku z dosavadních 200 na 500 korun.

"Zároveň ale chceme dát klientům možnost, aby se do nepovoleného debetu vůbec nedostali. Pokud tedy klesne jejich zůstatek na účtu pod určitou částku, obdrží od nás nově SMS upozorňující na hrozící vznik nepovoleného debetu," říká Čapek.

O polovinu stoupne i poplatek za první výzvu k zaplacení dlužné částky. Dosud přijde na 200 korun, od listopadu na 300 korun.

Připlatí si ale také klienti, kteří svůj úvěr splácí v pořádku. Banka si bude moci nově naúčtovat 3000 korun za změnu smluvních podmínek ze strany klienta u hypotéky, stejně jako za vzdání se zástavního práva k nemovitosti před zánikem zajištěné pohledávky. Dosud tento poplatek v sazebníku chyběl.

Novinkou je také poplatek 2000 korun za změny v úvěrové dokumentaci na základě podnětu klienta u produktu Optimální splátka.

Mimořádný výpis z úvěrového účtu na základě žádosti klienta zdraží z nynějších 100 na 250 korun.

Poplatek za povolené přečerpání účtu stoupne z 50 na 90 korun. Klienti, kteří dosáhnou na výhody Extra, však platí jen 40 korun. S výhodami Prémium je pak poplatek nulový.

eKonto Extra mohou užívat lidé, kterým přijde na účet alespoň 20 tisíc měsíčně (nebo alespoň 15 tisíc měsíčně, pokud mají v bance uloženo alespoň 100 tisíc). Na eKonto Prémium dosáhne ten, komu přijde alespoň 25 tisíc měsíčně nebo má uloženo alespoň půl milionu. Tato kritéria pro slevy v sazebníku se nemění.

S více než ročním zpožděním po změně zákona, která tento poplatek zakázala účtovat, ruší Raiffeisenbank v sazebníku padesátikorunovou sazbu za přijetí splátky úvěru v hotovosti na přepážce.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
mBank ruší další poplatky. Potěší i podnikatele
Originální poplatek. Neplatíte za bezpečnostní SMS?
Z bankomatu si už vyberete zdarma, láká nováček Zuno

Na polovinu - nově 500 korun - klesne případná sankce za neplnění podmínek smlouvy pro hypoteční úvěry Equi a Flexi.

Dražší poštovné i příkazy na pobočce

Ještě více než dosud chce banka motivovat klienty k využívání elektronického bankovnictví a výpisů. O desetikorunu na 30 korun proto zdražuje poštovné.

Desetikorunu oproti nynějšku si lidé připlatí i za papírový příkaz na pobočce, nově přijde na 50 korun. O pětikorunu na 15 korun zdraží příkaz přes telefonní bankovnictví.

Kreditní karty a cizí měny

Ještě méně výhodný než dosud bude výběr z bankomatu prostřednictvím kreditní karty. Nyní přijde na 50 až 70 korun, od listopadu vždy na 70 korun plus jedno procento z vybírané částky. U debetních karet se současná cena nemění.

Šest korun měsíčně si za vedení karet připlatí uživatelé starších cenových programů a běžných účtů, v případě podnikatelů a firem dokonce 15 korun.

Banka také začne účtovat poplatky za vedení některých dodatkových kreditních karet.

Uživatelům eKonta pak také stoupne poplatek za měnovou složku u multiměnových účtů z 15 na 29 korun. „Při splnění věrnostních podmínek má ale klient nadále tři měnové složky zdarma," dodává Čapek.

Oproti některým konkurentům zveřejnila banka včas - s dvouměsíčním předstihem podle zákona - i přehlednou tabulku konkrétních změn sazebníku.

Raiffeisenbank loni zvýšila zisk o 22 procent na 2,22 miliardy korun.

Foto: Jan Langer
Nejlepší účet s nejnižšími poplatky najdete rychle
a jednoduše. Zkuste online kalkulačku na webu Finparáda.cz a spočítejte si, kolik za vybrané služby zaplatíte!
 

Právě se děje

Další zprávy