Nové banky bodují. Desítky tisíc účtů, miliardy korun

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
31. 5. 2012 15:20
Nejmladší Air Bank hlásí 40 tisíc klientů. Ve výši vkladů už konkurenty překonala
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Air Bank ze skupiny PPF má za půl roku své existence na českém trhu čtyřicet tisíc klientů.

"Přestože umožňujeme zařídit vše po internetu, v pobočkách si zřídilo účet 55 % zákazníků, 40 % pak přes internet," říká mluvčí banky Rostislav Kocman.

Zhruba o čtyři měsíce déle je na trhu Zuno Bank ze skupiny Raiffeisen International, která zatím získala zhruba o pět tisíc klientů víc.

Další loňský nováček, Equa bank, pak hlásí 13 tisíc klientů. Zhruba v polovině loňského roku nahradil dosavadní tuzemskou síť Banco Popolare.

Ze čtveřice nováčků zatím získala nejvíce klientů Fio banka. Vznikla sice na podzim roku 2010, ale navázala na mnohaletou činnost družstevní záložny. Za rok 2011 pak získala zhruba 70 tisíc nových klientů, nyní jich má přes 170 tisíc.

Ve výši vkladů už Air Bank ostatní nováčky překonala. Lidé u ní mají uloženo zhruba 16,5 miliardy korun, následují Fio a Zuno se zhruba 14 miliardami korun. V Equa bank na účtech leží necelých šest miliard korun.

Pro srovnání: mBank, která v Česku působí pátým rokem, má zhruba 400 tisíc klientů a na vkladech kolem 15 miliard korun. Její generální ředitel si nedávno pochvaloval, jak takový objem prostředků pomáhá k rozvoji banky na úvěrovém trhu, konkrétně u hypoték.

A právě na úvěrech by nové banky rády začaly v blízké budoucnosti vydělávat. Fio a Equa již nabízí hypotéky, Zuno spustilo své internetové půjčky a Air Bank by měla úvěry podle dřívějších vyjádření začít nabízet v létě - první na řadě mají být spotřebitelské půjčky.

Následovat mají kreditní karty, které by všichni nováčci měli mít ve své nabídce v průběhu roku 2013.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Které banky jsou nejlepší?

 

Právě se děje

Další zprávy