V nových bankách nemusíte jen spořit. Už vám i půjčí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
31. 3. 2012 20:40
Spotřebitelský úvěr a kontokorent nově nabízí Zuno, v Equa bank dostanete hypotéku
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – První z trojice nových bank, které v minulém roce vstoupily na český trh, začala nabízet spotřebitelské úvěry. Zástupci Zuno Bank to oficiálně oznámili na tiskové konferenci.

Bankovní nováčci tak začínají postupně rozšiřovat stávající nabídku běžných účtů a spořicích produktů také o úvěry. Equa bank již zhruba dva měsíce nabízí hypotéky.

Úroková sazba u půjčky od Zuno Bank má začínat na 6,9 procentech a garantovanou ji podle banky mají stávající klienti s několikaměsíční historií a dostatečnými příjmy.

Zástupci banky bohužel neupřesnili, kolik klientů z celkového počtu 37 tisíc takovou nabídku obdrželo či obdrží.

Vedle klasického spotřebitelského úvěru banka do své nabídky zařadila také kontokorent, neboli úvěrový rámec, který je možné čerpat, když na běžném účtu dojdou vlastní prostředky. U kontokorentu banka nabízí sazbu 17,9 procenta.

Za zřízení ani za měsíční vedení obou produktů Zuno nebude vybírat poplatky. Výjimkou bude půjčka ve variantě Plus, kde si za 99 korun měsíčně klient může přikoupit pojištění, upozornění na termín splátky formou SMS, možnost předčasného splacení půjčky bez poplatku (jinak maximálně procento ze splácené částky) a možnost měnit smluvní podmínky.

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Nové banky už vybraly miliardy. Levné účty lidi lákají
Máte hypotéku? Na změnu dostanete více času
Za bankovní účet platíme v průměru 1604 Kč

Změna smluvních podmínek u půjčky bez poplatku vyjde na 1000 korun, přičemž se tím myslí zrušení uzavřeného pojištění k půjčce a změna splátkového kalendáře.

I v základní variantě Zuno Bank půjčku nabízí s možností jednoměsíčních splátkových prázdnin v průběhu splácení.

Maximální výše půjčky je 500 tisíc korun, u přečerpání je možné zřídit si úvěrový rámec až 100 tisíc korun. Kdo má v bance účet ve variantě Plus (68 korun měsíčně, případně zdarma, pokud v bance máte alespoň 200 tisíc nebo kartou za měsíc zaplatíte alespoň za 5000 tisíc), ten neplatí úrok z přečerpání do výše 2500 korun.

Oba produkty banka umožňuje založit kompletně on-line. Klienti totiž mohou potřebné dokumenty nahrát přes internetové bankovnictví.

První byla Equa

Zástupci Zuno Bank zveřejnili také výsledky za devět měsíců působení na trhu. Nováček zatím získal 37 tisíc klientů a 13 miliard korun na vkladech. Více jak polovina klientů (56 %) je ve věku 29 až 39 let, přičemž převažují muži (64 %).

Druhý z nováčků, Air Bank, 27. března na svém webu prezentoval, že objem vkladů překročil 10 miliard a počet klientů atakuje hranici 25 tisíc. Equa bank pak v půlce března oznamovala, že má 12 tisíc klientů a 5,2 miliardy na vkladech.

Následovník Banco Popolare, jejíž českou část koupila evropská investiční společnost AnaCap a přejmenovala ji na Equa bank, byl zároveň první ze tří nováčků, který svou nabídku rozšířil o úvěry.

Banka se hodně zaměřuje na klienty konkurence, kterým nabízí refinancování. To se projevuje i ve výsledcích, když polovina žádostí o hypotéku od Equa bank chce právě refinancovat. Celkově banka za měsíc a půl od spuštění nabídky evidovala 3100 zájemců.

Air Bank by měla úvěry začít nabízet v létě a začít hodlá spotřebitelskými. Následovat by měly kreditní karty, které by všechny tři banky měly ve své nabídce mít v průběhu roku 2013.

Zuno ani Air Bank zároveň zatím nejsou napevno rozhodnuty, zda do své nabídky zařadí i hypotéky. Již dříve online deníku Aktuálně.cz jejich zástupci řekli, že pokud se tak stane, nebude to dříve než v roce 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy