Kdy koupit eura na dovolenou? Není nač čekat

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 4. 2012 9:01
Dočtete se, proč krize na evropské periferii oslabuje korunu k euru

Praha – Teplý víkend připomenul čas letních dovolených. Ten se blíží a pro ty, kteří zůstávají v Evropě, je tradičně aktuální otázka, kdy nakoupit eura na dovolenou.

Doporučení analytiků, které oslovil online deník Aktuálně.cz, je jednoznačné – kdo nakoupí už nyní, neprohloupí.

„Jelikož posílení koruny je s velkým otazníkem, doporučujeme českým turistům nákup větší části valut v blízké době,“ říká Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„Kurz předpokládám kolem 25,00 s menšími výkyvy. Pro nákup eur se dá využít některý z krátkodobých výkyvů, ale příliš nečekám, že se situace do prázdnin podstatně zlepší či zhorší,“ přidává Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

Pod 25 to nejde

Koruna k euru od začátku roku plynule posilovala zhruba do poloviny března. Na konci minulého roku se devizový kurz ČNB pohyboval kolem 25,90 koruny za euro, na letošní maximum se pak koruna dostala 20. března, kdy euro bylo za 24,465.

Za posilující korunou stál klid na světových trzích. Ten byl způsoben především dohodou 25 zemí EU na přísnějších a společných fiskálních pravidlech. V prvních třech měsících jako by se zapomnělo, že Evropa má vůbec nějaké problémy.

Začalo se o nich opět mluvit až v posledních týdnech, kdy se na přetřes dostaly staré známé otázky – bude dalším Řeckem Španělsko, Portugalsko, Itálie, nebo všichni?

Foto: Reuters
Čtěte také:
Hádanka se vrací. Bude Španělsko potřebovat záchranu?
Val vzroste na 700 miliard, na jihu eura se ale mračí
Krize ještě zdaleka není u konce, varuje OECD

Koruna začala oslabovat (další vládní krize na to měla, pokud vůbec nějaký, jen minimální vliv) a v pondělí 23. dubna se dostala těsně nad 25 korun. V minulém týdnu pak předchozí ztrátu mírně korigovala a v pátek 27. dubna kurz ČNB činil 24,87.

Kdo by v pátek šel pro eura do banky, ten by euro kupoval v rozmezí zhruba 25,20 až 25,50 koruny. Ve směnárnách se při pečlivém výběru dalo nakupovat za 25 korun.

Logický paradox

Vraťme se ale zpět k provázanosti kurzu CZK/EUR s vnímáním rizika v Evropě. Není to paradox, když krize na periferiích EU dopadá více na korunu než na euro, kterým se v dotyčných státech platí?

„Skrze export jsme propojeni s eurozónou. Čím se má eurozóna hůř, tím méně poptává českého zboží, tím menší je poptávka po koruně a tím je koruna slabší. Krom toho je zde faktor strachu. Trh nečeká, až se sníží exporty. Jsme považováni za rozvíjející se trh. To znamená, že máme nálepku rizikového trhu. Čím je větší strach z rizika, tím je větší tlak na oslabení koruny,“ zdůvodňoval zdánlivou nelogičnost v online rozhovoru z listopadu 2011 hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Právě tato závislost koruny na evropském dění bude nejvíce ovlivňovat kurz k euru i nadále. Pro posílení koruny v příštích týdnech analytici žádný argument nenašli. Pozitivní pro kurz koruny sice je, že nepadla vláda a trhy tak nadále tuší, jakým směrem se Česko bude ubírat, jak již ale bylo naznačeno, domácí dění ovlivňuje kurz jen nepatrně. Páteční důvěra pro vládu by tak měla znamenat pouze to, že koruna nedostala další impulz k oslabení.

Ten ale může přijít. „Do prázdnin čekáme, že by koruna měla spíše ztrácet. Riziko pro ni představuje především další vývoj kolem zadlužených států na jihu Evropy. Navyšování evropských záchranných fondů a fondů MMF sice mírně trhy uklidňují, ale na celkové situaci to nic dramaticky nemění,“ říká Tomáš Volf.

Kdo se tedy obává, že evropská krize ožívá, ten s nákupem eur na dovolenou nemá důvod otálet.

 

Právě se děje

Další zprávy