Jen čtyři penzijní fondy vloni porazily inflaci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 3. 2012 6:00
Pět fondů zatím naznačilo, jaký připíší výnos, čtyři z nich porážejí inflaci

Praha - Inflaci v minulém roce dokázaly velmi pravděpodobně porazit jen čtyři penzijní fondy.

Pět z devíti již naznačilo, jaký výnos připíší za minulý rok a o kolik tedy zhodnotí lidem úspory na penzi. Dílčí výsledek je zatím solidní - čtyři z nich splní svůj základní úkol a porazí inflaci.

Radost z této informace ovšem kalí fakt, že své výsledky již oznámily či předznamenaly právě ty fondy, u kterých byl pozitivní výsledek předpokládán. Naopak pro zbylé čtyři fondy nezávislý odhad předpokládá, že inflaci neporazí.

Známá je už také bilance opatření důchodové reformy, které stávajícím klientům fondů poskytlo čas na jejich změnu jen do 28. února. Zájem o přestup na poslední chvíli byl veliký.

Porazit inflaci

Inflace za rok 2011 činila 1,9 procenta - to je pro penzijní fondy tradičně klíčový údaj. Kdo připíše svým klientům vyšší zhodnocení, může si říci, že byl úspěšný.

Splnil by totiž při omezených možnostech investování současných fondů základní cíl - tedy reálně neznehodnotit naspořené peníze na penzi. O rozumné zhodnocení se u současného penzijního připojištění stará státní podpora - státní příspěvek a možnost odečíst až 12 tisíc naspořených korun od daňového základu.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Nestihli jste změnit penzijní fond? Známe tajný trik
Nové penzijní fondy využije čtvrtina lidí, říká průzkum
Do spoření na penzi vstoupí první nebankovní společnost

Splnění tohoto úkolu (porazit inflaci) za rok 2011 si mohou odškrtnout čtyři fondy z devíti - Allianz, ING, PF České spořitelny a PF Komerční banky. Posledně jmenovaný fond je jediný, který již sdělil konkrétní výši zhodnocení - jde o 2,04 procenta.

ING a PF České spořitelny slibují svým klientům, že se jejich úspory zhodnotí za rok 2011 minimálně o dvě procenta.

Pozici nejúspěšnějšího fondu v době krize si s největší pravděpodobností pohlídá Allianz PF. „Již nyní víme, že to bude nejméně 2,5 %," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí společnosti Václav Bálek.

Klienti dalších fondů se budou zřejmě muset smířit s tím, že zhodnocení za rok 2011 jim inflaci nepokryje.

„Pokud bychom měli odhadnout, tak minimální zhodnocení za rok 2011 by mělo činit cca 1,7 %," řekla pro Aktuálně.cz mluvčí ČSOB, která provozuje fond pod názvem Stabilita.

Zbývající čtyři fondy nechtěly (nebo zatím nemohly) výsledky minulého roku ani odhadovat. Je ale pravděpodobné, že inflaci neporazí. Vyplývá to z výpočtů webu Investujeme.cz na základě údajů Asociace penzijních fondů ČR.

Ty jsou při porovnání se známými nebo naznačenými výsledky prvních pěti zmíněných fondů sice mírně podhodnocené, ale vždy jen o několik setin procentního bodu. U fondů, které zatím nechávají zhodnocení roku 2011 bez komentáře, je ale odhad vždy poměrně hluboko pod inflací (1,9 %).

S krizí na vrchol

Jen do 28. února mohli lidé se smlouvou o penzijním připojištění regulérně změnit stávající penzijní fond.

Podle ankety, kterou provedla ČTK mezi fondy, byl o změnu na začátku roku 2012 poměrně velký zájem. A i zde lze za jednoznačného vítěze vyhlásit penzijní fond Allianz.

Ke změně se v prvních dvou měsících roku 2012 podle ankety odhodlalo zhruba sto tisíc lidí. Zástupci společnosti Allianz pak v průběhu týdne sami oznámili, že počet klientů jejich penzijního fondu atakuje hranici 300 tisíc a jen za leden a únor 2012 jich přibylo více jak 80 tisíc.

Důvod, proč osm z deseti klientů měnících fond přestoupilo právě k Allianz, se nabízí. Jako jediný totiž za posledních pět let připisuje pravidelně výnosy v minimální výši tří procent. Vydělal tak na dvou věcech - na vlastní dlouhodobé konzervativní strategii a na krizi.

Podíváme-li se totiž na výnosy fondů i před obdobím krize, zjistíme, že i v těchto letech Allianz připisoval zhodnocení kolem třech procent. Zatímco ale tehdy s tímto výsledkem patřil k průměru, v době krize se dostal na špičku.

Jiné fondy před krizí investovaly rizikověji, připisovaly tedy vyšší výnosy, ale v momentě, kdy přišla krize a akciové trhy se hroutily, padaly jejich výnosy v některých případech až na minimum, tedy na nulu.

Pro úplnost: Koncem roku 2011 měly penzijní fondy v Česku celkem 4,6 milionu klientů. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je tak zapojeno více než 70 procent práceschopné populace.

 

Právě se děje

Další zprávy