Nové penzijní fondy využije čtvrtina lidí, říká průzkum

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 3. 2012 14:10
Češi důchodové reformě moc nerozumí. A v její pozitivní efekt téměř nikdo nevěří
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Do druhého pilíře plánuje vstoupit více jak čtvrtina obyvatel Česka ve věku 15 až 59 let. Ukazují to výsledky výzkumu, který uskutečnila agentura STEM/MARK pro finančně poradenskou společnost Fincentrum.

Jde zatím o nejoptimističtější odhad, co se počtu klientů nově budovaného systému týče. Například analytici ČSOB zhruba před měsícem odhadli, že druhého pilíře využije 15 procent potenciálních klientů.

Shoda ale zůstává na tom, že Češi důchodové reformě moc nerozumí. Dostatek informací nyní podle průzkumu pociťuje 45 procent ekonomicky aktivních obyvatel, což je jen pomalý nárůst oproti situaci v říjnu 2011, kdy stejný výzkum zjistil dostatečnou informovanost u 38 procent ekonomicky aktivních lidí.

Ne všichni respondenti, kteří mají o reformě dostatečné informace, jí ale rozumí. Pro 64 procent obyvatel Česka jsou podle výzkumu STEM/MARK připravené změny nesrozumitelné.

Takřka nulová je pak víra v úspěch důchodové reformy. Jen dvě procenta populace věří, že se díky zásadním změnám od roku 2013 budou mít v důchodu lépe.

Důchodkyně u kompu
Důchodkyně u kompu | Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Nestihli jste změnit penzijní fond? Známe tajný trik
Předčasný důchod klesne, od ledna se mění výpočet
Nové penzijní fondy se vyplatí jen bohatým, říká banka

V oblasti zajištění na stáří důvěřuje třetina dotázaných spíše státu, soukromým penzijním společnostem důvěřuje 24 procent dotázaných. Zbylých 43 procent obyvatel zatím nemá na tuto otázku jednoznačný názor.

„Důvěra ve stát roste výrazně s věkem. Zatímco mezi mladými ve věku od 15 do 29 let důvěřuje státní penzi pouze 17 % dotázaných, mezi respondenty ve věku od 45 do 59 let je to celých 43 %," dodává generální ředitel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.

U důvěry v soukromé penzijní společnosti je to naopak - s věkem rapidně klesá, s dosaženým vzděláním znatelně roste. I tak ovšem důvěřuje soukromým penzijním společnostem pouze 34 % vysokoškolsky vzdělaných respondentů.

Druhý a třetí pilíř

Rozdíl mezi druhým a třetím pilířem reformovaného důchodového systému stále nechápe 69 procent obyvatel (vs. 74 procent v říjnu 2011).

Pro připomenutí: druhý pilíř vznikne od roku 2013 nově a lidé si do něj budou moci přesměrovat tři procenta z celkových osmadvaceti, které z platu odvádějí na důchodové pojištění. K těmto třem budou povinně přidávat další dvě procenta z platu. Kdo jednou do systému vstoupí, nebude z něj už moci vystoupit.

Třetím pilířem se stane současné penzijní připojištění v pozměněné podobě. Základní změnou bude konec garance takzvaného nulového zhodnocení, oddělení majetku akcionářů od klientských vkladů nebo možnost nabízet více investičních strategií a tedy možnost více zhodnocovat uložené prostředky.

Podrobněji o důchodové reformě:

 

Právě se děje

Další zprávy