Jednodušší PIN ke kartě nabídne poslední velká banka

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 7. 2012 9:13
Změnu PIN kódu k platební kartě umožňuje většina bank. Tady je přehled
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslední z velkých bank umožní klientům změnit si PIN k vlastní platební kartě. UniCredit tuto možnost oficiálně nabídne od srpna.

Podobnou službu už vedle velkých bank nabízí i většina dalších na českém trhu. Zájemci, kteří si PIN z jakéhokoli důvodu chtějí změnit, mohou nejčastěji využít bankomat.

Čtyři banky (Citibank, Fio banka, mBank, Equa bank) umožňují PIN změnit v internetovém bankovnictví. Citibank a mBank pak tuto funkci nabízejí ještě přes vlastní klientskou linku.

Většina bank si za změnu PIN kódu účtuje poplatek. Z velkých bank je nejdražší Komerční banka, která chce 50 korun (s výjimkou dětských a prémiových karet, kde to je bez poplatku).

Bez poplatku lze změnu PIN provést u Citibank, Equa bank, u většiny osobních účtů od GE Money Bank a také s Velkým tarifem od Air Bank.

Zuno Bank pak změnu PIN u stávající karty neumožňuje, dokáže ale bez poplatku vydat novou kartu, na které si klient může zvolit vlastní PIN.

Bezpečnostní důvody

Podobnou možnost, ovšem bez volby vlastního kódu, nabízí Volksbank. „V případě podezření na prozrazení PIN zdarma klientovi platební kartu (debetní i kreditní) převydáme s novým PIN," říká mluvčí banky Lucie Hálová.

Bezpečnostními důvody argumentuje také LBBW Bank, která rovněž neumožňuje změnu PIN u stávající karty. „Důvod je ten, že případná změna PIN nevyřeší potenciální zneužití karty," říká mluvčí banky Martina Lambert.

Tyto banky ovšem zapomínají na to, že lidé nemusí chtít měnit PIN pouze z důvodu obav ze zneužití (pak stejně platí, že nejúčinnější obranou je blokace karty). Někomu totiž může vyhovovat vlastní čtyřčíslí více než to, které je automaticky vygenerované. 

U LBBW Bank mají takoví zájemci smůlu a mohou pouze za 200 korun požádat o nový kód či kartu.

Změnu PIN kódu neumožňuje ani Oberbank, u níž přijde vydání nové karty s novým kódem na tři sta korun.

U UniCredit zdarma, ovšem neoficiálně

Zvláštní případ je UniCredit Bank. Ta dosud oficiálně změnu PIN neumožňuje. Stačí ale zavolat na klientskou linku banky, být neoblomný a zeptat se, zda existuje nějaké nestandardní řešení.

Dozvíte se, že PIN lze změnit na bankomatech cizích bank, které to umožňují. Změna je přitom bez poplatku a podle operátorky jedinou „sankcí" za využití této možnosti je, že s kartou do budoucna nebude možné vkládat hotovost do bankomatů, které to umožňují (takzvaných vkladomatů má UniCredit Bank nyní 85 z celkových 172).

UniCredit Bank však už chystá změnu. „Změnit PIN u své kreditní nebo debetní karty budou moci klienti zdarma. Změna bude možná nejpozději od konce srpna," řekl pro Aktuálně.cz mluvčí banky Petr Plocek.

Foto: GE
Když dva dělají totéž, není to totéž. Přečtěte si článek o stejném tématu také na serveru Měšec.cz. Zjistíte tak například, jaké kombinace čísel banky nepovolují nebo jak změnit PIN v zahraničí.

* U platebních karet Visa Electron a Visa Electron Juventus ČSOB účtuje poplatek ve výši 50 Kč.

** UniCredit možnost změnit PIN zavede na konci srpna 2012.

Které bankomaty změní PIN?

Další tabulka pak ukazuje bankomaty, na kterých lze provést změnu PIN kódu, pokud to umožňuje vydavatel karty, tedy klientova banka.

Zajímavé je, že banky se neshodnou, zda jim MasterCard ukládá povinnost umožnit na bankomatech změnu PIN. Martin Lukeš, generální ředitel pražské kanceláře této společnosti, se přitom nedávno vyjádřil jasně.

„Každý provozovatel ATM (bankomatu - poznámka redakce) má povinnost poskytnout službu změny PIN pro karty MasterCard a Maestro, tato povinnost byla zavedena relativně nedávno," sdělil v rozhovoru se serverem Měšec.cz.

Banky jsou si podle vyjádření svých tiskových oddělení ovšem této povinnosti vědomy jen v polovině případů, čemuž odpovídají i možnosti bankomatů.

Změnit PIN také klientům cizích bank zatím umožňují jen bankomaty Air Bank, GE Money Bank a síť bankomatů Euronet, s níž spolupracují mBank a Citibank. Paradoxně umožňují změnu i bankomaty Volksbank, tedy banky, která sama změnu PIN na svých kartách neumožňuje.

UniCredit Bank a Komerční banka pracují na tom, aby tuto možnost jejich bankomaty nabídly už letos. Fio banka pak pracuje na tom, aby její bankomaty měly tuto funkci obecně, zatím totiž neumějí PIN změnit ani klientům Fia. "Projekt připravujeme, služba by měla být v provozu do konce třetího čtvrtletí 2012," říká mluvčí banky Vendula Žaloudíková.

Druhá z největších karetních společností, Visa, pak žádnou takovou podmínku nemá. „Změna PIN je volitelná služba, to znamená, že je pouze na jednotlivých bankách, zda ji na svých bankomatech nabídnou," vysvětluje Miloslav Kozler, manažer Visa Europe pro Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy