Bankomat teď vybírejte obzvlášť pečlivě, podvodů je víc

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
14. 3. 2012 7:00
Banky evidují za první dva měsíce tolik zneužití jako vloni za polovinu roku
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČS

Praha – U bankomatů si teď dejte ještě větší pozor než obvykle. Takový vzkaz ve stručnosti vyplývá z úterního varování vydaného Sdružením pro bankovní karty.

V období od října 2011 do února 2012 totiž české banky zaznamenaly ve spolupráci s Policií ČR zvýšený počet instalací nepovolených zařízení na bankomatech, která kopírují data z magnetických proužků karet a nahrávají zadání PIN kódu.

Kdo tedy nechce přijít o své údaje k platební kartě, potažmo o peníze, které jsou podle sdružení následně vybírány z bankomatů v cizině, ten by měl pečlivě vybírat bankomat.

V některých případech totiž bývá na bankomatu patrné poškození po instalaci čtecího zařízení. Netrénované oko ale práci podvodníků pozná většinou stěží, proto k obecným doporučením patří vybírat peníze z bankomatů, které jsou monitorovány kamerou nebo které jsou na rušných místech, kde podvodníci nemají klid na práci.

Podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotlána bylo jen za první dva měsíce letošního roku odhaleno 65 instalací takzvaných skimmovacích zařízení, což je přesná polovina celkového počtu za minulý rok.

Problém se podle něj týká bankomatů všech velkých tuzemských bank. Pozor by si lidé měli dát hlavně v Praze, Brně, Plzni a jižních Čechách. Jednotlivé případy ale banky evidují i v Kroměříži nebo Vyškově.

Banky podle zprávy sdružení nyní věnují podezřelým transakcím zvýšenou pozornost a v případě, že je zaznamenají, ihned karty blokují a jejich majitele kontaktují.

 

Právě se děje

Další zprávy