Padělků je méně, většinu z nich pozná i netrénované oko

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 2. 2012 12:20
Česko není pro padělatele cílovou ani zdrojovou zemí, padělatelská dílna zde není

Praha - Padělání peněz nepředstavuje v Česku výrazný problém, zadržených padělků v minulém roce ubylo.

Podle statistik České národní banky bylo loni zadrženo celkem 4541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny. Jejich celková hodnota činila necelé tři miliony korun.

"Většinu padělků rozpozná i laik. K jejich odhalení stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích: Promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," uvedl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

V roce 2010 bylo zadržených padělků domácí měny zhruba o čtyři sta kusů více, jejich celková hodnota činila 4,8 milionu korun.

Za výraznějším poklesem hodnoty padělků než jaké je jich absolutní množství stojí změna preferencí padělatelů. Zatímco v roce 2010 byla zhruba třetina padělaných bankovek tisícikoruny, o rok později jejich poměr klesl na pětinu. Klesl také podíl padělaných dvoutisícovek (z 13,6 na 4,9 %) a pětitisícovek (ze 4 na 0,7 %).

Foto: ČNB
Čtěte také:
Máte iPhone? Ověřte si, jestli nemáte falešné peníze
Na stopě podvodů. Testovali jsme e-shop
Bezpečnější platba kartou? Pozor na nový pokus o podvod

Naopak výrazně vzrostl podíl bankovek s menšími hodnotami. Nejčastěji padělanou bankovkou je pětistovka, která tvořila více jak polovinu všech zabavených padělků české měny (konkrétně 56 % oproti 33 procentům v roce 2010).

Významná většina padělků tuzemské koruny byla opět vytištěná na inkoustových tiskárnách (96 %). V pětistupňové škále nebezpečnosti jsou tři čtvrtiny padělků hodnoceny známkou 4 nebo 5, což ve slovním vyjádření znamená, že jsou méně zdařilé nebo neumělé a Řežábkovými slovy tak vypadají, jako by je malovaly děti na základní škole.

Jedničku, tedy hodnocení velmi nebezpečný, nezískal ani jeden zadržený padělek. Necelých tisíc kusů ale bylo označeno dvojkou, jsou tedy již obtížněji rozeznatelné a tedy nebezpečné.

Česko není cíl ani zdroj

Také u padělků zahraničních měn došlo k poklesu celkového množství zadržených kusů. V roce 2010 statistika uváděla 1543 kusů, loni to bylo 1461.

Nejčastěji padělanými zahraničními bankovkami jsou stodolarovky a eura ve stejné hodnotě. Z celkového počtu 686 zadržených padělků amerických dolarů, bylo ve stodolarové hodnotě 654 z nich. Padělaných eurobankovek bylo zadrženo 664 kusů, z toho bylo zhruba 250 v hodnotě sto eur a zhruba 180 v hodnotě padesát euro.

Padělky dalších měn se v Česku vyskytují výjimečně. Statitsika například počítá pouze s 25 padělanými bankovkami britské libry nebo se čtyřmi padělky ruských rublů.

Pro srovnání centrální banka přidala i celkovou statistiku na území Evropské unie, kde bylo odhaleno celkem 648 tisíc padělků eurobankovek a téměř 159 tisíc padělků euromincí.

„Česko není pro padělatele cílovou ani zdrojovou zemí. Skutečná padělatelská dílna zde byla naposledy v 90. letech minulého století, tehdy se padělky vyvážely,“ komentoval statistiku Pavel Hanták z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Loňská úroda padělků ve fotografiích:

 

Právě se děje

Další zprávy