Komu svěřit peníze? Přehled nejlepších spořicích účtů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 2. 2012 10:55
Nejlepší sazbu nabízí kampelička, mezi bankami dominují nováčci

Praha - Kam uložit peníze, pokud vám nějaké přebývají?

Z pravidelného přehledu online deníku Aktuálně.cz vyplývá, že nejlepší úrok na trhu nabízí kampelička Metropolitní spořitelní družstvo a mezi bankami stále dominují nováčci. Dva z nich již nabízejí sazbu 2,5 procenta.

Podmínky měnila Axa Bank. Její spořicí účet vydělává v novém roce méně. Od února banka pokles sazby kompenzuje "jarním bonusem".

Sazbu v posledních týdnech výrazně zvýšila jediná banka. Velké tuzemské banky o vklady ani na začátku roku 2012 nebojují, nabízejí komplikované produkty s průměrným výnosem.

Nejvíc dostanete na pobočce záložny

Nejvyšší roční úrokovou sazbu (2,8 %) na jednoduchém spořicím účtu stále nabízí záložna Metropolitní spořitelní družstvo. Nevýhodou tohoto produktu je ale fakt, že k úsporám není komfortní přístup. Peníze není možné převádět elektronicky a lze je vybírat jen na pobočkách v Brně, Olomouci a v Praze.

Mezi bankami od listopadu dominuje spořicí účet od Air Bank, která nabízí sazbu 2,5 %. Spořicí účet lze založit i samostatně, v takovém případě ale odchozí platby stojí 5 korun. Kdo by je chtěl mít zdarma, ten musí mít v bance i běžný účet s Velkým tarifem (150 korun měsíčně).

Stejnou sazbu nabízí od poloviny prosince také Zuno Bank. Vedle již známého spořicího účtu s daňovou výhodou (díky dennímu úročení), začala tato banka nabízet také Spoření Plus.

Na tomto účtu nabízí roční sazbu 2,5 %, úroky připisuje měsíčně, ale jen v případě, že v minulém měsíci nedošlo k výběru z účtu. Pokud došlo, pak banka za předchozí měsíc úrokový výnos nepřipíše.

Svou nabídku naopak v uplynulých týdnech nezměnily Equa bank a Wüstenrot hypoteční banka. U obou tak můžete i nadále spořit bez výpovědní doby se sazbou 2,3 %.

U Equa bank zaplatíte za každou odchozí platbu 9 korun. Wüstenrot tyto transakce nezpoplatňuje, sazbu ale získáte až za vklad ve výši 30 tisíc korun. Sazbu zde můžete zvýšit až na 2,5 procenta, musíte ale svůj vklad na rok zafixovat.

Sazbu v uplynulých týdnech snížila Axa Bank. Na začátku roku klesla z 2 na 1,9 procenta.

Od začátku února Axa nabízí na nové vklady úrokový bonus ve výši 0,5 % p.a. Ten bude počítán z průměrné výše nových vkladů za období od začátku února do konce dubna. V případě, že na účtu dojde k výběru, pak částka výběru snižuje základ pro výpočet bonusu.

Pro představu: kdo by uložil 1. února 50 tisíc korun a nechal je na účtu ležet až do konce dubna, ten si na bonusu přijde zhruba na 60 korun.

Další tradiční spořicí účet ING Konto je beze změny již od září 2010. Tehdy úroková sazba klesla z dvouprocentní sazby na 1,75 % a na této úrovni se drží i dnes.

Sazbu naopak od začátku února výrazně zvýšila Oberbank, ovšem jen pro nové vklady. Ještě v lednu sazba činila 1,25 %, od února banka nabízí spořicí účet Speciál s akční roční sazbou 2,25 %. Minimální výše vkladu je stanovena na 30 000 korun. Banka v podmínkách sama uvádí, že sazbu může kdykoli snížit, nicméně akce by podle vyjádření z banky měla trvat minimálně do poloviny roku 2012.

Dvě procenta za utracené čtyři tisíce

Dvouprocentní sazby na spořicích účtech nabízejí i jiné banky. Vždy má ale taková nabídka nějaké speciální podmínky.

Příkladem je eMax Plus od mBank. Dvouprocentní sazbu zde dostanete, pokud platebními kartami (sčítají se platby kreditní kartou a debetními kartami k běžnému či spořicímu účtu) za měsíc utratíte u obchodníků alespoň 4000 korun. Navíc vklad nesmí přesáhnout výši 100 tisíc korun, jinak je úročen sazbou 0,5 %.

Sazbu 2,35 % nabízí LBBW Bank na svém IQ spořicím účtu. Zde je ovšem třeba pro získání sazby uložit alespoň 100 tisíc korun. Pokud máte na účtu méně, získáte úrok 0,25 %. Navíc je tento účet veden s jednoměsíční výpovědní lhůtou a za každou odchozí platbu se platí 20 korun.

Dvouprocentní sazbu na spořicím účtu nabízí i rakouská banka působící na jihu Čech Waldviertler Sparkasse. Týká se ale jen vkladů do 60 tisíc. Výnosnost dále snižuje poplatek za měsíční vedení spořicího účtu. V případě, že zde zároveň klient nemá běžný účet, platí 20 korun měsíčně. Padesát korun se pak platí za každou odchozí platbu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Banky zvyšují zabezpečení internetu. Zde je přehled
Stavební spoření jen na bydlení? Až o rok později
Rychlá změna penzijního fondu? Jen tři porážejí inflaci

Velké banky nabízí průměr

Největší tuzemská banka nabízí jednoduchý spořicí účet s maximální sazbou ve výši 1,5 %. Základní roční sazba u Internetového spoření České spořitelny přitom činí 0,5 % a procento navíc zajišťuje úroková prémie. Tu klient získává každý měsíc, pokud průměrný denní zůstatek na jeho účtu neklesne pod průměrný denní zůstatek v minulém měsíci.

Podobně ke spořicím účtům přistupují i v ČSOB a Komerční bance. Úroková sazba s prémií se zde rovněž pohybuje kolem 1,5 procenta.

Nejjednodušší spořicí účet z velkých tuzemských bank nabízí Poštovní spořitelna. Pokud zůstatek na Era Červeném kontu překračuje 50 tisíc korun, pak sazba činí 1,6 procenta. Když ne, pak jsou úspory úročeny 0,1 procenta.

Raiffeisenbank sice nabízí spořicí účet i lidem, kteří zde nemají běžný účet, výše sazby ale ukazuje, jak moc banka o nové vklady stojí. Efektkonto Prémium nabízí se sazbou 0,1 procenta pro vklady do 500 tisíc korun. Maximum 0,4 procenta získá ten, kdo v bance uloží pět až třicet milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy