Banky zvyšují zabezpečení internetu. Zde je přehled

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
6. 2. 2012 9:10
Klienti ČSOB musí nově potvrdit přihlášení kódem z SMS zprávy
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Druhá největší banka, ČSOB, v únoru doplňuje zabezpečení internetového bankovnictví o kód z SMS zprávy. Klienti jím budou povinně potvrzovat už samotné přihlášení.

UniCredit Bank v druhém čtvrtletí letošního roku zabezpečí platby kartou přes internet také pomocí SMS kódu a zcela nový přístup ke svému spořícímu účtu plánuje AXA Bank.

Poštovní spořitelna bez změny

Klienti ČSOB musí nově své přihlášení do internetového bankovnictví potvrdit kódem z SMS zprávy (případně čipovou kartou, pokud jí využívají pro přístup do internetové banky).

Do konce ledna pro ně tato možnost byla dobrovolná a kódem z SMS zprávy autorizovali pouze jednotlivé platby.

"Na významu přibývá i zabezpečení samotných dat, která lze z elektronického bankovnictví po přihlášení vyčíst," zdůvodňuje změnu Jana Opršalová z ČSOB.

Změna se ale nedotkla klientů dcery ČSOB. "Poštovní spořitelna ponechává v platnosti stávající způsoby přihlášení do internetového bankovnictví, záleží na volbě klienta," řekla online deníku Aktuálně.cz mluvčí Poštovní spořitelny Zuzana Kalátová.

Zabezpečení peněz v internetovém bankovnictví přes SMS zprávy je v Česku nejběžnější a nabízí ho většina bank.

Automaticky ale potvrzovací SMS zprávy po přihlášení posílá už jen UniCredit Bank. Ta si navíc jako jediná z tuzemských bank účtuje za takovéto automatické SMS poplatky. Sazebníková cena je 50 korun za sadu 100 SMS zpráv.

Následující tabulka ukazuje jakým mechanismem (nad standardní přihlašovací jméno a heslo) jsou peníze v internetovém bankovnictví chráněny.

* Vstup do internetového bankovnictví AXA Bank čeká v letošním roce změna. Zřejmě ve třetí čtvrtině roku by k přihlášení měl stačit identifikační kód (CIF) a jednorázové SMS heslo.

"Pro provádění plateb zavádíme dále od 11. února 2012 kontextové SMS. To znamená, že klient nebude dostávat pouze kód, ale také informaci, co tímto kódem potvrzuje," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí AXA Bank Marek Zeman.

Novinku v internetových platbách chystá UniCredit Bank

Platba kartou na internetu prostřednictvím technologie 3D Secure, kterou tuzemské obchody pro online platby nabízejí, umožňuje potvrzovat tyto platby pomocí jednorázového SMS kódu.

Majitel karty dosud standardně zadává její číslo, datum expirace a trojmístný CVV/CVC kód ze zadní strany karty. Zatím pouze klienti ČSOB, Poštovní spořitelny a Citibank si mohou zvolit, že chtějí transakci potvrdit ještě vložením takového speciálního kódu.

Ve druhém čtvrtletí roku 2012 tuto možnost svým klientům nabídne i UniCredit Bank, online deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí banky Petr Plocek.

Další banky považují současné zajištění karet k platbám na internetu za dostačující.

 

Právě se děje

Další zprávy