Nový šéf exekutorů: Spočítejte si, kolik nám zaplatíte

ČTK ČTK
11. 4. 2012 12:55
Exekutorská komora se chce více zaměřit na osvětu směrem k veřejnosti
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Exekutorská komora uvádí do provozu kalkulačku, díky níž bude možné rychle a jednoduše spočítat náklady exekuce.

Po zadání jistiny dluhu tak bude zřejmé, jak vysokou odměnu si účtuje advokát v nalézacím a exekučním řízení a jaká odměna náleží exekutorovi.

Novinářům to ve středu řekl nový prezident komory Jiří Prošek, který minulý týden ve funkci nahradil dosavadní prezidentku Janu Tvrdkovou.

Komora spouští také na svých stránkách aplikaci, která pomůže zaměstnavatelům s výpočtem srážek ze mzdy.

Nejenom třetí osoby, ale i zaměstnanci, proti nimž soud nařídil exekuci, se tak dozvědí, kolik jim zaměstnavatel bude měsíčně srážet z platu. Po zadání základních kritérií bude patrné, jak vysoká je celková nezabavitelná částka a kolik činí srážky.

Posílíme osvětu

Podle Proška se nové prezidium komory obecně chce zaměřit na osvětu směrem k veřejnosti. "Aktuálně vidíme jako jeden ze svých úkolů zlepšení informovanosti veřejnosti o exekučním řízení a jeho souvislostech," řekl.

Foto: Profimedia
Čtěte také:
Úlevy pro dlužníky se prodraží všem, varují vymahači
Koupíte nemovitost, čeká vás exekuce, varují realitky
Z pár korun obrovský dluh? Před vymahačem dorazí výzva

Komora již avizovala zavedení on-line poraden. Nové vedení plánuje i výrobu seriálu o principech exekučního řízení nebo vydání brožury formulářů jednotlivých podání. Prostřednictvím přednášek na školách se chce podílet na zvyšování finanční gramotnosti studentů.

Prošek hodlá navázat na práci minulého prezidia, jež se mimo jiné zasadilo o vznik Portálu dražeb a Centrální evidence exekucí, zavedení bezplatných právních poraden a vydávání časopisu Komorní listy.

Rekordní počet exekucí

Exekuční soudy loni nařídily rekordní počet 936 tisíc exekucí, což je meziročně o 234 tisíc více.

V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, o 45 tisíc na 191 tisíc.

V roce 2010 se přitom počet nařízených exekucí meziročně poprvé v historii snížil.

 

Právě se děje

Další zprávy