Kohout: Buď se stát uskromní, nebo přijde kolaps Evropy

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 1. 2012 14:00
Rozhovor s ekonomem Pavlem Kohoutem: Co čeká eurozónu a jak se krize projeví v Česku

Online rozhovor - Ekonom Pavel Kohout nepředpokládá, že by eurozóna v nejbližší době zkrachovala. Podle jeho názoru mají měnové unie schopnost přežít desítky let.

"Euro vydrží vše, i odchod Řecka. Jeho likvidace je za prvé politicky nepředstavitelná, za druhé by vedla ke strašnému chaosu a byla by třeskutě drahá," řekl ředitel společnosti Partners v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz. Pravděpodobnost, že Evropská centrální banka začne dopovat ekonomiku mnohem většími částkami, než dělá doposud, je podle něj vysoká.

Kohout přesto nevidí ekonomickou budoucnost Evropy optimisticky, a to především za předpokladu, že se Evropané odmítnou uskromnit.

"Francouzi odcházejí do penze v necelých šedesáti letech. Zároveň jejich doba života je dosti dlouhá díky dobrému a drahému zdravotnictví. Stát vydává na sociální účely přes 28 procent HDP. To je neudržitelný luxus. Platí to nejen pro Francii, ale pro větší části EU. Je nutné se buď uskrovnit co do komfortu sociálního státu, anebo se smířit s tím, že následující generace bude čelit absolutnímu zhroucení ekonomiky," varuje Kohout.

Přečtěte si všechny jeho odpovědi na otázky čtenářů.

 

Právě se děje

Další zprávy