Poslední šance? Eura na dovolenou už levnější nebudou

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
23. 5. 2012 5:00
Kvůli řecké krizi se investoři mohou zbavovat koruny, ta by pak oslabovala

Praha - Kdo bude potřebovat na dovolené eura v hotovosti, měl by využít současného posílení koruny a peníze si vyměnit. Analytici se shodují, že koruna už do léta výrazněji neposílí, hrozí spíše opačný trend.

Koruna od pátku umazala předchozí oslabení až nad hranici 25,5 koruny za euro a opět posílila blíže k hranici 25 korun za euro.

„Pro české turisty je současný kurz kolem 25,20 koruny za euro příznivý. Další posílení koruny v řádu desítek haléřů příliš nečekáme," říká Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

Doporučení nakupovat vychází z předpokládaného vývoje v Evropě, který zejména kvůli situaci v Řecku směřuje k další nejistotě. V takových časech se totiž investoři - zjednodušeně řečeno - zbavují všeho rizikového. A mezi rizikové položky řadí i měny států střední a východní Evropy včetně české koruny.

Oživlá krize dopadla na korunu

Když na konci dubna online deník Aktuálně.cz naposledy upozorňoval na vhodnou dobu na nákup eur, pohyboval se na trzích kurz kolem 25 korun za euro.

Od té doby proběhly především řecké volby, které skončily patem a nejistotou, zda se Řecko udrží v eurozóně. Oživlá krize eurozóny vedla k oslabování eura vůči dolaru. A když oslabuje euro k dolaru, oslabuje, na první pohled paradoxně, i koruna k euru.

Kurz tak v květnu stoupal až nad hranici 25,5 koruny za euro. Maxima dosáhl ve čtvrtek 17. května. Od té doby ale začala koruna posilovat a devizový kurz ČNB k 21. květnu činil 25,225 koruny za euro. Banky v úterý prodávaly euro v rozpětí 25,6 až 25,95 koruny za euro, u směnáren šlo euro pořídit kolem 25,30 koruny.

Za dočasným posílením koruny stojí technické korekce na měnových trzích a také uklidnění trhů, které přinesla víkendová schůzka G8, kde představitelé mocností potvrdili, že nemají zájem na tom, aby Řecko opustilo eurozónu.

Kdo koupí, neprodělá

Analytici na jednu stranu upozorňují, že předpovídat krátkodobý vývoj měnových kurzů je zhruba stejně důvěryhodné, jako předpovídat budoucnost z dlaně. Na druhou stranu se většinou shodují, že uklidnění přišlo jen na krátkou dobu.

„Řecko zůstane problémem. Dokud se budou trhy bát rozpadu eurozóny, je zde pro korunu prostor k oslabení až ke hladině 25,95 CZK/EUR. Pokud by výsledek voleb dopadl dobře (Řekové budou chtít setrvat v eurozóně) a pokud do té doby tamní banky ještě nepadnou, bude mít koruna naopak prostor pro posílení. Nicméně pochybuji, že bude koruna výrazně silnější než dnes," říká Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance.

„Myslím, že v nejbližších pár týdnech je pravděpodobnější opětovný růst kurzu než posun pod 25,00. To hlavně kvůli problémům v Řecku a Španělsku, které po krátké odmlce pravděpodobně opět dolehnou na finanční trhy," přidává se Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Srovnání: Na dovolené v cizině si koupíte víc než loni
Německá mašina se rozjíždí. Euro rázem posílilo
Místo drachmy geuro? Bankéři navrhují Řecku novou měnu

S tím, že další vývoj v Evropě může korunu oslabovat, souhlasí také David Kufa ze společnosti Conseq. Poukazuje ale zároveň na relativně dobrý stav tuzemské ekonomiky. „Z tohoto důvodu čekáme vývoj kurzu spíše neutrální až mírně posilující, koruna by se mohla ještě více přiblížit úrovni 25,00, která více odpovídá současnému stavu českého hospodářství než černé scénáře okolo 26."

Pokud lze očekávat nějaké výraznější vychýlení kurzu, tak směrem k oslabení koruny. Kdo tedy potřebuje na dovolenou eura v hotovosti, neměl by nyní na nákupu prodělat.

Ostatní se mohou řídit radou Vladimíra Pikory: „Domnívám se, že většina lidí ztratí na konverzi více peněz, než vydělá spekulací. Běžný turista si podle mě nemusí hrát na spekulanta, může všude platit kartou a bude s klidnou hlavou tam, kde spekulant amatér," říká analytik.

 

Právě se děje

Další zprávy