Dávky už vám složenkou jen tak nepošleme, říká náměstek

Petr Kučera Petr Kučera
18. 6. 2012 5:30
Jasnou odpověď na některé nejasnosti nedal ani rozhovor s náměstkem Vladimírem Šiškou
Náměstek ministra Vladimír Šiška.
Náměstek ministra Vladimír Šiška. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Už na přelomu června a července začne stát vydávat takzvanou sociální kartu. Dostanou ji všichni příjemci sociálních dávek včetně podpory v nezaměstnanosti nebo rodičovského příspěvku, výjimkou zůstanou jen důchody a nemocenské dávky.

Ani pár dnů před startem novinky ale stále není jasné, zda stát nadále umožní čerpání dávek formou poštovních poukázek (složenek) lidem, kteří je z nějakého důvodu preferují před bankovním účtem.

Na problém upozornil online deník Aktuálně.cz už v únoru a v květnu. Ministerstvo přitom pokaždé ujišťovalo, že složenky zachová, jen si za ně budou muset zájemci nově připlatit tak, aby stát nedoplácel na poštovné.

Jasnou odpověď ohledně zachování složenek však nyní nedává ani následující rozhovor s Vladimírem Šiškou, který má jako první náměstek ministra práce a sociálních věcí tento projekt na starosti.

Během druhého pololetí má přitom takzvanou sKartu dostat zhruba milion lidí. Hrozí tedy podobné zmatky jako při lednovém startu nedostatečně připraveného nového počítačového systému pro výplatu dávek.

Podařilo se ale vyřešit alespoň další nejasnost týkající se lidí, kteří sociální dávky už nyní dostávají na účet ve své dosavadní bance. Náměstek Šiška slibuje, že pro ně se prakticky nic nezmění, a nebudou tedy nuceni, aby si složitě zadávali trvalé příkazy prostřednictvím České spořitelny, která projekt pro stát zajišťuje.

Na začátku si účet nastavíte jednoduše

Aktuálně.cz: Co se po vydání sKarty změní pro lidi, kterým nyní chodí sociální dávky na jejich účet v různých bankách? Nejdříve jste říkali, že prakticky nic nepoznají. Později se ale objevily informace o tom, že si budou muset nastavit trvalý příkaz v jakémsi speciálním internetovém bankovnictví, aby jim peníze přišly z účtu sKarty na jejich dosavadní účet...

Vladimír Šiška: Zřejmě došlo k nedorozumění.
Lidé budou moci jednoduše nahlásit číslo účtu, kam chtějí dávky posílat, přímo na úřadu práce - tedy při zahájení čerpání dávky nebo při převzetí sKarty. Nastavení tohoto „trvalého příkazu" je zdarma.

Takže lidé nebudou muset zadávat příkaz na novém portálu České spořitelny k sKartě, který se kvůli obsazené doméně jmenuje poněkud komplikovaně sKontakt.cz?

To, čemu my říkáme internetové bankovnictví v případě sKarty, je možnost zadat převodní příkaz v bankomatu České spořitelny. Tam se totiž identifikujete kartou, zatímco na portálu se identifikujete trochu hůře. Na portálu žádné operace dělat nemůžete, ten bude sloužit jen k náhledu na účet sKarty, tedy k ověření zůstatku a dalším informacím.
U bankomatu si tedy zájemci budou moci v průběhu čerpání dávky třeba zrušit ten trvalý příkaz, protože zjistí, že je pro ně výhodnější vybírat si dávky přímo kartou při placení v obchodě. Nebo si ten trvalý příkaz mohou změnit, třeba když přejdou k jiné bance.

Složenky už jen jako výjimka

Úplně jasné zatím není ani to, zda lidé budou moci nadále dostávat dávky prostřednictvím poštovních složenek. Avizovali jste, že kdo na nich bude trvat, musí nově zaplatit náklady za poštovné, tedy zhruba dvacetikorunu. Na webu České spořitelny k sKartě se ale nakonec objevila informace, že dávky půjde čerpat jen prostřednictvím sKarty...

I to je nedorozumění.
My zavádíme jednotné místo výplaty sociálních dávek. Složenky přitom vnímáme jako doplňkový nástroj tam, kde není možné používat kartu. Nemůžete zavádět nějaký systémový způsob a zároveň ponechat nějaký jiný.
Ale v odůvodněných případech tu bude možnost dostat peníze i jiným způsobem než prostřednictvím karty, tedy i složenkou. Mimochodem to je velmi zavádějící termín, protože ona je to poukázka.

A tito lidé si tedy nově připlatí poštovné za tu poukázku.

To bude záležet na konkrétním případu. Pokud máme ze zákona možnost využít jiný způsob, tak to platí stát. Pokud to bude posuzováno jako nadstandardní služba, tak ji bude hradit klient podle ceníku České pošty. Nevím přesně, jaká ta cena je, hledal jsem to tam a nenašel...

Je to zhruba těch 20 korun.
Vraťme se ale k těm kritériím. Mluvíte o „odůvodněných případech". Můžete nějak definovat ty situace, kdy bude možné žádat o zasílání dávek formou složenky, tedy přesněji poukázky?

Pokud se bavíme o klientovi, který z různých důvodů nebude umět pracovat s kartou, vyťukat PIN a podobně, tak už nyní existuje systém zvláštního příjemce či systém zákonného zástupce, případně úřad práce může zvolit jiný způsob.
Budeme tedy moci v odůvodněných případech vyjmout klienta z režimu sKarty a použít jiný způsob, tedy ten dosavadní.

Takže o zasílání dávek složenkou bude moci žádat už jen člověk, který prokáže, že třeba nemá bankovní účet nebo nedokáže pracovat s kartou? Budete to nějak zkoumat?

V první řadě budeme vycházet ze zákona - tam je napsáno, že stát vyplácí dávky definovaným způsobem, tedy přes jednotné místo formou sKarty.
Pokud klient řekne, že se mu to nelíbí a nechce používat zákon, tak to je trošku problém. Když chce podporu od státu, musí k tomu používat způsoby dané státem.
Nicméně ta možnost výběru tam přesto zůstane jako mimořádné řešení. Když tedy klient bude odmítat zasílání dávek přes sKartu, tak úřad práce vždycky najde jiný způsob. Nabídne mu například nadstandardní možnost, tedy tu poukázku. Ale považujeme to za anomálii.

Chápu, že chcete lidi „motivovat" k modernějším řešením. Nicméně sociální dávky dosud prostřednictvím složenek berou desetitisíce lidí, u některých dávek až polovina všech příjemců...

Protože dosud není jiný způsob...

Ale je - mohou si je nechat poslat na účet...

Prostě stát teď sjednocuje výplatu dávek. Tak jako kdysi bylo obvyklé používat složenky, teď se už přece běžně používají bankovní účty...

A když někdo prostě bude trvat na tom, že chce dávky dostávat složenkou?

A jaký k tomu budou mít důvod? Proč se pořád ptáte na složenky?

Protože za pár týdnů dostanou lidé sKartu a zajímá je, co se pro ně změní... Ty informace jsou pořád dost protichůdné.

A nechtějí ti lidé spíš peníze?

Samozřejmě, ale rádi by tentokrát věděli předem, jak na tom vlastně budou, než ta změna začne naostro...  Budou muset prokazovat, že nemají účet nebo neumí ovládat bankomat? Nebo jim prostě řeknete „dobře, ale připlatíte si nově ty náklady kolem 20 korun za složenku"?

Pokud někdo bude chtít si nechat domů posílat složenku a pak chodit na poštu, místo aby využil zasílání na účet nebo výběr přímo kartou... Tak i přestože se domníváme, že k tomu nebude mít důvod, tak mu takové řešení můžeme individuálně nabídnout.

Od července budete vydávat desítky až stovky tisíc karet měsíčně. Představte si, že řádově tisíce lidí budou trvat na složence. Budete skutečně individuálně posuzovat každou žádost o zasílání složenkou?

Tak my stejně posuzujeme tisíce individuálních žádostí, protože máme individuální přístup ke klientovi... Při posuzování žádosti vždycky probereme různé možnosti. My toho klienta známe, protože to neřešíme z Prahy, ale rozhodují o tom lidé na místě, kteří s ním osobně znají a dokážou s ním komunikovat.  A v rozhovoru mu vysvětlí výhody karty, spouští se také kampaň... Takže je tu velký předpoklad, že lidé ztratí obavu, vždyť většina z nich v běžném životě platební kartu používá.

A přesto: Když někdo bude trvat na složence, třeba proto, že je konzervativní, nebo prostě nechce další kartu?

Především se nedomnívám, že půjde o tisíce případů, jak říkáte. Přesto jsme schopni jim takové řešení v rámci poradenství nabídnout. Ale zdůrazňujeme, že to nepovažujeme to za standardní službu. Vždy se bude rozhodovat individuálně podle metodického pokynu k dané problematice.

Takže nezbyde než si počkat na červenec, co v praxi přinese...

Budou se hromadit drobné?

Pojďme k jiné komplikaci. Lidé, kteří dostanou dávku na sKartu, si pak mohou peníze buď vybrat v bankomatu, nebo tou kartou platit v obchodech. V praxi se jim tam ale budou hromadit drobné, protože se jim těžko podaří vybrat si každý měsíc celou dávku na korunu přesně. Bankomaty České spořitelny zaokrouhlují výběr vždy na 200 korun, takže měsíční dávku třeba 5289 korun si zájemce nevybere...

Ano, ale s tím účtem sKarty přece pracujete jako s normálním účtem. Zůstatky se z něj na konci měsíce neztratí, samozřejmě se převedou do dalšího a doplní tou další dávkou. Není tedy třeba se bát, že by na sKartě zůstávaly peníze, ke kterým by se příjemci nemohli dostat. Navíc lze kartou platit nákup v obchodě a to většinou není v celých stokorunách...

Samozřejmě, ale každý si raději nakoupí za menší částku, aby měl rezervu, tedy aby mu na to karta stačila... Nechce mít u pokladny ostudu kvůli tomu, že o pár korun překročím zůstatek...

Tak já myslím, že učit lidi finanční odpovědnosti není na škodu... Ale vážně: Kdo si bude chtít vyčerpat celý zůstatek do poslední koruny, může si jej převést z karty na svůj účet tím, že zadá platební příkaz u bankomatu.
A věřím, že lidé uvítají také další novinku, kterou se nám podařilo domluvit - přes sKartu si půjde vybírat peníze i v síti družstevních prodejen COOP formou cashbacku.

A když mu pak někdy skončí nárok na tu sociální dávku, třeba podporu v nezaměstnanosti nebo rodičovský příspěvek, tak mu ta karta dál zůstane a může čerpat zůstatek? Nebo ji bude muset hned vrátit?

Karta mu zůstane. Ten člověk je jednou klientem sociálního systému a karta mu zůstává po dobu její životnosti. Pokud nárok na dávku zanikne, tak jej stále vedeme v evidenci pro případ, že by se znovu dostal do podobné životní situace.

Sociální karta přinese také změny v komunikaci s příjemci dávek. Naopak jedna z původně hlavních funkcí - omezení zneužívání dávek - je zatím odsunuta do pozadí. Podrobnosti čtěte ve druhé části rozhovoru.

Foto: Vojtěch Marek
Druhá část rozhovoru:
Zneužívání dávek zatím sKarta nezamezí, uznává náměstek
 

Právě se děje

Další zprávy