Boháči teď chtějí raději luxusní zážitky než drahé věci

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 6. 2012 20:30
Zájem o luxus stoupá především na rychle rostoucích trzích, například v Číně a Brazílii
Foto: ČSA

Boston - Celkem 1,5 bilionu dolarů, tedy přibližně 31 bilionů korun, utratili lidé na celém světě v minulém roce za luxusní zboží a služby. To je zhruba tolik jako částka, kterou ročně vyprodukuje španělská či australská ekonomika.

Nová čísla vyplývají ze studie "Global Wealth 2012", kterou zpracovala Boston Consulting Group (BCG).

K nárůstu zájmu o luxusní statky a služby došlo podle autorů především na rychle rostoucích trzích, například v Číně a Brazílii.

Západní svět, tedy Evropa, USA, Kanada a Japonsko, loni utrácel méně. Tahouny se staly již zmíněné země BRICS a obecně východní Asie či Latinská Amerika. Růst si udržely i Blízký východ a Afrika, zde bylo ovšem zlepšení pouze nepatrné.

Drahý prožitek má větší cenu

Stále více peněz přitom boháči dávali namísto hmotných statků za služby, ať už lázeňskou péči nebo výlety do safari. V oblibě měli také létání business třídou nebo pobyt v nejlepších hotelech. Útrata za prožitky rostla oproti roku 2010 o polovinu rychleji než výdaje za drahé výrobky.

Za výrazným přesunem ke službám je podle BCG možné hledat několik příčin. Generace bohatých lidí, kteří se v rozvinutých ekonomikách podíleli na rozvoji trhu s luxusními statky a službami, se dostala do důchodového věku. Tito zákazníci již nechtějí vlastnit věci a pořizovat si nové, a naopak si touží dopřát zkušenosti, na něž například dříve neměli čas.

"Zároveň platí, že dnešní dvacátníci se mnohem více než minulá generace identifikují spíše na základě toho, kde byli a co zažili, než podle toho, co mají," komentují autoři zprávy.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Australský miliardář nechá postavit druhý Titanic
Dům, kde zemřel Jackson, je na prodej. Za půl miliardy

Luxusní zboží či služby přitom nejsou definované konkrétní cenou. U těchto předmětů spotřeby platí, že s rostoucím příjmem zákazníka se poptávka zvyšuje rychleji než uvedený důchod. Luxusní statky jsou obvykle postradatelné a vyznačují se vyšší cenou.

Konzervativních investic přibylo

Celkový majetek, který domácnosti ve světě drží, se meziročně zvýšil o 1,9 procenta na 122,8 bilionu dolarů. Největší pokles zaznamenaly ceny akcií. Hodnota všech kapitálových cenných papírů, které spotřebitelé vlastnili, klesla o 3,4 procenta. Zasažena byla hlavně Evropa, konkrétně Řecko, kde došlo ke znehodnocení investic o 52 procent.

Bohatství soustředěné do podnikových či vládních dluhopisů se naopak meziročně zvýšilo o 3,3 procenta. Ještě větší nárůst zaznamenalo jmění držené v hotovosti nebo v rámci bankovních vkladů.

Oproti roku 2010 také přibylo dolarových milionářů. Tuto částku drželo ve světě 12,6 milionu domácností. Meziročně jich přibylo 175 tisíc. Více než třetina jich pochází z USA, následují Japonsko a Čína. Na starém kontinentu vede Velká Británie, následuje Německo. Největší podíl milionářů na populaci mají Singapur, Katar a Kuvajt, z Evropy pak Švýcarsko.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaké zážitky vás lákají?

 

Právě se děje

Další zprávy