Dolar nebyl dva roky dražší, u pump si připlatíme

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
20. 7. 2012 22:34
Za oslabení mohou špatné zprávy ze Španělska i z Česka

Praha – Koruna se výrazně propadá, vůči dolaru se dostala nad hladinu 21 korun za dolar. Takto slabá byla naposledy v červnu 2010.

„Koruna se propadá po znervózňujících zprávách ze Španělska,“ říká Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin. Ministři financí eurozóny sice schválili pomoc pro španělské banky, ale to příliš optimismu na trhy nepřineslo.

„Nakonec převážily špatné zprávy ze Španělska: podle nové prognózy španělské vlády čeká španělskou ekonomiku v příštím roce pokles o 0,5 % (původně se čekal mírný růst) a navíc se objevily zprávy, že region Valencie žádá centrální vládu o pomoc,“ dodává Šimek.

Koruna navíc nenachází oporu ani v domácích zprávách, když i české ministerstvo financí zhoršilo prognózu vývoje české ekonomiky pro letošní a příští rok. Nově ministerstvo prognózuje ekonomice v roce 2012 pád o půl procenta a procentní růst v roce 2013.

Problémy eurozóny budou podle Šimka i nadále představovat riziko pro spíše slabší korunu. Podporu koruna podle něj nenajde ani v domácích datech, kde se projeví jednak zpomalení Evropy, jednak opatření současné vlády Petra Nečase.

„Sílící dolar tak může přinést zdražení zboží dováženého z dolarových oblastí, zejména může opět přinést zdražení pohonných hmot,“ říká Šimek.

Na zdražení pohonných hmot přitom v posledních dnech tlačí také stoupající ceny ropy. Cena ropy Brent vzrostla za necelý měsíc ze zhruba 90 dolarů na dnešních 107. Růst cen na totemech benzínových pump je tedy velmi pravděpodobný.

Vůči euru pak koruna oslabuje ke 25,60 EUR/CZK. V bankách a směnárnách se dá euro aktuálně pořídit zhruba od 25,60 do 26,30 koruny. Dolar se pohybuje zhruba v pásmu od 21 do 21,60 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy