Pojištění pohřbu jako nový hit? Jistá zůstane jen smrt

Věra Tůmová
3. 3. 2012 10:30
Další pojišťovna začíná nabízet produkt, který má zajistit, že vás pohřbí, jak chcete
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pojišťovna České spořitelny začíná v tomto týdnu nabízet "pojištění pohřbu".

Není první. Už od listopadu 2009 nabízí podobný produkt pod názvem Pieta také Česká pojišťovna.

Tyto pojistky by měly zajistit důstojný pohřeb podle představ nebožtíka.

Absolutní jistotu, že vás pohřbí, jak si přejete, ovšem přesto mít nebudete.

Kdo bude chtít peníze z pojistného plnění zneužít na něco jiného, cestu si k tomu stejně najde, upozorňují odborníci.

Kdo zatím u nás láká klienty smrti

Obě pojišťovny sjednávají tyto pojistky bez přezkoumávání zdravotního stavu.

U České pojišťovny si lze tuto pojistku sjednat od 25 let do 80 let, u Pojišťovny České spořitelny to jde od 18 do 60 let u běžně placeného pojistného, či do 80 let, když zaplatí vše najednou.

V zásadě se jedná o specifický typ životního pojištění, které má jednoduché parametry a zahrnuje jen jedno riziko, na které se dá pojistit - totiž smrt.

Statistiky o umírání

  • Každý rok v ČR umírá více než 100 000 osob, 80 % z nich jsou lidé nad 65 let.
  • Nejčastějším místem úmrtí je nemocnice (v 60 % případů), dále domov, léčebné ústavy a sociální zařízení.

Zdroj: ČSÚ, Pojišťovna České spořitelny

Pokud si pojištěný určí ve smlouvě obmyšlenou osobu, tak stejně jako u jiných životních pojistek, vyplacené peníze po smrti pojištěného nebudou součástí dědického řízení.  

Jinak se ale tyto pojistky mezi sebou liší v základním nastavení podmínek a parametrů.

Kolik zaplatíte

Minimální pojistná částka je u obou pojišťoven 20 tisíc korun, což je orientační suma, která by na základní pohřeb měla stačit.

U Piety ovšem platí, že čím mladší člověk si pojistku sjedná, tím méně zaplatí, neboť se počítá se zhodnocením vložených peněz. Padesátnice tak u České pojišťovny jednorázově zaplatí zhruba 11,5 tisíce korun, padesátiletý muž něco přes 13 tisíc korun.

U Pojišťovny České spořitelny máte na výběr dvě varianty platby. Buďto jednorázově zaplatíte minimální částku 20 tisíc korun anebo platíte čtvrtletně či ročně pojistné po dobu deseti let.

Pro padesátnici to na pohřeb za 20 tisíc korun představuje u Pojišťovny České spořitelny čtvtletní pojistné 480 korun, což za 10 let dělá 19 200 korun. Padesátiletý muž si musí každý čtvrtrok připravit 525 korun. Celkem zaplatí 21 tisíc korun.

Nejzajímavější snímky na téma život-smrt roku 2011 v podání Reuters:

Pojistka České pojišťovny je ovšem účelově vázaná na zajištění pohřbu a jeho úhradu. Pojistné plnění pak vyplácí do pěti dnů.

Pojišťovna České spořitelny razí jinou strategii. Obmyšlené osobě stačí u nich pro výplatu peněz z pojistky doručit pouze úmrtní list. Z vyplacené částky pak lze podle Jany Jiráskové vystrojit nejen samotný pohřební obřad, ale podle posledního přání nebožtíka třeba i pohřební hostinu či předplatné na hrob. 

Podvodníkům bez skrupulí nezabráníte

„Faktury nevyžadujeme kvůli rychlosti vyplacení. Chceme, aby obmyšlené osoby měly peníze, co nejdříve (do tří dnů po obdržení dokladů) k dispozici, bez administrativy a čekání. Chceme jim takto odlehčit od těžkostí spojených s alternativním získáváním finančních prostředků," vysvětluje nastavení pojistky Jana Jirásková.

Povinnost doložit faktury navíc podle ní stejně nezabraňuje podvodníkům peníze zneužít.

„Ten, kdo má pohřeb vyřizovat a rozhodne se peníze použít jinak než na pohřeb, si prostě nějaké „doklady" stejně sežene," domnívá se Jirásková. 

Pokud je však obmyšlenou osobou třeba pohřební ústav, chce zpravidla pojišťovna po klientovi při sjednávání pojistky doložit kopii smlouvy s tímto ústavem. Tu si může každý sjednat podle Jiráskové bezplatně, protože do budoucna to pro daný pohřební ústav představuje jistou „zakázku".

Visací zámky značky FAB
Visací zámky značky FAB | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Neviditelné auto, morče a tchyně. Perličky z pojišťoven
Plaťte raději najednou. Splátky prodraží povinné ručení
Zájezd first minute může přijít draho, pojistka nestačí

Za vznikem pojistek na pohřeb stojí podle vyjádření pojišťoven nejen demografický vývoj stárnutí populace. Významná je i rostoucí poptávka po jistotě zajištění důstojného posledního rozloučení.

„Zajištění posledního rozloučení bývá zejména mladší generací vnímáno spíše negativně. Je to tabu, o kterém se nemluví. Čím starší ale člověk je, tím více se touto otázkou zabývá," popisuje Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny.

Lidé nad sedmdesát let už ale mívají podle Procházky jasnou představu o tom, jak by jejich poslední rozloučení mělo vypadat.

Často ale nemají nikoho, kdo by se o vypravení pohřbu postaral, nebo si uvědomují špatnou finanční situaci svých blízkých nebo nechtějí ,obtěžovat' se zabezpečením těchto záležitostí někoho dalšího, a spoří si proto na vypravení své poslední cesty sami. Pojištění pohřbu tak vzniklo podle Procházky právě pro tyto klienty.

Nejslavnější lidé, kteří nás v roce 2011 opustili:

 

Právě se děje

Další zprávy