Kalousek omezí lichvu. Chystá zákon proti nefér trikům

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 7. 2012 19:45
Zákon zakáže například volání na předražené telefonní linky

Praha - Některé typické praktiky podvodníků na trhu spotřebitelských půjček by měla mimo zákon postavit novela zákona o spotřebitelském úvěru, kterou připravilo Ministerstvo financí, a s jejíž účinností se počítá od roku 2013.

"Návrh reaguje na poznatky z praxe a na některé neférové praktiky, ke kterým na trhu spotřebitelských úvěrů v České republice dochází. Cílem navrhovaných změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Konkrétní kroky vypadají třeba takto: „V reakci na jejich časté zneužívání bude zcela zakázáno používání směnek a šeků v souvislosti se spotřebitelskými úvěry. Stejně tak nebude možné využívat při poskytování nebo zprostředkování spotřebitelských úvěrů volání na předražené telefonní linky začínající číslicí 9," uvádí ministerská zpráva.

Více se nový zákon zaměří také na povinnosti zprostředkovatelů, což je nyní nejpoužívanější institut, za který se podvodníci schovávají, když například vyberou tři tisíce korun za to, že žádost následně pošlou do některé z velkých úvěrových společností. Smluvně si přitom vše ošetří tak, že zájemce o půjčku má většinou smůlu, i když u těchto známých společností by sám zažádal o úvěr zdarma.

Novela tak počítá s tím, že i od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bude moci spotřebitel bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření.

„Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny za zprostředkování až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti," řekl náměstek ministra financí pro finanční trh Radek Urban.

Za porušení zákona budou moci orgány dohledu, kterými jsou Česká národní banka a Česká obchodní inspekce, uložit pokutu až do výše 20 milionů korun. „Spotřebitel se může svých práv domáhat u finančního arbitra," upozorňuje ministerstvo.

Předsmluvní formulář

Již současný zákon o spotřebitelském úvěru, který platí v Česku od roku 2011 na základě evropské směrnice, přitom spotřebitelům dává práva, která je mohou ochránit. Lidé o nich ale buď nevědí, nebo s nimi neumějí pracovat.

Typicky podvodníci na úvěrovém trhu neposkytují žádné informace o podmínkách půjčky předem. Už tím porušují zákon, který jasně (i zprostředkovatelům) ukládá, že již před podpisem smlouvy musí na typizovaném formuláři zájemce o půjčku seznámit například s úrokovou sazbou, s RPSN či s celkovou částkou, kterou spotřebitel za celou dobu splácení zaplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy