Nestihli jste změnit penzijní fond? Známe tajný trik

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 2. 2012 18:45
Původně únorový termín lze prodloužit až do listopadu, má to ale háček
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - V úterý 28. února skončila možnost přestupu ke konkurenci pro lidi, kteří nechtěli přijít o výhody dosavadního systému penzijního připojištění, ale zároveň se jim nelíbily výsledky jeho současného fondu..

Jak ale upozornil web ProduktovéListy.cz, přechod k jinému fondu bude v praxi možný i po konci února.

Klienti totiž mohou své peníze ve stávajícím fondu zakonzervovat a do konce letošního listopadu pak uzavřít novou smlouvu s jiným fondem.

Nejde už ovšem o "stoprocentní" řešení, protože dosud naspořené peníze zůstanou ve stávajícím fondu.

Vedle výhod, mezi něž patří hlavně garance nezáporného zhodnocení naspořených peněz, však může zmíněné zakonzervování přinést i několik rizik.

Konzervace neomezena

Nový zákon o doplňkovém penzijním spoření sice zakázal převody penzijního připojištění po 28. únoru 2012, už ale nijak neomezil možnost přerušení tohoto připojištění - takzvanou konzervaci.

Každý, kdo si platil příspěvky na penzijní připojištění alespoň 36 měsíců, tedy může stávající smlouvu přerušit a přejít k novému fondu. U toho bude muset uzavřít novou smlouvu, což ve stávajícím systému je možné pouze do konce letošního listopadu.

Zmíněnou možnost potvrdil online deníku Aktuálně.cz i mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny Petr Brousil.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Končí čas na změnu penzijního fondu. Komu se vyplatí?
Rychlá změna penzijního fondu? Jen tři porážejí inflaci
Zvýšit DPH a zmrazit důchody. Vláda chystá další škrty

Brousil však zároveň upozorňuje, že tento postup "zakonzervuje" dosud naspořené peníze, takže zůstanou u stávajícího fondu až do momentu, kdy klient zažádá o výplatu vybrané penze - tedy minimálně do 60 let věku. Nově vybraný fond by tak zhodnocoval pouze nově naspořené peníze.

Pozor na rizika

Do konzervování stávajícího penzijního připojištění by se zájemci neměli pouštět bezhlavě. Jsou tu i další rizika.

„Postup se nedoporučuje využít u klientů, kteří již mají blízko nárok na výsluhovou penzi a chtějí ji čerpat. Odsloužené měsíce se u nového penzijního fondu počítají od počátku a na výsluhovou penzi je třeba spořit dalších 15 let," upozorňuje David Vondrák, projektový vedoucí webu Produktové listy.cz.

U nároku na výplatu penzí totiž rozhoduje takzvaná pojištěná doba. Se zakonzervováním a následným sjednáním nové smlouvy se tato doba u staré smlouvy přestává počítat a u nové naopak znova její počítání začíná.

„Například spořím čtyři roky a penzijní připojištění převedu, takže u staré smlouvy nevznikne nárok na starobní penzi. A pokud nevznikne nárok na penzi, vyplatí mi fond odbytné a přijdu o státní příspěvky," vypočítává pro online deník Aktuálně.cz jedno z možných rizik analytik společnosti Partners Dušan Šídlo.

Přestup do jiného fondu pomocí zakonzervování stávající smlouvy nedoporučuje Šídlo ani lidem, kteří penzijní připojištění sjednali do roku 2004. „Tyto smlouvy umožňují získat starobní penzi v 50 letech věku a jsou s nimi spojeny vyšší garance. Zmrazením a přechodem k jinému fondu by tyto výhodnější podmínky již klient nemohl využívat."

A je zde ještě jeden háček: Kdo využije tuto krajní možnost pro změnu, nebude zřejmě moci přestoupit do nového systému, který přinese důchodová reforma. „Pozdější sloučení dvou různých smluv penzijního připojištění u dvou penzijních fondů do jedné smlouvy nového penzijního spoření u jedné penzijní společnosti není aktuálně dostatečně legislativně ošetřeno," dodává Šídlo.

 

Právě se děje

Další zprávy