Milionář házel peníze z okna. Plánuje další akce

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 5. 2012 15:15
O vlaštovky z pětitisícovek se lidé pod oknem sídla největší ruské sociální sítě poprali
Foto: Aktuálně.cz

Petrohrad - Zakladatel nejoblíbenější ruské sociální sítě VKontakte Pavel Durov si našel netradiční zábavu. Během oslav výročí vzniku Petrohradu vyráběl z bankovek v hodnotě pět tisíc rublů (3154 korun) vlaštovky a posílal je z okna centrály své firmy. Přestal až tehdy, když se pod jeho okny strhlo davové šílenství.

Jak informoval list The Moscow Times, lidé venku nejdříve seskládané bankovky jen nevěřícně sledovali, pak si ale uvědomili, co se děje. Následně se na ulici začali o peníze rvát.

Sedmadvacetiletý Durov uvedl, že chtěl pouze "podpořit slavnostní atmosféru". "Museli jsme ale rychle skončit, protože se všichni začali chovat jako zvířata," napsal následně na Twitter. Zároveň ale slíbil, že v budoucnu má v plánu více podobných akcí.

V uplynulých měsících "ruský Zuckerberg", jehož jmění se odhaduje na 7,9 miliardy rublů (4,98 miliardy Kč), upoutal pozornost například svým politickým manifestem. V tom navrhuje, aby Rusko změnilo měnu nebo aby bylo možné pronajímat území cizincům, čímž by v zemi vznikly různé "ministáty".

Někteří místní blogeři ale jeho poslední kousek kritizují a označují jej za nezodpovědný. "Pro řadu Rusů je pět tisíc rublů spousta peněz. Bylo to příliš kruté pohodit jim bankovky a pak se jen dívat, jak se chovají," píše jeden z komentátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy