Ušetřit můžete až pětinu příjmů, odhalila studie

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
21. 3. 2012 16:25
Mezi tím, jaké by úspory mohly být, a tím, jaké skutečně jsou, je značný rozdíl

Praha - České domácnosti mohou ušetřit až pětinu svých příjmů. I přes toto poměrně vysoké číslo mají ale našetřeno tolik, že by jim to v průměru pokrylo výpadek příjmů jen na dva měsíce a devět dnů.

K překvapivě vysokému číslu možných úspor došla studie ING Bank, která analyzovala příjmy a výdaje tuzemských domácností. Z dotazování necelých 400 respondentů vyplynulo, že v prosinci činil průměrný příjem české domácnosti 29 392 korun a její pravidelné výdaje byly v průměru 24 839 korun.

Do výdajů domácností se přitom počítaly jen nezbytné položky, jako jsou hypotéky, nájmy, jídlo či pravidelné platby za dětské kroužky. Naopak do nezbytných výdajů studie nepočítala například s náklady na dovolenou.

Na vzdělání nezáleží

Studie dále ukázala, že poměr možných úspor se příliš neliší podle úrovně dosaženého vzdělání. Liší se samozřejmě absolutní čísla, ale poměrně se skupiny od pětiny možných úspor příliš neodchylují. Nejméně (16 %) mohou ušetřit lidé s výučním listem, nejvíce (22 %) pak vysokoškoláci. Analýza neodhalila ani výrazné územní rozdíly.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Komu svěřit peníze? Přehled nejlepších spořicích účtů
Češi nevěří v budoucnost. Omezili nákupy, hledají slevy
Krizový plán domácností: Méně za restaurace a kavárny

Co se ovšem podstatně liší, je rozdíl mezi možnými a skutečnými úsporami.

ING Bank ve svém šetření totiž dále zjistila, že úroveň úspor českých domácností není ideální. Průměrná výše úspor české domácnosti dosahuje 67 tisíc korun, což by při výpadku příjmů dokázalo pokrýt výdaje jen na dva měsíce a devět dnů.

Hlavní je začít spořit

"Uvádí se, že ideální finanční rezerva by měla tvořit šestinásobek příjmů domácnosti. Jak ukazují další data o potenciálu spoření, je přitom v možnostech českých domácností finanční rezervu vytvářet. Důležité je začít spořit, byť i jen nižší částky, a pravidelně odkládat peníze stranou na zvláštní účet," říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank.

Studie ukázala také to, že Češi stále přesně nevědí, jak mají nakládat se svými penězi. Nejvíc úspor (30 %) totiž leží na běžných účtech, kde úrokové sazby nejčastěji porážejí nulu maximálně o jednu desetinu procentního bodu. Dalších 18 procent úspor pak lidé mají doma v hotovosti, kde se jim znehodnocují o inflaci.

Na spořicích účtech mají domácnosti 19 procent úspor. Právě tento produkt přitom ING Bank v Česku nabízí především a proto je i v jejím vlastním zájmu zvýšit povědomí Čechů, Moravanů a Slezanů o tomto produktu. ING Konto sice dlouhodobě patří mezi spořicí účty s nejvyšším úrokem na trhu (nyní 1,75 %), například ale všichni tři bankovní nováčci z minulého roku nabízejí více.

Česko je podle mezinárodního průzkumu ING v Evropě specifické tím, že se svými úsporami jsou zde spokojenější spíše mladí lidé, zatímco nejméně spokojení jsou u nás lidé ve věkovém rozhraní 45 až 54 let. Evropský průměr přitom hovoří o pravém opaku. Nejlepší pocit ze svých úspor zde mají právě lidé u nás nejméně spokojení.

 

Právě se děje

Další zprávy