Máte iPhone? Ověřte si, jestli nemáte falešné peníze

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 2. 2012 14:35
Česká národní banka připravila aplikaci s detaily bankovek i mincí

Praha - Každý, kdo má iPhone, iPod či iPad, si v něm nově může nastudovat detaily českých bankovek, mincí a jejich ochranných prvků.

Česká národní banka připravila aplikaci České peníze, kde jsou detaily všech používaných domácích platidel.

"Jsme jednou z prvních centrálních bank v EU, která využila nových technologií k informování o bezpečnostních prvcích bankovek. To bereme jako součást plnění našeho zákonného mandátu, jímž je starost o hladký peněžní oběh," uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš.

V případě iPadu se bankovka zobrazuje v reálné velikosti, takže je možné základní vlastnost bankovky, její velikost, ověřit prostým přiložením k displeji.

Ochranné prvky, které nejsou viditelné pouhým okem, je v aplikaci možné detailně prohlížet díky funkci podsvícení či zobrazení pod UV světlem. Aplikace je zdarma dostupná v AppStore od ledna, zatím si ji stáhlo zhruba 4000 uživatelů.

K dispozici jsou dvě jazykové mutace - česká a anglická. Aplikace má podle zástupců centrální banky sloužit i jako ochrana před padělky pro cizince. ČNB ale i přesto zatím neplánuje její výraznější propagaci a spoléhá, že si ji lidé přes vyhledávání sami najdou.

Prohlédněte si, jak aplikace vypadá a funguje.

Aplikace za desítky tisíc

Zatím se jedná o pilotní projekt, ve kterém je aplikace k dispozici pouze pro operační systém Apple iOS. Zhruba na konci března by centrální banka projekt měla vyhodnotit a rozhodnout o případném rozšíření.

"Pokud bude aplikace i pro další operační systém, tak bych považoval za úspěch, že bude ještě v letošním roce," řekl novinářům Petruš.

Aplikaci pro centrální banku vyvinula společnost Zentity. Obě strany se dohodly, že konkrétní cenu za její vývoj nezveřejní. Podle Petruše ale šlo o ne více než desítky tisíc korun.

Náklady byly podle něj nízké proto, že společnost Zentity k celému projektu přistoupila spíše jako partner, než jako prostý zhotovitel aplikace.

Centrální banka touto aplikací navázala na své předešlé aktivity, naposledy vloni na svém webu zpřístupnila animovanou prezentaci bankovek a mincí.

V Česku bylo podle statistik centrální banky během prvních tří čtvrtletí roku 2011 zadrženo 4816 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. V meziročním srovnání šlo o pokles, když ve stejném období roku 2010 bylo zadrženo 5298 padělků.

 

Právě se děje

Další zprávy