Posílá vám stát dávky na váš bankovní účet? Už nebude

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 2. 2012 12:38
Náměstek ministra práce Vladimír Šiška v rozhovoru hájí výhody sociální reformy
Foto: Karel Toman

Praha - Až zhruba v polovině roku dostanou příjemci dávek sociální kartu, nebudou už moci peníze dostávat rovnou na svůj bankovní účet. Nejprve si je budou muset přeposlat z virtuálního účtu v České spořitelně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí přitom letos plánuje vydat až milion těchto karet. Změna se tak dotkne většiny lidí pobírajících dávky.

Výplatu přes složenku sice lidé nadále budou moci zvolit, ale připlatí si za to. "Jde totiž o nadstandardní službu," říká v rozhovoru s online deníkem Aktuálně.cz první náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Dále vysvětluje, co v praxi znamená sjednocení výplaty sociálních dávek a jaký komfort podle ministerstva lidem přinese sociální karta.

Aktuálně.cz: V souvislosti s novoroční sociální reformou mluvíte o sjednocení výplaty dávek. V jakém stavu se tento záměr nachází? Kdy se lidé mohou těšit na slíbený větší komfort?

Vladimír Šiška: Jak jste viděli, v lednu byly různé dny i způsoby výplaty dávek. My to nyní sjednocujeme, myslím, že od března bude kompletní sjednocení reálné. V únoru bude sjednocena, řekněme, polovina dávek, v březnu pak zbytek. A kompletní změna pak přijde s kartou sociálních systémů.

A co tedy to sjednocení znamená konkrétně?

Nyní jsou výplatní termíny v průběhu celého měsíce, pro různé dávky různě. Záleželo také na konkrétní obci. Nově budou dávky vypláceny podle toho, kdy bylo vydáno rozhodnutí. To znamená, že jestliže někdo dostal k opakující se dávce rozhodnutí patnáctého, bude mu dávka vyplácena každý měsíc patnáctého. Nebude to přitom závislé na druhu dávky, ani na obci.

A když někdo pobírá více dávek?

Je to více rozhodnutí a tedy pro každou opakující se dávku jeden pravidelný termín.

V březnu bude klid

Očekáváte v únoru problémy podobné těm lednovým? Mluví se o tom, že většina dávek byla v lednu vyplacena přes starý systém. Nyní se bude postupně přecházet na nový. Bude tedy více problémů?

My nerozlišujeme komplikace ze starého a nového systému, snažíme se vyplácet v termínech, ve kterých je to potřeba a problémy byly i s dávkami vyplácenými starým systémem.

V únoru tedy počítáte s dalšími problémy?

Slíbili jsme, že po lednovém zadání spousty klientských dat do nového systému se celý systém v únoru uklidní a v březnu bude fungovat již korektně. Já si myslím, že se situace opakovat nebude, ale je to technika.

Byla tedy podle Vás lednová situace mimořádná?

Byla zcela výjimečná, sešlo se totiž hned několik změn. Změnily se zákony, způsoby výplaty, systém, navíc na úřady práce přišli noví lidé.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Stát počítal nezaměstnané podle listů v krabicích
Drábek ke kolapsu úřadů: Vše funguje, kritici přehánějí
Ministr Drábek, nejlepší přítel Home Creditu

Všechny dávky přes účet v České spořitelně

Zhruba v polovině roku je v plánu zavedení sociální karty. Podle argumentace vašeho ministerstva má dojít k zlepšení komfortu čerpání dávek. Budou lidé i nadále moci dostávat dávky na jejich vlastní bankovní účet, případně přes složenky?

Zdarma budou tři způsoby výplaty dávek. Klient si může peníze poslat na svůj účet, bude si je moci vybrat z bankomatu, což je ekvivalent předešlého výběru dávek v hotovosti, a dále bude moci přes kartu normálně v obchodech nakupovat.

To tedy znamená, že všechny peníze na dávky budou protékat přes virtuální účty k sociálním kartám, které bude vydávat Česká spořitelna?

Ano.

Když si tedy lidé budou chtít z tohoto účtu peníze převést na jejich vlastní účet, budou muset v novém systému zadat vždy příkaz?

Ano, zadají si třeba trvalý příkaz a vzhledem k pravidelnému vyplácení dávek, nebudou muset v budoucnu další příkazy zadávat.

Takže situace, která je běžná nyní, že lidé si nechávají dávky rovnou posílat na vlastní bankovní účty, již nebude možná?

Dávky budou k lidem vždy putovat přes účet k sociální kartě a z něho si je budou moci převést na svůj vlastní nebo vybrat z bankomatu. To je ono sjednocení výplatního místa. Zvažujeme ještě, zda lidem k tomuto převodu na úřadech poskytneme asistenci, zdali tyto příkazy budou moci zadávat na přání klientů i úředníci.

Složenky za poplatek, hotově už nelze

Budete i nadále umožňovat výplatu dávek přes složenky?

Pokud klient bude chtít nadstandard v podobě vyplacení dávky přes složenku, bude si tuto službu muset zaplatit.

Kolik to bude stát?

Cenu bude určovat běžný ceník České pošty, případně České spořitelny. Jde řádově o desetikoruny.

Česká spořitelna přece ale nenosí lidem domů složenky?

Já nyní nechci předjímat, jaké nadstandardní služby bude Česká spořitelna nabízet.

Budou lidé i nadále moci vybírat dávky hotově přímo na úřadě?

Již to možné není, úřady práce nyní vyplácejí jedinou dávku hotově - tou je okamžitá pomoc v hmotné nouzi a tato výplata je samozřejmě zdarma.

Proč už to u ostatních dávek nejde, když ještě vloni úřady dávky hotově uměly vyplácet?

Protože vloni byl jiný systém, letos stát přechází na nový, který je zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy