UniCredit mění ceny, zdraží upomínky i paušál za úvěry

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
17. 1. 2012 16:05
Na druhou stranu zlevní předčasné splátky a končí poplatek za zrušení trvalého příkazu
Foto: UniCredit Group

Praha - Dražší správa některých úvěrů a konec poplatku za zrušení trvalého příkazu na papírovém nosiči. To jsou nejvýznamnější změny sazebníku, které od dubna připravila UniCredit Bank.

Ta v současné době o změně sazebníků informuje své klienty jak formou přílohy k papírovým výpisům, tak v internetovém bankovnictví.

Banka přitom sáhla k ještě ne úplně běžné formě oznámení změny - rozdíly jim v přehledném dokumentu sama ukazuje, nenutí je tedy porovnávat kompletní starý a nový sazebník položku po položce.

Zrušení trvalého příkazu či inkasa zdarma

Jak online deník Aktuálně.cz upozornil v prosinci, některé banky ještě v druhé polovině minulého roku neumožňovaly klientům zrušit trvalý příkaz či souhlas s inkasem bez poplatku. K vymazání poplatku ze sazebníku je donutila až Česká národní banka jako regulátor trhu, když je upozornila, že poplatek není v souladu se zákonem o platebním styku.

UniCredit Bank mezi tyto banky nepatřila - v internetovém bankovnictví umožňovala zrušení trvalého příkazu nebo inkasa bez poplatku.

Její nový sazebník půjde dokonce nad rámec této zákonné povinnosti: Od dubna bude možné trvalé příkazy či souhlas s inkasem nebo SIPO zrušit bezplatně i pomocí papírového příkazu zadaného na pobočce. Nyní za to banka účtuje 40 korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
ČNB: Banky nesmí komplikovat rušení účtu kvůli příkazům
Banky ruší poplatek za trvalé příkazy, byl protizákonný

Dražší správa úvěrů a výzva k úhradě

Podobně jako GE Money Bank zdražuje UniCredit Bank také správu vybraných úvěrů.

Více tak od dubna zaplatí například ten, kdo ani přes upomínky nesplatí kontokorentní úvěr. Nyní je výzva k úhradě celkové pohledávky za jednotných 1000 korun. V novém sazebníku půjde o minimum a poplatek se počítá jako pět procent z dlužné částky. Například při dluhu 50 tisíc korun tak sankce vzroste na 2500 korun.

Podraží také spotřebitelský úvěr Individual. U něj vzroste cena za poskytnutí na současné maximum, tedy na jednotných 1000 korun. Doposud banka účtuje poplatek ve výši procenta z poskytnuté částky. Maximální výše tohoto úvěru přitom činí milion korun.

Dražší bude od dubna také měsíční vedení úvěrového účtu u úvěru Individual. Zatímco nyní stojí měsíčně 50 korun, od dubna bude za 150 korun. Změna se však dotkne pouze nových úvěrů.

Vedení a předčasné splacení hypotéky

Hypotéka zdraží těm, kteří si ji u UniCredit Bank sjednali před 14. březnem 2011. Zatímco nyní platí za správu úvěrového účtu 150 korun měsíčně (pokud mají ve stejné bance i běžný účet) nebo 300 korun (pokud běžný účet v UniCredit nemají), od dubna to bude 200, respektive 400 korun měsíčně. Stejné částky už nyní platí klienti, kteří si hypotéku sjednali po uvedeném datu.

Na druhou stranu však nový sazebník zásadně zjednoduší výpočet kompenzačního poplatku za předčasné splacení hypotečního úvěru s fixní sazbou.

Nyní se tento sankční poplatek počítá tak, že za každý započatý rok před koncem fixace se z předčasně splacené částky zaplatí poplatek ve výši úrokové sazby hypotečního úvěru. Pokud tedy klient má dva a půl roku do konce splatnosti, jednorázově splatí milion a roční sazba jeho hypotéky činí pět procent, pak bance nyní zaplatí 150 tisíc korun.

Podle nových pravidel by ten samý klient zaplatil "jen" 50 tisíc korun, protože poplatek bude vždy činit pět procent z předčasně splacené části úvěru.

Další změny

Od dubna si připlatí klienti UniCredit Bank, kteří si nechávají posílat výpisy z běžných účtů poštou v papírové podobě. Poplatek zdražuje z nuly na dvacet korun. Zdarma zůstane jen papírový výpis ke kontu Exklusive.

U osobního účtu prodávaného přes poradce společnosti Partners mizí z ceny balíčku 15 informačních SMS zpráv o pohybech na účtu. Kdo tuto službu bude chtít i nadále využívat, ten si za jednu SMS zprávu připlatí 1,90 koruny.

O deset korun zdraží také měsíční poplatek za cestovní pojištění k platebním kartám Travel Plus. Za zvýšení ceny ale banka slibuje zvýšení pojistných limitů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nová data: Za bankovní účet platíme v průměru 1604 Kč
Kolik letos zaplatíte vaší bance? Přehled změn poplatků

Dále banka zdražuje poplatky za pronájem bezpečnostních schránek.

Klienti si připlatí také za vydání některých potvrzení.

Naopak méně by po změně sazebníku měla stát směna sta a více mincí či bankovek na pokladně. Zatímco nyní se platí 10 procent ze směňované částky, minimálně pak 100 korun, od dubna to bude vždy stokoruna.

Zdarma od dubna bude vklad na kreditní kartu vydanou UniCredit Bank. Nyní stojí 100 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy