Důchodové pojištění jako část dědictví? Po reformě ano

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
15. 8. 2012 5:00
Dědit se bude i část důchodového pojištění, plánuje stát
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Důchodová reforma startuje za necelých pět měsíců a penzijní fondy evidují zvýšenou poptávku po informacích. Mezi nejčastější dotazy patří ten, jak to bude ve druhém pilíři s děděním naspořených peněz.

Zákon upravující důchodové spoření neboli druhý pilíř pravidla dědění stanovuje hned pro dvě situace - pro úmrtí střadatele ve fázi spoření a dále ve fázi, kdy již pobírá penzi ze svých naspořených peněz.

I když je divné psát v souvislosti s úmrtím, že je něco výhodné, tak u dědění z chystaného druhého pilíře platí, že podmínky budou výhodnější, než jaké nabízí současný stav.

Dědit se bude vše

Zatímco totiž současný systém je založen pouze na průběžném systému, kdy nyní platím na důchod někomu jinému a doufám, že v budoucnu mi můj zaplatí zase někdo jiný, tak do druhého pilíře si budu moci část (přesně 3 % z hrubé mzdy, která by jinak šla do průběžného systému) těchto prostředků „uložit" na svůj vlastní účet u penzijní společnosti.

Kdo se pro účast ve druhém pilíři rozhodne, ten bude ke zmíněným třem procentům muset přidat ještě další dvě, které mu bude důchodové spoření ze mzdy ukrajovat až do dovršení důchodového věku.

A v případě úmrtí ve fázi spoření se budou dědit obě tyto naspořené složky. „Dědí se vždy celý účet, na který směřovala 3+2 procenta pojistného. Vyplacená částka reflektuje samozřejmě i zhodnocení vložených prostředku," upřesňuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Dědic se pak k těmto penzům dostane buď tak, že mu budou připsány na jeho vlastní účet ve druhém pilíři, pokud se tedy rozhodl do něj vstoupit. Jestliže se ho nebude účastnit, bude mu dědictví vyplaceno jednorázově způsobem, na kterém se s penzijní společností domluví.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Změny v penzijním připojištění: Spořte víc, chce vláda
Vzdělanější lidé se dožijí vyššího věku, ukázala studie
Jak je na tom váš penzijní fond? Nezáleží jen na výnosu

V případě nezletilých dědiců bude naspořená částka vyplácena formou sirotčího důchodu po dobu pěti let.

Žádaná bude 20letá penze

Dědit se bude i ve fázi čerpání naspořených peněz, záležet ale bude na zvoleném druhu penze. Dědit se bude u 20leté penze a u doživotní penze ve variantě s pozůstalostní penzí. Dědit se tak nebude jen v případě, že člověk zvolí variantu doživotní penze bez možnosti pozůstalostní penze.

„V případě, že si zvolil účastník důchodového spoření rentu na 20 let a zemřel dříve, jeho dědicům je zbývající část nevyčerpaných prostředků z účtu, nazývaná kapitálová hodnota pojištění, vyplacena jednorázově," uvádí ministerstvo k 20leté penzi.

Při volbě výplaty ve formě doživotní penze s pozůstalostní penzí na tři roky vyplatí životní pojišťovna osobě, kterou účastník ve smlouvě uvedl, po dobu tří let pozůstalostní penzi ve stejné výši, jako byla starobní penze pro účastníka.

Penzijní fondy dnes předpokládají, že většina lidí bude uzavírat smlouvy s 20letou penzí. Ty jsou totiž pro společnosti na rozdíl od doživotních lehce spočitatelné, a tak u doživotních bude docházet k tomu, že je společnosti budou rozpočítávat až na 40 let, protože budou předpokládat, že se o ně budou hlásit lidé, u nichž je větší předpoklad dlouhověkosti. A když budou rozpočítány na víc let, znamená to, že budou jednotlivé měsíční výplaty nižší.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Máte již penzijní připojištění?

 

Právě se děje

Další zprávy