Třetí největší banka zlevní účet. Ale má to háček

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 3. 2012 6:00
Komerční banka nabídne výhodnější odměny, ale zdraží jednotlivé položky
Foto: Jan Langer

Praha - Od začátku června mění sazebník Komerční banka. Špatný dojem ze zdražení několika položek vyvažuje vylepšeným konceptem odměn.

„Cílem změn je zpřístupnit výhody konceptu MojeOdměny širší skupině klientů a zároveň umožnit dosažení vyšších odměn za používání běžných bankovních služeb," tak hodnotí změny banka.

Pravdou je, že její klienti budou moci od června získat snadněji slevu z měsíčního poplatku za vedení běžného účtu, na druhou stranu si ale mohou připlatit třeba za výběry z bankomatu.

Vaše odměny

Rok již uplynul od doby, kdy Komerční banka přišla s konceptem MojeOdměny. Běžným účtem pro široké klientské masy je v něm MůjÚčet za 68 korun měsíčně.

V ceně je vedení korunového běžného účtu, všechny příchozí platby, embosovaná platební karta s cestovním pojištěním, elektronické výpisy a internetové, telefonní i mobilní bankovnictví. Naopak šest korun je třeba připlácet za odchozí platby, případně se dá za 39 korun měsíčně přikoupit neomezený balíček odchozích transakcí zadaných přes internet.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Banky jako letadlo. Doporučte nás a neplaťte za účet
Bezplatný účet už nabízí i Citibank. Ale jen pro bohaté
Další bezplatná banka? Nová kampelička má velké plány

Jako odměnu Komerční banka nyní nabízí maximálně poloviční slevu na měsíční paušál (tedy maximálně 34 korun). Čtvrtinu poplatku získá zpátky ten, kdo splňuje alespoň jednu ze čtyř následujících podmínek:

- měsíční kreditní obrat na účtu alespoň 15 tisíc korun,
- vklady a investice ve skupině KB alespoň 250 tisíc korun,
- součet pravidelných plateb v minimální výši 2000 korun na stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojištění či podobné produkty v rámci skupiny KB,
- půjčka v jakékoli výši (počítají se i úvěry ze stavebního spoření od Modré pyramidy).

Poloviční slevu pak nyní získá ten klient, který splní minimálně dvě podmínky.

Od června se změní dvě věci. Jednak obrat ve výši 15 tisíc korun bude nahrazen přívětivější podmínkou jedné příchozí platby v jakékoli výši. Druhá změna je určena „aktivnějším" klientům, když výše možné slevy nebude končit na polovině měsíčního paušálu, ale na sto procentech.

Kdo tedy splní tři podmínky, tomu banka vrátí tři čtvrtiny poplatku, kdo splní všechny, ten si paušál vymaže zcela.

Devět korun za výběr

Koncept MojeOdměny umožňuje také vymazání poplatku za výběr z bankomatu Komerční banky. Platí přitom jednoduchá rovnice, že poplatek za výběr vrací v příštím měsíci na účet jakákoli platba (třeba i ve výši 1 koruny) kartou u obchodníka.

Právě na toto pravidlo by klienti tuzemské bankovní trojky měli od června myslet ještě intenzivněji než nyní. Výše poplatku za výběr totiž vzroste z 5 na 9 korun.

Z 35 na 39 korun zdraží také poplatek za výběr z bankomatu jiné banky. Nově ho budou moci stejně jako u výběru z bankomatu Komerční banky vymazat majitelé prestižních zlatých karet (karta stojí 2990 korun ročně nebo je zahrnuta v ceně prémiových účtů).

Připlatí si také ti klienti, kteří stále ještě nepřišli na chuť internetovému bankovnictví a platby zadávají přes telefon nebo s příkazy chodí na pobočku. Poplatek za odchozí platbu zadanou přes expresní linku od června vzroste ze 14 na 19 korun a platba zadaná na papírovém nosiči podraží o deset korun na 39 korun.

Staromilce nepotěší ani zdražení papírového měsíčního výpisu z běžného účtu z 20 na 25 korun, výpis v elektronické podobě je (a ze zákona musí být) stále zdarma.

Více zaplatí také ti, kteří se dostanou do nepovoleného debetu, tedy ti, kteří utratí víc, než na svém účtu mají. Cena první upomínky se zdvojnásobí z 50 na 100 korun. Totožná je změna u první upomínky při nespláceném úvěru.

Poslední zvýšení ceny se týká klientů s hypotékou. Pokud budou chtít změnit smluvní podmínky, například změnit termín splátky, připlatí si od června 4000 namísto současných 2000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy