Plaťte iPhonem, láká první banka. Za 1500 korun

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 8. 2012 5:30
Platební kartu pro iPhone nabízí Komerční banka, Česká spořitelna testuje
iPhone s rámečkem iCarte.
iPhone s rámečkem iCarte. | Foto: Komerční banka

Praha - Majitelé iPhonu 4 či 4S, kteří s těmito mobily chtějí i platit své nákupy, mají v Česku první příležitost. Nabízí ji za 1500 korun Komerční banka.

V únoru letošního roku začala ve spolupráci s karetní společností Visa testovat řešení využívající externí, firmou Apple autorizovaný rámeček. Ten iPhonu dodává NFC technologii, kterou v sobě nemá zabudovanou, a přitom je ke bezkontaktním platbám potřeba.

Nyní Komerční banka přichází s limitovanou edicí zhruba 1300 iKaret, jak nový produkt pojmenovala. Klienti i neklienti Komerční banky si  ji mohou pořídit za 1500 korun s platností na tři roky. Neklienti v rámci akce dostanou k iKartě půlroční vedení běžného účtu zdarma.

Banka však zájemcům o ni situaci nikterak neulehčuje, když ji sice lze objednat online, ale k vyzvednutí bude jen na jedné pobočce v Praze a na jedné v Brně.

iKarta je debetní karta k účtu (kreditní karta v nabídce není), která má své vlastní číslo a nejde propojit s klasickou platební kartou. K jejímu použití je nutné do mobilu od firmy Apple stáhnout bezplatnou aplikaci. V ní pak je karta za pomoci čtyřmístného PIN, který si klient sám zvolí, aktivována.

Následně je možné s mobilem a nasazeným rámečkem iCarte od společnosti Wireless Dynamics začít platit bezkontaktně tak, jak to nyní v Česku jde s platebními kartami od České spořitelny, Citibank a Fio banky.

Foto: Česká spořitelna
Čtěte také:
Rychlé platby dobývají Česko, obchodníci mají zájem
Peněženka v mobilu přichází. Kdy a kde s ní zaplatíte?
Zneužít lze i karty, pokud lidé nepřemýšlí, říká expert

Bezkontaktně znamená, že se karta či mobil pouze přiloží k platebnímu terminálu a platba proběhne během okamžiku. V případě platby do 500 korun není v Česku třeba u těchto plateb zadávat PIN. Ten bude karta vyžadovat pouze u vyšších částek nebo i u více menších plateb, které proběhnou v blízké časové návaznosti.

Samotná iKarta od Komerční banky umožňuje dva způsoby použití. Při jednom stačí aplikaci spustit a hned je možné podle výše zmíněných pravidel začít platit, druhý způsob pak vyžaduje při spuštění aplikace zadat zákazníkem zvolený PIN a pak už opět platí obecná pravidla pro bezkontaktní platby.

Spořitelna ještě testuje

Ve stejný čas, tedy v únoru, oznámila identický pilotní projekt také Česká spořitelna.

Ta však na začátku tohoto týdne "jen" informovala, že zkouška pokročila do druhé fáze, které se budou účastnit její vybraní klienti. Do nabídky zařadí novou službu nejdříve v příštích měsících.

Nejen pro iPhone

Rozšíření bezkontaktních plateb o možnost pro mobily plánuje v letošním roce také Citibank. Ta vedle kreditních karet a nálepek s bezkontaktní funkcí připravuje také možnost bezkontaktního placení pomocí mobilního telefonu vybaveného NFC technologií, a to bez nutnosti pořizovat dodatečná zařízení (čímž naráží na nutnost dovybavit iPhone speciálním "platebním" rámečkem).

Placení pro jiné mobily než iPhone plánuje také Komerční banka, což lze vyčíst z pozvánky na tiskovou konferenci na konci srpna, která bude ve společné režii společností Visa, Samsung, Telefónica O2 a právě Komerční banky.

Mobilních telefonů se týká také jiný, i když podobný projekt - mobilní platby, takzvané peněženky v mobilu, o nichž online deník Aktuálně.cz informoval už dříve. Na konci roku má ČSOB začít nabízet řešení MasterCard Mobile a již na podzim by pak měl začít fungovat konkurenční český projekt Mobito, na němž kromě dalších subjektů spolupracují Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank.

 

Právě se děje

Další zprávy