Kellner zchudnul, Babiš zbohatl. Nový žebříček Forbesu

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 3. 2012 17:30
V Česku mají miliardu dolarů zatím pouze tři lidé, další by mohl přibýt do pěti let

Praha, New York - Nejbohatším Čechem nadále zůstává podnikatel Petr Kellner. Jeho majetek se však meziročně snížil. Kellner aktuálně drží 8,2 miliard dolarů (155,4 miliardy korun). Uvedla to česká verze časopisu Forbes na svém Facebooku.

Celkem se do celosvětového žebříčku dolarových miliardářů, který magazín sestavuje, dostali tři Češi.

Kellner má méně

Samotný Kellner, jemuž kromě skupiny PPF patří také podíl v České pojišťovně nebo ve skupině Sazka, však podle nejnovějších čísel zchudl. Jak tvůrci "hitparády" uvádí, nejde o to, že by o peníze vyloženě přišel. Naopak, jednotlivé firmy dál vydělávají a rostou.

"V jeho případě jde ale v první řadě o firmy působící v oboru finančních služeb, což je odvětví, které jako celek hodně utrpělo kvůli finanční krizi. A to hlavně v Evropě," uvádí zástupci Forbesu. Kellnerovi patří například společnost Home Credit, kromě toho vlastní novou Air Bank.

Autoři jsou proto přesvědčeni, že tržní hodnota Kellnerova majetku není tak vysoká jako v minulém březnu. Tehdy ji odhadli na 9,2 miliardy dolarů (174,4 miliardy Kč).

"Skupiny PPF se sice krize nijak bezprostředně nedotkla, ale kdyby Petr Kellner teoreticky chtěl některou z firem prodat, utržil by za ni pravděpodobně méně než v době před krizí," doplňuje Forbes.

Podívejte se na novou fotografii Petra Kellnera:

Naděje na dalšího miliardáře

Kromě Kellnera se do spolku podnikatelů, kteří drží alespoň miliardu dolarů (zhruba 19 miliard Kč), dostal také investor Zdeněk Bakala a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš.

Bakala si meziročně přilepšil o 100 milionů USD a nyní tak drží aktiva v hodnotě 2 miliard dolarů. Babišovo jmění činí podle autorů 1,4 miliardy dolarů.

Svého zástupce má Česko také ve skupině takzvaných Shooting Stars, což je tabulka deseti osob, které se mohou stát miliardáři do pěti let a tudíž se je vyplatí do budoucna sledovat.

Jedná se o Iva Lukačoviče, který založil firmu Seznam.cz a nyní tu drží 70 procent. Jeho majetek se odhaduje na 500 milionů dolarů (9,5 miliardy Kč).

Seznam nejbohatších osob vychází jednou ročně. Kromě Forbesu sleduje, jak se miliardářům ve světě daří, také Bloomberg. Ten ale své tabulky aktualizuje denně.

 

Právě se děje

Další zprávy