Změna: Peníze z sKarty vyberete zdarma i v obchodě

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 8. 2012 5:30
Česká spořitelna jako poslední z bank ruší poplatek za využití služby cash back
Foto: ČS

Praha - Česká spořitelna jako poslední z velkých českých bank ruší poplatek za využití služby cash back. Od 1. září budou všichni její klienti, tedy i majitelé sKaret, moci v obchodech vybrat hotovost až do výše 1500 korun bez poplatku.

Ten doposud činil 6 korun za využití služby, která majitelům platebních karet umožňuje při nákupech nad 300 korun vybrat přímo u pokladny obchodníka hotovost až do výše 1500 korun.

Zdarma nyní bude neomezený počet využití služby cash back, což pro majitele sKaret znamená, že se jim rozšíří možnost, jak se bezplatně dostat k hotovosti, kterou jim stát v příštích měsících začne posílat právě přes sociální karty.

„Ve smlouvě mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou spořitelnou je cash back nadstandardní službou, která je zpoplatněna. My jsme se rozhodli vzít náklady na sebe, a umožnit tak další bezplatný přístup k dávce. Zároveň bude cash back zdarma i pro ostatní klienty ČS, držitele jakékoli jiné platební karty," řekla pro Aktuálně.cz mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Na to, že je největší česká banka poslední velkou bankou v Česku, která vybírá tento poplatek, v průběhu minulého týdne upozornil Patrik Nacher ze serveru BankovniPoplatky.com.

„Jako klient České spořitelny se mohu rozhodnout, jestli službu budu využívat za 6 korun, nebo přejdu jinam a ušetřím. Banku jsem si ale vybral dobrovolně, takže ať služba stojí klidně padesátikorunu. To je v pořádku. Jako „přinucený" majitel sKarty však nemám na výběr, proto by mělo docházet k jednoduchému porovnání s trhem. Poskytovat službu majitelům dávek zdarma by podle mého názoru mělo být logickým vyústěním a rozhodnutím samotné České spořitelny," komentoval situaci Nacher.

Česká spořitelna nyní tedy zareagovala a službu cash back nabídne zdarma dříve, než se sKarty dostanou ve větší míře mezi příjemce dávek.

Jak totiž online deník Aktuálně.cz nedávno informoval, masově mají úřady práce karty začít rozdělovat nejdříve v září. Zhruba v půlce srpna probíhal ověřovací provoz a sKartu zatím mělo jen zhruba 1650 lidí. Do konce roku má přitom podle plánu ministerstva práce sKartu vlastnit zhruba 900 tisíc příjemců dávek.

Možnosti výběru peněz

Peníze na sKartě si budou lidé moci i nadále nechat převádět na vlastní účet. Budou o to moci požádat buď na úřadu práce při převzetí karty, nebo budou moci příkaz zadat na jednom ze zhruba 1300 bankomatů České spořitelny.

První výběr nebo převod v měsíci na jednu dávku je zdarma, další za 6 korun. Výběr z jiného bankomatu než ze sítě České spořitelny vyjde na 40 korun.

Do konce roku 2012 pak bude i nadále možné čerpat dávky přes složenky zdarma, od roku 2013 se ale tato služba stane nadstandardem, který by měl být zpoplatněn.

S sKartou bude také možné přímo platit v obchodech. Pro některé příjemce dávek to bude jediná možnost, jak peníze vyčerpat. Tato varianta se má ale týkat jen těch lidí, u kterých budou mít úředníci vážné podezření, že dávky utrácí například v hernách, kde se sociální kartou nepůjde platit.

 

Právě se děje

Další zprávy