První velká banka přichází s dobrým spořicím účtem

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 4. 2012 7:35
UniCredit Bank nabídla sazbu 2,5 %, v praxi nepatrně nižší než Air Bank
Foto: UniCredit Group

Praha – První z větších tuzemských bank přichází s jednoduchým a velmi dobře úročeným spořicím účtem. Podobné produkty dosud zájemci našli jen u menších či specializovaných bank.

UniCredit Bank začala v síti svých zhruba 130 poboček nabízet nový spořicí účet Prima bez omezujících podmínek. Stejně jako Air Bank nebo spoření Plus od Zuno Bank nabízí roční úrokovou sazbu 2,5 %, tedy nejvyšší mezi bankami.

I přes vyrovnání výše sazby se UniCredit Bank na úplný vrchol nedostala. Na rozdíl od konkurence totiž nepřipisuje úroky měsíčně, ale čtvrtletně.

Rozdíl je ovšem minimální - například u stotisícové úložky na rok v Air i Zuno Bank dostanete čistý úrok ve výši zhruba 2153 korun, v UniCredit Bank to bude jen o zhruba devět korun méně.

Nabídka bez háčků

Nová nabídka tentokrát skutečně neskrývá žádná výrazná omezení ani háčky. Například na rozdíl od spoření Plus od Zuno Bank není nijak sankcionován výběr, peníze tak jsou skutečně kdykoli k dispozici (u Zuno – a jen u spoření Plus - se neúročí vklady v měsíci, kdy dojde k výběru).

UniCredit Bank umožňuje dvě odchozí platby měsíčně bez poplatku (případná třetí a další je za 45 korun). Zde nový spořicí účet Prima může být výhodnější oproti nabídce Air Bank, kde se za odchozí platbu platí pět korun v případě, že v bance zároveň nemá klient sjednaný běžný účet s „Velkým tarifem“ za 150 korun měsíčně.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Třetí největší banka zlevní účet. Ale má to háček
Do Česka jde ruský bankovní gigant. Doménu mu zabrali
Banky: Odpustíme vám poplatky, ale přiveďte nám klienta

Dalším plusem spořicí novinky je, že banka její založení nepodmiňuje zároveň založením běžného účtu. Kdo tedy v UniCredit Bank bude chtít pouze spořit, bude moci.

Klient se ovšem jistě nevyhne nabídkám banky, ať již právě na zřízení běžného účtu, nebo na předschválenou půjčku, případně na investování (společně s novým spořicím účtem banka představila i tři přednastavená schémata investování). Zástupci banky při prezentaci zmínili, že spořicí účet Prima má hlavně přilákat nové klienty.

Poslední dobrou zprávou spojenou s novým produktem je fakt, že banka garantuje roční sazbu ve výši 2,5 procenta na celý rok 2012.

Kdo potřebuje zúročit vyšší obnos a zároveň mít peníze k dispozici, toho nepotěší, že sazba 2,5 procenta platí pro vklady do 500 tisíc korun. Z částky nad tuto hranici se pak počítá úrok se sazbou 1,6 procenta.

UniCredit Bank tak v oblasti spoření učinila výrazný krok k transparentnějšímu (nebo chcete-li průhlednějšímu) bankovnictví. Doposud totiž jako hlavní spořicí účet inzerovala Unikátní spoření, které zůstává v nabídce i nadále a které klienty může mást.

Banka u něj totiž uvádí sazbu až tři procenta, ve skutečnosti ale vklad na Unikátním spoření není zúročen ani o dvě procenta, když se pásmové úročení postará o maximální výši efektivní sazby 1,75 procenta.

Komplikovaná konkurence

Že jednoduchý spořicí produkt, který je zároveň nadprůměrně úročen, není v nabídkách tuzemských bank samozřejmostí, se přesvědčíme, když se v rychlosti podíváme, na produkty dalších velkých bank.

Například Internetové spoření od České spořitelny nabízí úrok až 1,5 procenta. Výše vkladu ovšem musí být alespoň 40 tisíc korun. Základní úrok přitom činí 0,5 procenta a bonusové procento navíc lze získat pouze v těch čtvrtletích, kdy minimální zůstatek není nižší než minimální zůstatek ve čtvrtletí předchozím.

Foto: Aktuálně.cz
Nejlepší spořicí účet a termínovaný vklad teď najdete rychle
a jednoduše. Zkuste online kalkulačku na webu Finparáda.cz a spočítejte si, kolik opravdu vyděláte!

Také u Komerční banky lze získat spořicí účet bez výpovědní lhůty s maximální sazbou ve výši 1,5 procenta. Je k tomu ale třeba v bance zároveň mít běžný účet a navíc základní sazba činí jedno procento a zbylé půl procento se aplikuje na nejnižší zůstatek každého kalendářního půlroku.

ČSOB nabízí maximální sazbu ve výši 1,1 procenta, více dostanete v její dceři, tedy v Poštovní spořitelně. Sazba 1,5 procenta se ovšem vztahuje jen na vklady alespoň ve výši 50 tisíc korun.

V GE Money Bank si jednoduchý spořicí účet založíte jen k běžnému účtu. Podle zvoleného balíčku můžete získat spořicí účet se sazbou ve výši 1,4 až 1,8 procenta.

Také v Raiffeisenbank si samostatný spořicí účet nezaložíte. Nejlákavěji pak pro její klienty vypadá nabídka, kdy za výpovědní dobu 21 dnů a za „aktivní využívání služeb RB“ banka nabízí sazbu 2,1 procenta. Aktivním využíváním banka myslí alespoň tři provedené transakce v měsíci.

 

Právě se děje

Další zprávy