Triky splátkových firem a podvodníků zakáže další zákon

Petr Kučera Petr Kučera
9. 5. 2012 12:00
Spotřebitelský úvěr už nepůjde zajistit směnkou, zakážou se i drahá volání
Foto: Thinkstock

Praha - Lichvářské či podvodné praktiky při sjednávání spotřebitelských úvěrů má omezit další zpřísnění zákona.

Od ledna 2013 už nebude možné zajistit spotřebitelský úvěr směnkou nebo šekem. Vláda chce pro tuto oblast zakázat také používání telefonních čísel s vyšší než běžnou cenou. A výslovně zavede právo odstoupit od smlouvy se zprostředkovatelem, který jen vybere peníze, ale nic nedomluví.

Novelu zákona o spotřebitelském úvěru nyní poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Nejde o vlastní iniciativu vládní koalice - většinu hlavních ustanovení musí Česká republika převzít podle příslušné směrnice Evropské unie.

Zpřísnění se dotknou jen nově uzavřených smluv.

Konec nevyplněných šeků

Věřitelé už nebudou moci k zajištění nebo splacení spotřebitelského úvěru použít směnku nebo šek. Stejný zákaz má platit i pro splnění nebo zajištění jiných povinností vyplývajících ze smlouvy o tomto úvěru.

Novela tak reaguje zejména na praktiky některých firem, zneužívajících takzvané blankosměnky. Ty jsou pro věřitele lákavé, protože při nepoctivém přístupu si pak kdykoliv mohou na dopředu podepsanou směnku dopsat jakoukoli výši dluhu, která navíc bude ihned splatná.

Nově má také platit, že zajištění spotřebitelského úvěru nesmí být ve zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. To se podle ministerstva financí týká i smluvních pokut.

Za porušení tohoto zákazu má poskytovateli nebo zprostředkovali takového úvěru hrozit pokuta až 20 milionů korun. Navíc by ručili za případnou škodu vzniklou spotřebiteli, tedy dlužníkovi.

Menší prostor pro podvodníky

Při nabízení, sjednávání nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru bude zakázáno používání telefonních čísel s vyšší než běžnou cenou.

Zpřísnění reaguje na případy, kdy o vyšší ceně za volání nebo SMS nebyl zájemce o úvěr předem dostatečně informován. Výsledné náklady na úvěr se mu tak prodražily. V horším případě vydělávali podvodníci jen na samotné "informaci" o úvěru, aniž by ho vůbec chtěli někomu poskytnout.

Skončit má také další trik podvodných zprostředkovatelů, kteří od zájemců vyberou poplatek či zálohu, aniž by pak úvěr skutečně sjednali.

Od roku 2013 má totiž platit, že lze do 14 dnů a bez uvedení důvodů odstoupit od smlouvy, ve které se sjednává zprostředkování spotřebitelského úvěru, pokud do té doby nedošlo na jejím základě k uzavření smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr.

Ministerstvo připomíná i praktiky některých zprostředkovatelů, jejichž činnost mnohdy směřuje k zajištění provize za zprostředkování dalších finančních služeb, například životního pojištění, ač je hlavním předmětem smlouvy zprostředkování spotřebitelského úvěru.

Novela výslovně stanoví, že odstoupením od smlouvy o zprostředkování spotřebitelského úvěru se od počátku ruší i případně uzavřené smlouvy o doplňkových službách jako například zmíněné životní pojištění.

Smlouva o zprostředkování spotřebitelského úvěru bude muset mít písemnou formu a obsahovat informaci o právu na odstoupení.

Jen tomu, kdo může splácet

Zákon má dále upřesnit povinnost takzvaného zodpovědného úvěrování, kterou výslovně stanovila už novela účinná od ledna 2011.

Nyní platí, že věřitel je před uzavřením smlouvy povinen "s odbornou péčí posoudit schopnost spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr, a to na základě dostatečných informací získaných i od spotřebitele, a je-li to nezbytné, nahlédnutím do databází umožňujících posouzení úvěruschopnosti spotřebitele".

Od roku 2013 má být výše uvedená povinnost upřesněna tak, aby nemohlo dojít k jejímu obcházení. Přibude ustanovení, že "věřitel poskytne spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud je ze všech okolností zřejmé, že spotřebitel bude schopen spotřebitelský úvěr splácet".

Novela má omezit praktiky některých firem poskytujících úvěry nikoli s cílem jejich splacení, nýbrž s cílem dosáhnout zisku realizací zajištění poskytnutého spotřebitelem, přičemž věřitel předem počítá s možností, že dlužník nebude pravděpodobně schopen poskytnutý úvěr splácet.

Nadále však zákon výslovně neuvádí, že by poskytovatelé museli povinně využívat úvěrové registry. Při hodnocení žadatelovy situace nemusí přihlížet jen k jeho momentálním příjmům a výdajům, ale také k vysoce pravděpodobným mimořádným příjmům například z dědického řízení nebo prodeje nemovitosti či auta.

Další ze série zpřísnění

Současný zákon o spotřebitelském úvěru je účinný od ledna 2011. Podobně jako chystaná novela se netýká půjček nižších než pět tisíc nebo vyšších než 1,88 milionu korun. Nevztahuje se ani na hypotéky a některé další výjimky.

Nový zákon od předloňského roku především zpřísnil informační povinnost poskytovatelů a na druhé straně posílil práva klientů.

Poskytovatelé nyní musí uvádět úplné informace o všech poplatcích spojených s úvěrem, skryté poplatky se nepřipouštějí. Zákon také přesněji definoval vzorec, podle kterého se počítá roční procentní sazba nákladů (RPSN).

Zákon zavedl také další novinku: Lidé, kteří si vezmou spotřebitelský úvěr, mohou do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, aniž by jim hrozila sankce.

Zatím poslední související změna platí od letošního dubna. Ve spotřebitelských smlouvách - včetně nebankovních půjček - omezila další oblíbenou zbraň nepoctivých firem, takzvané rozhodčí doložky.

 

Právě se děje

Další zprávy