Nejčastější cesta k exekuci? Desetitisícový úvěr

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 8. 2012 5:00
Průměrná částka, kterou exekutoři na dlužnících vymáhají, činí 85 tisíc korun

Praha - Češi, které soud pošle do exekuce, dluží v průměru 85 tisíc korun, uvádí Exekutorská komora České republiky (EK ČR). Banky nejčastěji posílají na lidi exekutory kvůli dluhům, které se pohybují okolo 50 tisíc.

Není tedy pravda, že by hlavní či typickou příčinou exekuce byly pouze drobné dluhy - jako například nezaplacená pokuta za jízdu načerno.

Kvůli čemu přesně se jednotliví dlužníci dostanou do problémů, komora ve statistikách neeviduje. "Pro činnost exekutora to ostatně ani není podstatné. Ani mu to nepřísluší," komentuje mluvčí EK ČR Petra Báčová s tím, že okolnostmi vzniku dluhu se zabývají soudy.

Exekuce kvůli dovolené

Například mluvčí Exekutorského úřadu Přerov David Tala ale tvrdí, že se nejčastěji setkává s dluhy, které vznikly nesplácením spotřebitelských půjček, nejčastěji na vybavení domácností. Jedná se například o elektroniku nebo nábytek.

Zastoupené jsou ovšem také pohledávky za pořízení sportovního vybavení či automobilu. "Výjimkou není nákup letní dovolené nebo vánočních dárků na splátky," doplňuje pro Aktuálně.cz.

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Na úvěr si můžete pořídit nová prsa i svářečskou kuklu
Vydělají na vládních úsporách lichváři? Je to možné
Špatných úvěrů je nejméně za dva roky

Také on ale potvrzuje, že běžně exekutoři tyto informace nemají. "V některých případech to však vyplyne z rozsudku, pokud je součástí exekučního spisu, popřípadě nám to sdělí sám povinný v průběhu exekučního výkonu," vysvětluje pro Aktuálně.cz.

Přímo na jeho úřadě dochází k exekucím nejčastěji u dluhů, které vznikly nesplacením jistiny ve výši 40 až 50 tisíc.

Celková vymáhaná částka ale samozřejmě bývá vyšší, protože je k ní nutné připočítat odměnu exekutora, daň z přidané hodnoty, náhradu hotových výdajů (sem patří soudní poplatky, cestovní výdaje či poštovné), náhradu za ztrátu času exekutora či doručení písemností.

Dluhy z pokut a hotovostní půjčky

Souhrnnou statistikou nedisponuje ani společnost Člověk v tísni, která poskytuje poradnu pro zadlužené spotřebitele.

"Vycházíme z dílčích rekonstrukcí," sdělil analytik organizace Daniel Hůle s tím, že oni se nejčastěji setkávají právě s dluhem, který vznikl kvůli cestování bez jízdenky. "Odhadujeme, že tyto dluhy tvoří třicet až čtyřicet procent všech exekučně vymáhaných pohledávek," pokračuje zástupce Člověka v tísni.

Spousta dluhů podle něj vzniká v rámci hotovostních půjček, následují úvěrové karty. Občas se také stane, že si klient vezme zboží na splátky, aby jej obratem zpeněžil v zastavárně. "Čímž získá zlomek částky, kterou musí nakonec vrátit," dodává pro Aktuálně.cz.

Ať si klient koupí, co chce

Ani banky, které úvěry poskytují, údaje o tom, kvůli čemu se Češi nejčastěji dostávají do exekuce, nemají. Z nebankovních institucí pak jen některé. Pro většinu z nich hraje při schvalování klíčovou roli úvěrová historie či příjem žadatele.

"Co se týká neúčelových úvěrů, je zcela na klientovi, jak půjčku využije. Pro nás je podstatné, aby dostál svým závazkům vůči bance," říká například Pavel Zúbek z GE Money Bank.

Podle Moniky Klucové z Komerční banky se nejčastěji dluh, který společnost vymáhala, pohyboval okolo 50 tisíc korun v případě spotřebitelských úvěrů či kreditních karet. U hypoték se jednalo o částky mezi půlmilionem až dvěma miliony korun.

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Byznys s černými pasažéry: Jistota osminásobku končí
Půjčky s úrokem 3938 % uspěly, berou si je dělníci
Letadlo láká na 12% úrok, stojí za ním lidé s exekucemi

Zástupci bank přitom exekuci označují za krajní řešení s tím, že se předtím snaží problém řešit s dlužníkem individuálně.

"Ve chvíli, kdy se klient dostane do obtížné situace, se banka pokouší situaci aktivně řešit, a to bez ohledu na účel, za jakým úvěr využil," reaguje Zúbek.

Vytloukání úvěru úvěrem

Za nebankovní společnosti se podělil o svoji zkušenost třeba Jan Machaň z Home Credit. Ten je přesvědčen, že k exekuci vedou nejčastěji dvě situace.

První z nich nastane, pokud si dlužník vypůjčí u více poskytovatelů. "Vršení úvěrů či splácení jednoho úvěru jiným je vytloukání klínu klínem, před kterým své klienty varujeme," říká Machaň.

Druhým případem je, že si člověk vezme úvěr pro někoho jiného. "Většinou podlehne prosbám či tlaku známých či příbuzných, uvěří slibům, že daná osoba bude úvěr řádně splácet," nastiňuje pro Aktuálně.cz s tím, že skutečný dlužník by často u žádné banky nebo seriózní nebankovní firmy neuspěl.

Průměrná výše úvěru, kvůli němuž skončí zákazník v exekuci, činí u Home Credit 55 tisíc korun. U společnosti Cofidis to bylo podobné, zde šlo o půjčky do 50 tisíc korun.

Na nákupy příliš spěcháme

Celkový počet exekucí, které byly v Česku loni nařízené, se blížil jednomu milionu. To je podle exekutorské komory meziročně o nějakých 230 tisíc více.

"Věřitelé se s návrhem na vymožení svých pohledávek stále častěji obracejí na soudní exekutory, neboť jejich činnost je efektivnější," upozornila na jaře tehdejší prezidentka exekutorské komory Jana Tvrdková.

Jak ale doplňuje Petra Báčová, v žádném případě to neznamená, že by ubývalo případů, kdy se dluh prvně řeší u soudu (tedy v nalézacím řízení). "V Česku může být pohledávka vymáhána buď prostřednictvím soudního exekutora, nebo soudu," popisuje pro Aktuálně.cz s tím, že soudních výkonů rozhodnutí ubývá, zatímco exekucí prováděných soudními exekutory přibývá.

Podle Davida Taly je současná zadluženost českých domácností daná přetrvávajícím trendem "mít všechno hned". "Zatímco dříve bylo zvykem na věci šetřit, dnes je člověk ovlivněn dostupností zboží, internetem, možným nákupem na splátky a reklamou poskytovatelů půjček," vyjmenovává mluvčí přerovských exekutorů.

 

Právě se děje

Další zprávy