sKartu dostanete nejdřív v září, stále se jen testuje

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 8. 2012 14:29
Úřady práce zatím vydali jen 1653 karet, lidé s nimi neplatí
Foto: ČS

Praha - Masová distribuce sKaret odstartuje nejdříve v září, vyplývá to z informací, které server Aktuálně.cz zjistil od zástupců Úřadu práce ČR, který se o distribuci sociální karty stará.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice na konci června oznámilo, že ověřovací provoz vyhodnotí zhruba do poloviny července a do konce stejného měsíce objedná 50 tisíc karet pro konkrétní příjemce dávek, realita je ale taková, že nyní stále probíhá pouze ověřovací provoz.

„V červenci bylo vydáno 250 sKaret na dvou kontaktních pracovištích. Při tomto pilotním provozu jsme nezaznamenali žádné problémy," říká mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl.

„Od 23. července byl zahájen tzv. ověřovací provoz na všech krajských pobočkách Úřadu práce ČR. Peníze ke kartám vydaným v tomto ověřovacím provozu jsou přiřazeny 13. - 16. 8.," potvrzuje Reichl, že takzvaný ověřovací provoz je stále v plném proudu.

Zároveň ale trvá na tom, že celý proces pokračuje podle plánu. „Karty jsou samozřejmě objednány, ale k jejich personifikaci dochází postupně. Navíc jsme se rozhodli oproti předpokladům z první poloviny roku zařadit právě ještě "ověřovací" provoz, který má za úkol zjistit především fyzickou distribuci sKaret na jednotlivá kontaktní pracoviště. Čili proces se nezpomalil, vše pokračuje podle plánu."

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Dávky na sKartě exekutor nevezme, účty jsou neviditelné
Ombudsman si stěžuje na sKartu i na Drábkův úřad
Coop nebude vyplácet peníze z sKaret, kvůli provizi

Plán nyní vypadá tak, že když půjde vše, jak má, tak během září budou lidé, kteří pobírají například podporu v nezaměstnanosti, dávky v hmotné nouzi nebo rodičovský příspěvek úřady práce obesíláni s oznámením, že si mají přijít pro svou sKartu (sami si o ni žádat nikde nemusí).

Česká spořitelna má smluvně dáno, že musí zvládnout vytisknout deset tisíc kusů karet denně, což znamená, že podle Reichla není problém ani v celkovém plánu pro letošní rok. Ten počítá se zhruba 900 tisíci majiteli sKaret.

sKartou se zatím neplatí

Ze statistik dosavadního testovacího režimu sKaret lze již vypozorovat, jak s nimi asi budou jejich majitelé zacházet.

Nepřekvapuje, že většina lidí využívá platební příkaz, kterým si peníze z účtu k sKartě převádí na vlastní bankovní účet. K 14. srpnu byly dávky podle Reichla „nahrané" na šesti stech z celkových 1653 vydaných sociálních kartách, na které dorazilo dohromady 3 824 332 korun.

U 416 z těchto karet lidé využili možnosti zadat příkaz přímo na úřadu práce a poslali si takto celkem 2 729 492 korun. Z bankomatů České spořitelny bylo realizováno 130 výběrů v celkové výši zhruba půl milionu korun.

Ukazuje se, že ministerstvem proklamovaná nejjednodušší varianta čerpání dávek přes sKartu zřejmě velký úspěch nesklidí. Česká spořitelna zatím eviduje jen 62 přímých plateb u obchodníků v celkové výši 13 511 korun.

Lze však předpokládat, že sama banka bude do budoucna dělat vše pro to, aby se použití karty co nejvíce stočilo právě k přímému placení. Sama totiž na svém webu uvádí, že právě přes platby u obchodníků chce celý projekt sKaret, který pro stát připravuje bez přímé finanční odměny, přivést k zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy